Nanobotii - robotii inteligenti, mai mici decat grosimea unui fir de par

nanoboti - techschool

Unii oameni se trateaza deja cu ajutorul nanobotilor. Aceste masinarii minuscule intra in organism si vindeca tesuturile.

Imagineaza-ti un robot minuscul, de mii de ori mai subtir decat grosimea unui fir de par, care vindeca imediat cancerul fara a da efecte secundare, curata arterele sau reconstruieste un tesut bolnav. Aceste nanoparticule pot fi solutia multor boli. Nanobotii intra in organism, iar dupa ce vindeca si regenereaza tesuturile, ei se autodistrug. In ciuda faptului ca sunt asa mici, nanorobotii sunt capabili sa fie monitorizati si sa trimita informatii catre un centru de comanda.

Ideea de a construi nanoboti dateaza inca din 1959, cand marele fizician Richard Feynman o propune intr-un discurs. Termenul de nanotechnologie apare in 1974, multumita lui Norio Taniguchi, profesor la Universitatea din Tokyo. Domeniul a prins curaj, insa, abia in anii 1980, iar in prezent se afla in plina ascensiune.

 

Citește și
teleportare - techschool
Teleportarea, mijlocul de transport al viitorului. Cat de aproape suntem de acest vis
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Din ce e format un nanobot

Cercetatorii de la Universitatea din Cornell au construit un motor biomolecular, folosind o proteina luata de la bacteria Escherichia coli. Nanorobotii, mai mici de 5 ori decat o globula rosie, vor fi introdusi in organism, vindecand bolile inca din fazele incipiente.

Carbonul ar putea fi elementul principal din care se vor construi nanorobotii, iar pentru diversele componente se vor folosi hidrogenul, oxigenul, azotul si siliciul. In interiorul lui, nanorobotul va avea un mini-computer care va putea realiza peste 1000 de operatii matematice pe secunda. Comunicarea cu acesti roboti minusculi din interior spre exterior si invers se face cu ajutorul semnalelor acustice.

Nanotehnologia se poate aplica in mai multe domenii, cum ar fi:

  • Farmacologia - in care nanobotul are rolul de a transporta substantele medicamentoase in diferite zone ale corpului.
  • Stomatologia - nanorobotii prezenti in cavitatea bucala distrug bacteriile si tartrul.
  • Dermatologia - indeparteaza celulele moarte, reface tesutul cutanat si curata pielea. Imunologie, nanorobotii identifica si distruc virusii si bacteriile.
  • Oncologia - nanorobotii ofera date exacte despre tumora si o distrug inca din faze incipiente.

Doctorul Michael Argenziano, de la Columbia University Medical Center din New York, a participat in urma cu 10 ani la primele experimente si operatii in care au fost folositi, ca instrument, robotii. Acum, dupa un deceniu de cercetare, este de parere ca aceasta tehnnologie nu mai este neobisnuita.

Alte echipe de cercetatori de la Institutul de Tehnologie din California au folosit nanotehnologia pentru a construi o serie de roboti microscopici polimerici acoperiti cu o proteina. In plus, lipidele folosite la transportul altor substante medicale ajung la celulele canceroase si distrug tumoarea.

 

Cum functioneaza nanotehnologia?

Oamenii de stiinta din Institutul de Tehnologie din California, au observat ca dupa ce nanoparticulele antitumorale identifica celulele canceroase, patrund in interiorul acestora. Apoi se dezintegreaza si elibereaza cantitati de ARN.

In prima faza a studiului din cadrul Institutului de Tehnologie din California, doctorii si cercetatorii au administrat pacientilor cu diverse tipuri de tumori, cantitati mici de nanoparticule antitumorale. Pacientii au urmat tratamentul de 4 ori pe zi prin cale intravenoasa, timp de 21 de zile. O sedinta de administrare a nanoparticolelor dureaza 30 de minute.

Dupa un timp de la tratament, doctorii au observat ca mostrele prelevate de la pacienti au un rezultat incurajator. Nanoparticulele au reusit sa identifice tumorile canceroase si au reusit cu succes sa se infiltreze in ele. Cercetatorii lucreaza momentan la urmatoarea faza a proiectului, mai precis la cea care presupune vindecarea totala a pacientului.

 

Ce ne rezerva viitorul in domeniul nanotehnologiei si ce vor mai putea face robotii microscopici

Cativa oameni au decis sa gandeasca liber. Acestia au in minte un nanocomputer plasat in creier care sa ajute la imbogatirea capacitatilor mentale ale oamenilor. Acest sistem ar putea fi comparat cu un mijloc de stocare foarte mare sau ca o modalitate de a accesa stiinta. Ei ne promit ca in cateva decenii am putea avea asa ceva.

De asemenea, e posibil ca, in viitor, sa vedem sectii noi in cadrul facultatilor de medicina, a spitalelor si a clinicilor: „Biotronica”, „Nanorobotica”, „Neurocibernetica”. Toate aceste domenii vor revolutiona medicina si vor duce la eradicarea multora dintre bolile acestui secol.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Neil Armstrong - omul genial care a refuzat statutul de vedeta
Neil Armstrong - omul genial care a refuzat statutul de vedeta

"Am incercat cat am putut de mult sa nu avem prea multa incredere in noi, deoarece atunci cand se intampla asta, de obicei se intampla ceva rau", spunea astronautul.

Teleportarea, mijlocul de transport al viitorului. Cat de aproape suntem de acest vis
Teleportarea, mijlocul de transport al viitorului. Cat de aproape suntem de acest vis

In trecut, teleportarea se rezuma la idei si planuri. Astazi, multi cercetatori ii dau sanse reale acestui domeniu.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.