Cat de departe a ajuns azi tehnologia androizilor si cat de greu mai pot fi deosebiti de oameni
Arata ca noi, vorbesc ca noi, se misca asa cum si noi o facem si nu sesizam nimic ciudat atunci cand ii atingem. Dar ei nu sunt oameni. Multi ar spune chiar ca ei sunt viitorul oamenilor, oricat de controversata ar fi aceasta idee.
Nu este pentru prima data cand vorbim aici in articolele Tech School despre ideea androizilor. Poate ca va sperie putin, insa poate ca la fel de speriati au fost si primii umanoizi cand s-au intalnit cu focul. Cine stie, poate in curand ne vom trezi in fata unei reinventari a focului.
Fie ca vorbim despre proiecte private, asa cum s-a intamplat cu Avatar, proiectul rusului Dmitry Itskov sau ca vorbim despre proiecte universitare sau de stat, ideea perfectionarii androizilor este una care ii macina tot mai mult pe oamenii de stiinta ai momentului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In prezent, exista cateva astfel de proiecte, finalizate sau inca in stadiul de schita, insa totul arata extrem de promitator.
FACE: ANDROIDUL CARE IMITA ZECI DE TRAIRI OMENESTI
Dezvoltat la Universitatea din Pisa, FACE este un android cu totul si cu totul special. Reuseste sa exprime zeci de trairi umane, printre care frica, tristetea sau bucuria.
FACE are la baza softul HEFES, adica un Motor Hibrid pentru Sintetizarea Expresiilor Faciale, la care specialistii au lucrat mai bine de 30 de ani.
Androidul a fost inspirat dupa "chipul si asemanarea" sotiei unuia dintre expertii Universitatii din Pisa.
Dincolo de granitele stiintifice pe care acest proiect a reusit sa le doboare, exista si plusuri pe care FACE le poate aduce in medicina.
FACE a participat intr-un experiment in cadrul caruia 15 copii care sufera de autism si 15 copii sa natosi au fost rugati sa identifice trairile exprimate de FACE< iar apoi de catre un psiholog. Revista New Scrientist a scris ca ambele grupuri nu au avut probleme in identificarea tristetii, bucuriei sau furiei, insa cu dezgustul, frica sau surprinderea au fost probleme.
BINA48: RECITA POEZII, STIE BANCURI SI POATE PARTICIPA LA DISCUTII
O cheama Bina48, iar daca vi se pare ca numele ei suna ciudat, atunci ar trebui sa stiti ca aceasta femeie ascunde un secret greu de descoperit la prima vedere.
Daca Bina48 pare la inceput a fi o femeie ca oricare alta, in realitate lucrurile stau altfel. Ea este un robot. Dar un robot care poate spune glume, poate recita poezii si poate imita alti oameni. Daily Mail a stat de vorba cu Bina48, iar cand spunem "de vorba", chiar ne referim la asta.
In spatele ei se afla insa si doua persoane reale. Prima persoana este Bruce Duncan, de 57 de ani, creatorul acestui robot, care a lucrat la proiect timp de 2 ani.
A doua persoana este o femeie si o cheama Bina Rothblatt, dupa care acest robot a fost conceput. In proiectul initial, inventatorul a tinut-o pe Bina "cea orginala" intr-o discutie de 20 de ore, care astazi s-a transformat in vocabularul si baza de date a robotului.
PROIECTUL EVER: ANDROIDUL "ACTRITA"
Cum ar fi ca in viitorul apropiat androizii sa nu fie numai copii dupa celebrul R2D2, ci chiar personaje care arata precum oameni reali, joaca intocmai si o fac chiar bine.
Un android cu "origini" in actorie a fost lansat in Coreea de Sud de catre Institutul de Stiinta, care in 2003 a prezentat in premiera la Seoul androidul EveR cu numele inspirat din Eva, personajul biblic.
EveR-1 i-a costat pe oamenii de stiinta cu 321.000$, iar figura androidului a fost inspirata din doua actrite din Coreea de Sud. Avand 50 de kilograme in greutate si 160 de centimetri inaltime, androidul EveR-1 seamana extrem de bine cu un om normal. Cei glumeti ar putea gasi insa si cateva defecte, androidul fiind mai inalt decat media de inaltime din Coreea de Sud.
In 2006, EveR-2 a fost lansat la tot la Seoul, iar noul model a venit cu imbunatatiri vizibile. Androidul a devenit capabili sa vada mai bine, sa-si exprime emotiile si sa cante. In 2009, coreenii au lansat EveR-3, pentru ca in acest an sa apara cel mai nou model, dotat cu o limba artificiala si 30 de abilitati noi motorii. Momentan, EveR nu este capabila sa mearga, desi are picioare.
Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro