Avatar, proiectul care ar putea sa implineasca cel mai ambitios vis al omenirii: nemurirea

Ultima actualizare: 14-02-2013 07:07
Keanu Reeves, in Johnny Mnemonic

Un magnat rus conduce un proiect de cercetare, care intentioneaza sa transforme in realitate una din cele mai mari aspiratii ale omenirii: nemurirea.

Proiectul Avatar planuieste sa transfere informatiile din creierul uman in roboti, iar ulterior intr-un cip de calculator. Totul se va intampla in urmatorii 30 de ani, pana in 2045.

Proiectul lui Dmitry Itskov este controversat, fiind la granita dintre stiinta si SF. Pe de o parte, evolutia tehnologiei este tot mai rapida, pe de alta parte, asemenea idei revolutionare au fost sortite esecului, daca ne gandim la teoria aparitiei inteligentei artificiale similara oamenilor, despre care s-a vorbit inca de acum 40 de ani, dar inca nu s-a materializat.

CELE 4 ETAPE ALE PROIECTULUI AVATAR

Totusi, planul lui Dmitry pare destul de realist, mai ales ca este construit in etape. Astfel, intre anii 2012-2020 va incepe proiectul Avatar A: un trup android va fi controlat de creierul unui om. Solutia este ideala atat pentru persoanele cu handicap, cat si pentru cei care trebuie sa lucreze intr-un mediu periculos, unde trupurile lor umane ar fi distruse.

Si alti cercetatori s-au gandit la aceasta posibilitate. DARPA a alocat 7 milioane de dolari pentru o cercetare privind crearea unei interfete care sa fie folosita de un soldat si sa actioneze ca o masina de lupta bipeda, similara unui robot-soldat. Alte proiecte vizeaza folosirea undelor cerebrale pentru a controla un robot umanoid.

Al doilea pas, Avatar B, va avea lor intre anii 2020-2025 si va insemna realizarea unui suport autonom care sa gazduiasca creierul uman. Sistemul va fi folosit pentru a “recupera” creierul unei persoane care urmeaza sa moara sau va oferi un trup artificial celor care nu se mai pot misca deloc.

In acest sens, exista experimentele facute in anii 1970 de doctorul Robert J. White, care a reusit sa “transplanteze” cateva capete de maimute. Insa, in cazul oamenilor va fi mult mai greu, pentru ca se doreste nu doar pastrarea creierului intact, ci si continuarea functiilor acestuia, la capacitate maxima.

Odata cu Avatar C, care este estimat sa inceapa in 2035, creierul uman nu va mai fi conservat in forma sa materiala, ci “descarcat” intr-un creier artificial al unui android. Abia in acest caz putem incepe sa vorbim despre “nemurire”.

In acest domeniu, al transferului de amintiri si de inteligenta, cercetarile sunt doar la inceput. Transferul va putea fi folosit si temporar, pentru a ajuta la recuperarea unor amintiri pierdute, spre exemplu, prin manipularea acestor informatii, de indata ce sunt mutate pe suport artificial.

Ultimul pas al proiectului este Avatar D si va avea lor dupa anul 2040. Chiar daca tot ce-si doreste Dmitry pare demn de serialul Star Trek, ideile sunt cat se poate de interesante.

Nu mai vorbim de creier, ci de “minte”, care va fi pastrata in cip-ul unui calculator. Trupul care va folosi aceasta minte va putea lua orice forma: poate fi o holograma, care se va deplasa cu viteza lumii si va trece prin pereti sau va fi facut din nanoroboti, care vor putea lua diferite forme materiale.

“Omenirea va avea parte pentru prima data de o evolutie completa si in final va deveni o specie noua”, spune Dmitry.

PROIECTUL SE BUCURA DEJA DE SUSTINERE

Milionarul rus declara ca a angajat deja 30 de cercatori pentru proiectul Avatar si in acest an va deschide sedii in San Francisco.

El vrea sa-si mediatizeze planurile si sa caute sustinere in special in randul lor interesati de aplicarea acestui proiect in scopuri medicale.

Evident, suma necesara unui proiect atat de ambitios este uriasa, astfel incat tanarul a scris deja miliardarilor din lista Forbes, cerandu-le donatii.

Poate parea incredibil, insa el a primit deja sustinere din partea Ministerului rus al educatiei si stiintei si chiar binecuvantarea lui Dalai Lama.
 

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO