Infractorii care "regreta efectiv" faptele de coruptie ar putea scapa de inchisoare. Propunerea incredibila a unui senator
Infractorii care "regreta efectiv" fapta de coruptie pe care au comis-o ar putea scapa de procese, si mai ales de inchisoare.
Regretul, desi pare o gluma, ar putea fi introdus in Codul Penal, asa prevede un proiect depus la Parlament de cel mai tanar senator, independentul Laurentiu Mihai. Acesta ar vrea ca orice om care "calca stramb", dar se auto-denunta si plateste prejudiciul, sa scape de raspunderea penala.
Senatorul Laurentiu Mihai, fost consilier al lui Cristian Popescu Piedone la Primaria Sectorului 4, vrea modificarea Codului Penal. In opinia politicianului, zicala "greseala recunoscuta e pe jumatate iertata" trebuie sa fie transpusa si in lege. Astfel, orice persoana care a comis o fapta de coruptie poate scapa de raspunderea penala, este de parere Laurentiu Mihai. Pentru asta, propune introducerea conceputului de REGRET EFECTIV.
Alegeri 2024
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
11:21
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
Pentru a scapa de procese si inchisoare, orice corupt poate merge de buna voie la Politie sau la Parchet sa se auto-denunte. Insa trebuie sa se afle la prima abatere, adica sa nu aiba pe rol vreun dosar penal, sau o alta condamnare. In plus, respectiva persoana care ar regreta efectiv ca a luat mita, spre exemplu, ar trebui sa dea banii inapoi. Initiatorul este de parere ca sunt inca foarte multi corupti nedescoperiti in Romania.
Laurentiu Mihai, senator independent: "Cred ca sunt destul de multe pentru ca, in fiecare zi, mai vedem cate un caz. Cred ca mai sunt multe de care nu se stie, de care nu au cunostinta. Am vazut cazuri de persoane despre care nici nu banuioam ca ar putea fi implicate incazuri de coruptie".
Cel mai tanar senator roman sustine ca penitenciarele sunt arhipline, iar prejudiciile in marile dosare de coruptie nu sunt recuperate in acest moment. De "regretul efectiv" s-ar putea prevala pentru a scapa de problemele penale toti cei care au comis infractiuni de genul evaziunii fiscale sau spalare de bani.
Codul penal in vigoare prevede deja ca un suspect de coruptie, care isi recunoaste faptele inainte de inceperea urmaririi penale impotriva sa, scapa de raspundere penala. In plus, cei care recunosc acuzatiile si dau o mana de ajutor la finalizarea anhetei, beneficiaza de o reducere a limitelor de pedepse cu o treime.
Posibila introducere a regretului efectiv in codul penal va fi dezbatura in Parlament, la toamna.