Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig
Ninsorile și viscolul au blocat și sâmbătă-noapte drumuri din jumătatea estică a țării și au ținut mii de oameni ostatici în noapte și frig.
Unii s-au încumetat să treacă prin zona aflată sub cod galben, de la București, spre Moldova, dar n-au făcut nici jumătate din drum, în 24 de ore. Potrivit unui ultim bilanț, 11 drumuri naționale sunt impracticabile în acest moment.
Galați. Cozi kilometrice de mașini erau și sâmbătă, pe DN 25, în județul Galați, după ce un sector de drum a fost închis. Unii șoferi au plecat vineri la prânz din București, iar la mai bine de 24 de ore nu erau nici la jumătatea drumului.
Șofer: „Vreau să ajung la Bacău”.
R: Unde ați fost oprit cel mai mult?
Șofer: „La Râmnic. De aseară de la ora 11 până dimineță n-am făcut nimic. Ne-am întors pe contrasens înapoi în Râmnic și am venit prin Galați, am zis că poate, poate reușim să ajungem. Dar nimic”.
Șofer: „Am o oră!”
R: Ce așteptați?
Șofer: „Să dea drumul la trafic”.
În cele din urmă oamenii au fost ajutați de autorități să treacă de porțiunea închisă.
Cornel Mototolea, inspector şef al IPJ Galaţi: „Să scoatem mașinile care au fost prinse-n trafic și cu o sărăriță și un echipaj de poliție, pe un singur sens să circulăm către Galați”.
Vrancea. Și în Vrancea șoferii au fost întorși din drum, după ce mai multe artere au fost închise din cauza zăpezii. Pe DN2 un TIR care a derapat. Rămas de-a latul drumului a blocat traficul. Sâmbătă în județ a fost decretată starea de alertă.
Neamț. În județul Neamţ un microbuz a rămas împotmolit pe un drum judeţean, așa că a fost nevoie de intervenţia pompierilor şi a drumarilor. La fel și la Vaslui, unde o mașină cu bolnavi care aveau nevoie de dializă a rămas înzăpezită.
Peste 275 de utilaje au intervenit pentru a curăța drumuri din toată regiunea Moldovei, mai cu seama că a viscolit peste noapte, la sol, în Vaslui, Bacău şi Neamţ.
Cluj. În Cluj, 12 șoferi s-au aventurat în apropiere de comuna Măguri-Răcătău, pe un drum închis de altfel în fiecare sezon rece, până la final de martie. După ce unii au derapat și au ajuns în șanț au sunat la 112 după ajutor. Din fericire au scapăt nevătămați.
Buzău. Problemele srioase au început de sâmbătă noapte. A fost infern în trafic, în unele zone. În Buzău, aproape de prânz, peste 200 sute de autoturisme și în jur de 50 de TIR-uri erau în continuare în zăpadă, pe Drumul European 85, pe o porțiune de aproximativ 35 de kilometri, între Buzău și Râmnicu Sărat.
Șofer: „De aseară de la ora 18 stăm în drum, frig, consum motorină. Autoritățile nu au avut nicio treabă să vină să deszăpezească sau să intre cu tractoare, cu pluguri, pe niciun sens”.
Cei înzăpeziți au dormit în mașini, iar mulți au rămas astfel fără combustibil. Autoritățile au ajuns la ei abia dimineața.
Șofer: „14 ore am stat. Ăștia ne spun că mai durează o oră, două ore. Greu...să stai în mașină să dormi pe scaun șase persoane...”.
Pasager: „La 10 au venit primele mașini care au început să deszăpezească. Noaptea am tremurat în mașină fără mâncare”.
Prefectul județului spune că a încercat să îi ajute pe sinistrați, dar nu a reușit deoarece pe acea porțiune sunt separatoare de sens și nu s-a putut intra printre mașini.
Daniel Țiclea, prefectul județului Buzău: „S-a ajuns în această situație în primul rând pentru că șoferii autocamioanelor nu înțeleg să își echipeze de iarnă autovehiculele. Din cauza derapajelor autocamioanelor s-a întâmplat tot acest blocaj”.
Tot sâmbătă, un autocar din Republica Moldova cu opt pasageri s-a răsturnat în apropiere de Tecuci. Trei dintre cei care erau înăuntru au suferit răni ușoare.
Și duminică drumurile lungi sunt riscante. Până la ora 10 rămâne în vigoare o atenționare cod galben de vreme rea pentru sud estul țării.