Vremea azi, 16 iunie. Prognoza pentru București și țară - ploi torențiale și risc de inundații

16-06-2020 09:15


Avem în continuare vreme schimbătoare ploi torenţiale şi risc de inundaţii în aproape toate zonele. Aversele apar în reprize scurte, dar vor fi straşnice, cu vijelii şi grindină şi se mai pot acumula 50 l/mp în vest, centru şi nord-est.

Maximele rămân modeste, de la 21 la 27 de grade, cu cele mai mari valori în Bărăgan şi nordul Crișanei. În Bărăgan şi Dobrogea,ploile apar temporar, vor mai fi răbufniri ale vântului şi, local, grindină, iar temperaturile ajung la 26 de grade. Instabilitatea va persistă şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Vedem şi soarele din când în când, însă ploile nu ne ocolesc.

În nordul Moldovei şi în Bucovina, vremea va fi şi mai neplăcută, va ploua frecvent şi în multe reprize, iar cantităţile de apă ajung la 10....20 l/mp. Peste noapte scad condiţiile de ploaie.

Vreme schimbătoare şi risc de inundaţii găsim şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş. Mai apar nori de ploaie, se acumulează cantităţi mari de apă şi asta, într-un timp scurt., aşa că unele râuri pot ieşi din matcă. Vremea rămâne instabilă şi în vest, unde s-au strâns deja cantităţi mari de apă. Riscul de inundaţii sporeşte şi sund sub cod portocaliu mai multe râuri din zonă.

Ploua în mai multe reprize şi în Transilvania. Se înseninează temporar, dar va fi destul de răcoare, în jur de 24...25 de grade. Pe Tarnave se pot depăşi cotele de atenţie.

În Oltenia, va fi la fel de multă instabilitate şi rămân în vigoare atenţionările de inundaţii pe râurile din zonă. Ploile apar din când în când, mai sunt fenomen extreme, iar temperaturile vor fi modeste.

Nu se prea îndreaptă lucrurile nici în ţinuturile sudice. Astăzi, înnorări persistente, un pic de soare şi di nou averse zgomotoase şi abundente. Pe râurile Telorman şi Neajlov este risc de viituri majore, iar pe Dâmboviţa se pot depăşi cotele de atenţie.

În Bucureşti, avem o perioadă destul de neplăcută, cu ploi de vară şi temperaturi modeste. Marți o luăm de la capăt: vreme instabilă, perioade cu ploi consistente, tunete, fulgere şi răbufniri ale vântului.

La munte, găsim aceeaşi atmosferă schimbătoare, nori mulţi şi ploi zdravene, în averse. Astăzi se pot strânge chiar şi 50 l/mp, iar aversele vin în serii scurte, dar violente.

Pe litoral, vor fi şi perioade cu soare, dar ploile vin în fiecare zi. Marți, aversele apar trecător, iar temperaturile rămân pe la 23 de grade.

Miercuri, ploile vin peste tot, se strâng cantităţi mari de apă şi se menţin condiţiile de grindină şi vijelii.

Joi va fi la fel. Ploile apar , temporar în toate zonele, iar în noaptea de joi spre vineri, doar on vest şi nord-vest şi centru.

Exact la fel se anunţă şi ziua de vineri. Înnorări temporare, ploi scurte, în averse, cu intensificări de vânt şi grindină. Temperaturile urcă uşor, dar nu ajung la 30 de garde.

Tags: vremea, meteo,

VIDEO PROTVPLUS.RO