Val de ger peste România. Localitatea în care s-au înregistrat -22,9 grade
O masă de aer înghețat, pornită din interiorul Cercului Artic din Rusia, a adus azi-noapte gerul în toată România. În județul Suceava, termometrele au indicat minus 23 de grade Celsius.
Pe mașini s-a depus un strat gros de gheață, iar fermierii din mai multe regiuni, au fost nevoiți să găsească soluții rapide ca să nu-și piardă plantele din solarii ori animalele.
Urmează un episod de vânt puternic, care va ține până sâmbătă seara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Poiana Stampei, în Suceava, a fost azi-noapte cel mai rece loc din România. S-au înregistrat minus 22.9 grade Celsius. Dimineață, și Timișoara părea înghețată. Din cauza frigului, mai multe cabluri de la rețeaua de troleibuze au plesnit, iar pe mașini era așternut un strat de gheață.
Localnic: „Eu am stat vreo 15 minute cred deja să dezgheț mașina și nimic.”
Sprayurile de degivrare au fost soluția ușoară pentru înlăturarea gheții de pe parbriz. Cu racleta s-a muncit mai mult. Pentru oglinzi au apărut huse speciale care le protejează de îngheț.
Localnic: „Trebuie să ne trezim un pic mai devreme ca să decongelăm mașinile.”
România se află la marginea unui val de ger care are punctul de intensitate maximă în interiorul Cercului Artic - în raionul Evenkiiskii din Rusia. Acolo au fost minus 43 de grade Celsius.
Bucovina și Maramureșul au fost cel mai mult atinse de acest front de aer înghețat.
La Târgu Lăpuș au fost minus 18.3 grade Celsius. Localnicii le-au dat păsărilor să bea apă încălzită.
Localnic: „Dacă mănâncă zăpadă, ori se îmbolnăvesc, ori nu mai ouă.”
În adăposturile de animale, oamenii au adus fân și rumeguș ca să le țină cald, iar cultivatorii de flori din Bihor au dormit azi-noapte în solarii ca să aibă grijă să nu se stingă focul și să nu piardă producția.
În locuințe, sobele au ars toată ziua. La Întorsura Buzăului, în Covasna, stivele cu lemne pentru foc au început să scadă iar oamenii fac deja economie.
Localnic: „Avem centrală. A făcut-o așa mai cu puține lemne să meargă.”
Specialiștii spun că sunt și alte soluții pentru a face economie. De pildă, la început de iarnă, fiecare familie ar trebui să ceară verificarea garniturilor de la geamuri.
Ion Rădoiu, reprezentant tehnic: „Aceste garnituri practic etanșează geamul. Dacă aceste garnituri își pierd proprietățile, ele nu mai au cum să confere aceea etanșietate pe care noi ne-o dorim. Se pot pierde până la 3 -4 grade.”
Meteorologii spun că după acest episod de ger urmează unul cu vânt puternic.
În 18 județe va fi cod galben de vijelii până sâmbătă seară.
Carmen Moisa, meteorolog: „Este doar pentru zonele de munte înalte, aș spune 1.700 - 1.800 de metri. Acolo va sufla vântul cu putere, peste 90-110 de km/h, spulberă zăpada.”
Însă, temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile aduc mare bucurie în stațiunile montane.
Chiar dacă nu a nins prea mult, administratorii pârtiilor au putut să mențină în funcțiune instalațiile de zăpadă artificială. Astfel, după o săptămână în care, în Poiana Brașov, nu s-a putut schia decât pe vârful masivului Postăvaru, weekendul vine cu vești foarte bune.
Pârtiile de joasă înălțime s-au acoperit și ele cu un strat consistent de zăpadă produsă de tunurile care au lucrat zi și noapte.
În paralel, administratorii domeniului schiabil fac depozite de zăpadă pe care să o poată folosi dacă vremea se va încălzi și va avenința din nou pârtiile.
Meteorologii spun că săptămâna viitoare temperaturile vor reveni la valori normale pentru această perioadă, cu maxime pozitive și nu este exclus să avem parte și de zăpadă în unele regiuni.