Un val de aer polar aduce din nou ninsori în toată Europa. În România vor fi -9 grade
Atenţie, vremea se răceşte dramatic. De duminică vor fi cu 13 grade Celsius mai puţin decât astăzi, iar până marţi, temperaturile vor scădea şi cu 20 de grade.
Meteorologii au emis coduri galbene de vânt, ploi, ninsori şi polei - valabile de sâmbătă noaptea. Medicii ne avertizează că persoanele cu reumatism, probleme cardiace sau pulmonare riscă agravarea lor, din cauza schimbării bruşte a presiunii atmosferice.
În mai puţin de 24 de ore, din punct de vedere meteorologic ne întoarcem în luna februarie. În Capitala vor fi doar 4 grade, lapoviță şi polei iar până marţi peisajul devine unul de iarnă, cu frig şi ninsoare.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Oana Catrina, meteorolog ANM: "Din această seară de la 18 şi până duminică dimineaţă la ora 8 vor intra sub cod galben de lapoviţă şi ninsoare moderată cantitativ zona de nord a Moldovei şi Carpaţii Orientali. La început precipitaţii mixte cu depuneri de polei, iar apoi predomină ninsoare ce favorizează depunderea unui strat de zăpadă local consistent."
Tot duminică, jumătatea de sud est a ţării intră sub cod galben de: ninsoare în Moldova, lapoviţă în Transilvania şi ploaie în Dobrogea şi Oltenia. Vântul va bate cu putere, - viscolind zăpadă. Temperaturile vor ajunge la - 9 grade în Moldova şi cel mult 9 grade în sud.
Oana Catrina, meteorolog ANM: "Schimbarea bruscă a vremii e produsă de apariţia unei mase de aer rece polar care coboară de la latitudini nordice şi afectează nu doar ţara noastră, ci toată Europa.”
Pentru cei care au ieşit sâmbătă să se bucure de vremea frumoasă, prognoza meteorologică pare greu de acceptat. Mai ales că potrivit datelor înregistrate la staţiile meteo, a fost cea mai caldă dimineaţa de 17 martie din ultimii 20 de ani.
Pomii au început să înflorească şi ţinând cont de temperatura aerului, pare că suntem în luna aprilie şi nu martie.
Diferenţele mari de temperatură înregistrate de la o zi la alta, ne vor afecta şi pe noi, nu doar vegetaţia. Medicii spun că foarte vulnerabile sunt persoanele cu probleme cardiace.
Alis Grasu, șeful Serviciului de Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: "Copiii mici sunt vulnerabili, persoanele de vârsta a treia, persoanele cu afecţiuni cronice respiratorii, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni reumatismale, afecţiuni alergice, boli de sistem, diabeticii, sunt persoane care în această perioadă sunt mult mai expuse la aceste variaţii foarte mari de temperatură.”
Putem să ne întărim sistemul imunitar, adăugând la alimentaţia bogată în fructe şi legume proaspete - suplimente de vitamine şi minerale. De asemenea, odihna este esenţială.
Meteorologii spun că acest episod de vreme neobişnuit de rece va dura cel puţin până la sfârşitul săptămânii viitoare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!