Țara în care a nins prima dată în ultimii 15 ani. Mulți copii nu mai văzuseră zăpadă

17-02-2021 08:57


Europa rămâne stăpânită de iarnă. Sunt ninsori abundente, chiar și în zone unde de obicei nu se văd fulgi de zăpadă cu anii.

În Atena, circulația pe șosele a avut de suferit din cauza nămeților.

În vestul Turciei, o autostradă a fost închisă tot din cauza ninsorilor abundente - sute de mașini au rămas blocate.

A nins chiar și pe coasta de nord a Africii în Libia, spre bucuria copiilor - mulți dintre ei nu au mai văzut niciodată zăpadă.

După zile întregi de ninsori abundente, capitala Greciei şi faimoasele ruine ale Acropolei a fost acoperită de un strat gros de zăpadă. Autorităţile au fost nevoite să întrerupă campania de vaccinare în Atena. Ninsoarea, o privelişte rară în oraşul cu peste 3 milioane de locuitori din centrul Greciei, a provocat întreruperi ale serviciilor de transport, iar mai multe cartiere au rămas fără curent, din cauza copacilor căzuţi pe reţeaua electrică. În ciuda ordinului de carantină, oamenii s-au distrat, însă, prin parcuri şi pe străzi.

La capătul celălalt al Mării Egee, furtuna de zăpadă a dat de furcă şi autorităţilor din nord-vestul Turciei. Un tronson de autostradă a fost închis de autorităţi între oraşele Balikeşir şi Susurluk, din cauza căderilor masive de zăpadă. Aproape 600 de autovehicule au rămas blocate în nămeţi pe o porţiune de aproape 10 kilometri de autostradă. Alte 800 de autoturisme au rămas izolate în alte regiuni.

A nins abundent şi în nord-estul Libiei, într-o regiune în care nu a mai căzut niciun fulg de zăpadă în ultimii 15 ani. Ninsoarea a început încă de luni, iar meteorologii se aşteaptă să continue încă două zile de acum încolo. Localnicii din regiune şi-au pus hainele groase şi au ieşit să se bată cu zăpadă, să ridice oameni de zăpadă şi să se bucure de peisajul de iarnă.

Ali Al-Shairi, locuitor Bayda: „Ca fotograf amator, am venit aici ca să imortalizez peisajul şi am fost chiar surprins să văd atâţia oameni care au venit să facă poze în zăpadă."

În Statele Unite, regiuni întinse din sudul ţării se confruntă cu ninsori puternice şi cu problemele provocate de nămeţi. În Chicago, oamenii s-au trezit cu un strat mai mare de un metru de zăpadă în curţile caselor.

Pe șoselele acoperite cu zăpadă şi gheaţă din Texas, accidentele s-au ținut lanț. Un carambol cauzat de viscol, pe o autostradă din apropiere de Oklahoma City, a lăsat în urmă câteva camioane în flăcări.

În toată ţara, peste 5,5 milioane de oameni au rămas fără curent electric, din cauza ninsorilor sau a temperaturilor extrem de scăzute.

Din cauza frigului, unii oameni au ieşit din case şi au încercat să se încălzească în autoturismele ţinute cu motorul pornit.

În oraşul Houston din Texas, până masivă de curent a afectat şi un centru unde erau ţinute 8.000 de doze de vaccin Moderna. Autorităţile sanitare s-au dat peste cap să aducă oameni la vaccinare înainte ca serul anti-Covid să devină inutilizabil.


VIDEO PROTVPLUS.RO