Se instalează canicula în țară. Zonele în care se vor înregistra și 39 de grade la umbră

Dată publicare: 23-06-2021 08:53
Dată actualizare: 23-06-2021 09:49


Vremea, 23 iunie. Miercuri căldura se intensifică, temperaturile depășesc 30 de grade aproape peste tot și crește disconfortul termic.

 

În Maramureș, în Banat, în Crișana, în Oltenia și în vestul Transilvaniei se instalează canicula, iar în vestul țării vor fi chiar 39 de grade la umbră. Doar pe litoral avem temperaturi mai modeste, de 23...25 de grade. La deal, la munte, în est și în sud-est atmosfera devine instabilă în a doua parte a zilei, pe unde apar ploi destul de violente.

Vremea în fiecare regiune
 

În Dobrogea și Bărăgan avem soare până spre seară, când se adună norii și vin ploi zgomotoase. Vor fi și tunete, fulgere, vijelii și căderi de grindină, iar temperaturile cresc și ajung până la 30...31 de grade.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei, vremea devine călduroasă pentru data din calendar. Instabilitatea crește după orele prânzului, când vor fi averse și fenomene electrice.

În nordul Moldovei și în Bucovina avem soare și vreme bună în primele ore, însă norii se adună treptat, iar spre seară apar ploile. Sunt posibile și vijelii și căderi de grindină, iar temperaturile vor continua să crească.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș soarele strălucește puternic în prima parte a zilei, dar după-amiaza și pe aici se adună câțiva nori de ploaie. Termometrele vor indica 35...36 de grade, iar discofortul termic va fi ridicat.

Se încălzește și în ținuturile vestice. Temperaturile, mai ridicate decât în celelalte regiuni, ajung pe la 39 de grade, iar atmosfera devine de-a dreptul sufocantă.

În Transilvania instabilitatea va afecta estul provinciei, pe unde mai apar averse. În rest se anunță soare și temperaturi de până la 36 de grade Celsius în zona Alba Iulia.

În Oltenia mai vin câteva ploi pe la deal și pe la munte. Se instalează canicula, se ating 37 de grade, iar aerul devine irespirabil.

În ținuturile sudice
se anunță soare în prima parte a zilei, dar mai târziu cresc șansele de averse și fenomene electrice. Pe aici nu vorbim încă de caniculă, dar vremea devine călduroasă pentru această perioadă.

București


În București se face din ce în ce mai cald, iar miercuri se ating 33 de grade la umbră. O să avem soare și multă zăpușeală, dar spre seară e posibil să apară ploi torențiale, cu vânt și grindină. Noaptea se anunță tropicală, iar temperatura nu coboară sub 20 de grade.

La munte


Vremea continuă să se încălzească și în zonele de munte. Ziua începe cu soare și vreme bună, dar instabilitatea crește din nou după prânz. Aversele apar în majoritatea masivelor și vor fi însoțite de tunete, fulgere și rafale puternice de vânt.

Litoral


Pe litoral găsim vreme destul de instabilă. O să plouă din când în când și s-ar putea să cadă grindina. Se arată și soarele printre nori, iar maximele se opresc pe la 24...25 de grade. Apa marii va avea în jur de 20...21 de grade.

Vremea pe următoarele trei zile
 

București
 

Joi vremea va fi călduroasă. Maxima va ajunge pe la 34 de grade, însă în centrul orașului se pot atinge 35 de grade. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic, iar spre seară sunt condiții de ploi torențiale.

Vineri soarele strălucește cu putere, se ating 36 de grade la umbră și în aceste condiții aerul va fi foarte greu de respirat.
Spre seară sunt posibile ploi de scurtă durată.

Sâmbătă avem încă o zi caniculară și disconfort termic ridicat, iar spre seară cresc șansele de averse.

La munte
 

Joi avem soare și atmosferă plăcută în prima parte a zilei, însă mai târziu se adună norii și vor aduce ploi zgomotoase, cu grindină și vijelii.

Vineri avem încă o zi călduroasă. După-amiaza vin ploi în mai multe reprize, cu tunete și fulgere, iar temperaturile mai cresc puțin.

Sâmbătă se răcorește ușor, însă vremea se menține caldă. Instabilitatea va crește după prânz, când vor fi averse torențiale, vijelii și căderi de grindină.

Litoral
 

Joi temperaturile mai cresc puțin, iar în aer vom avea până la 29 de grade. După-amiaza norii se înmulțesc și o să mai apară câteva averse zgomotoase.

Vineri se face foarte cald și aerul devine greu de respirat. Din a doua parte a zilei s-ar putea să plouă și se ating 31 de grade pe plajă

Sâmbătă avem încă o zi caldă și stres termic accentuat. Norii se adună spre seară și vor fi condiții de averse, descărcări electrice și vijelii.


VIDEO PROTVPLUS.RO