După vijelii, urmează un val de căldură. De miercuri, canicula va cuprinde toată țara

Dată publicare: 22-06-2021 16:35
Dată actualizare: 22-06-2021 19:27


Trăim o vară la extreme. După furtuni violente şi ploi în rafale, România va fi cuprinsă de un val de caniculă, pentru ca apoi să vină şi alte vijelii.

Deocamdată, abia se retrag apele din satele lovite de potop. Oamenii şi-au scos din case lucrurile pline de mâl, iar curţile s-au umplut de obiecte distruse. Cei mai mulţi nu au locuinţele asigurate.

În urmă cu 3 zile, în comuna Biliești din Vrancea, era prăpăd. Oamenii au fost evacuaţi cu bărcile, torenţii măturau străzile, iar animalele care au scăpat cu viaţă îşi căutau cu disperare stăpânii.

Acum, o mare de noroi acoperă curţile. Luni, un bărbat îşi aduna din casă lucrurile care pluteau în derivă. Marți, când şuvoaiele s-au retras, oamenii şi-au scos afară mobila şi lucrurile distruse.

Într-o altă gospodărie, un localnic a ieşit, acum trei zile, în curte, pe o scară. Îşi legase porţile ca să nu fie smulse de şuvoaie. Marți, după pagubele suferite, omul este distrus. Fratele lui l-a ajutat să salveze ce se mai putea.

Puţini localnici aveau asigurate casele şi bunurile din interior. Din această cauză trebuie să îşi refacă locuinţele şi să îşi cumpere mobilă şi electrocasnice din banii lor. Ori să aştepte ajutoare din partea statului.

În vestul ţării, deşi nu a plouat ca în Moldova sau în Dobrogea, furtunile tot au lovit cu furie. În judeţul Arad, la Chișineu Criș, noapte trecută, fulgerele au brăzdat cerul.

Cinci judeţe din vestul ţării intră de miercuri într-un cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade.

Disconfortul termic s-a resimţit încă de marți, din cauza umidităţii ridicate din aer, care a depăşit pragul critic. Specialiştii se aşteaptă însă că joi să fie cel mai rău, iar Timişoara de pildă, ar putea depăşi un record absolut de temperatură pentru luna iunie. Tot de miercuri, codul galben de caniculă se extinde în restul ţării. Vom avea nopţi tropicale, pentru că nu vor fi mai puţin de 20 de grade. Pe de altă parte, după aceste zile de cuptor, sunt prognozate furtuni violente.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO