Prognoza meteo pe CINCI LUNI: pana in mai nu scapam de ploi, apoi seceta extrema. Cand vine canicula


Ultimul update: Luni 25 Martie 2013 07:06
Sursa: inmh.ro
Data publicarii: Vineri 22 Martie 2013 13:28
Categorie: Vremea

ANM a publicat prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni. Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

"Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs", precizeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

APRILIE

Regimul termic mediu lunar al aerului se va situa in general in limite apropiate de normele climatologice in sud-estul, sudul si vestul tarii, iar in restul teritoriului valorile termice vor fi sub mediile multianuale.

Cantitatile lunare de precipitatii vor fi in general apropiate de normele climatologice in estul, sud-estul si sudul tarii, iar in restul teritoriului vor fi posibile valori peste mediile multianuale.

MAI

Temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori sub normele climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand sudul si sud-estul tarii unde local valorile termice pot fi apropiate de mediile lunare.

Cantitatile de precipitatii pot inregistra valori peste mediile multianuale in majoritatea zonelor, iar local in sud-estul, sudul si vestul tarii precipitatiile lunare vor fi in limite apropiate de normele climatologice.

IUNIE

Temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa in general in limite apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a regiunilor tarii.

Cantitatile lunare de precipitatii se pot situa sub normele climatologice in estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, iar in restul teritoriului acestea pot inregistra in general valori apropiate de mediile lunare.

IULIE

Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decat in mod obisnuit in sud-estul, sudul si vestul tarii, iar in restul teritoriului valorile termice se pot situa in limite normale.

Cantitatile de precipitatii se vor situa sub mediile climatologice lunare in cea mai mare parte a teritoriului.

AUGUST

Regimul termic mediu lunar al aerului va inregistra valori peste mediile multianuale in majoritatea zonelor, exceptand centrul si nordul tarii, unde temperaturile vor fi normale.

Cantitatile lunare de precipitatii se pot situa sub normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului.

TEMPERATURI SI PRECIPITATII IN URMATOARELE TREI LUNI

ANM: IUNIE, IULIE, AUGUST, SECETOASE. CULTURILE DE PORUMB, AFECTATE

Culturile de grau - Estimarile sezoniere de la Centrul European pentru prognoza pe durata medie anticipeaza pentru lunile aprilie - mai 2013 cantitati de precipitatii in general apropiate de normele climatologice si chiar peste acestea in regiunile din vestul, centrul si nordul tarii.

In aceste conditii, in lunile aprilie - mai 2013, rezerva de umiditate in cultura graului de toamna se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime la scara intregului teritoriu agricol al tarii.

Culturile de porumb - In lunile iunie - august 2013, se estimeaza valori de precipitatii sub normele climatologice in cea mai mare parte a regiunilor, precum si valori de temperaturi mai ridicate decat in mod obisnuit, in special in zonele din sud-estul, sudul, estul si vestul tarii.

Ca urmare, in intervalul iunie - august 2013, rezerva de umiditate a solului in cultura de porumb va putea inregistra valori scazute, seceta fiind moderata, puternica si extrema indeosebi in regiunile agricole din sud-estul, sudul, estul si vestul teritoriului agricol.

VIDEO PROTVPLUS.RO