Cod portocaliu de ninsoare in Ungaria si Croatia. Caderi de zapada si vant puternic in Slovenia

×
Codul embed a fost copiat

Este vreme rea in toata partea de est a Europei. In Ungaria e cod portocaliu de ninsoare si viscol in patru regiuni si cod galben in alte sapte.

MAE a transmis, luni, o serie de atentionari de calatorie, precizand ca in Ungaria a fost emisa, pentru perioada 25-26 martie, o avertizare de cod portocaliu de ninsoare si viscol pentru 4 judete, iar in Croatia de cod portocaliu de ninsoare, pentru 25-27 martie, in regiunile Zagreb si Karlovac.

Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Ungaria asupra faptului ca Serviciul National Ungar de Meteorologie a emis, pentru perioada 25-26 martie, o avertizare de cod portocaliu de ninsoare si viscol pentru 4 dintre judetele Ungariei (Baranya, Fejér, Somogy si Tolna), precum si avertizarea de cod galben de ninsoare si viscol pentru judetele Zala, Veszprém, Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Bács-Kiskun si Pest. Atentionarile de cod portocaliu de viscol sunt valabile si pentru judetele Pest si Jász-Nagykun-Szolnok.

COD PORTOCALIU de vreme rea in 15 judete din Romania. Care este starea drumurilor

Sursa citata mentioneaza totodata ca Inspectoratul de Politie al Judetului Fejér avertizeaza asupra conditiilor grele de trafic, ca urmare a stratului de zapada care ar putea depasi 20 de cm. Se recomanda sa fie evitate deplasarile in regiune si sa se plece la drum numai daca este imperios necesar.

Citește și
Deszapezire
Iarna face legea in Europa. In Marea Britanie e cea mai friguroasa luna martie din ultimii 50 de ani
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Se recomanda participantilor la trafic sa circule cu viteza adecvata conditiilor meteorologice si sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de celelalte autovehicule", se mai arata in comunicatul MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza cetatenii romani care doresc sa se deplaseze in Croatia asupra faptului ca a fost emisa o avertizare meteorologica cod portocaliu de ninsoare pentru perioada 25-27 martie, in regiunile Zagreb si Karlovac (centrul si nordul tarii), cod portocaliu de vant puternic si cod galben de ninsoare in regiunea Gospić (centrul tarii), cod portocaliu de vant puternic in regiunea Rijeka – Istria (nord vestul tarii), cod galben de ninsoare in regiunea Osijek (estul tarii) si cod galben de vant puternic si ploi in regiunile Split si Dubrovnik (sudul tarii).

"In prezent, circulatia rutiera este inchisa din cauza vantului puternic pe autostrada A1, (Zagreb – Split) portiunea cuprinsa intre localitatile Sveti Rok si Maslenica, pe autostrada A6 (Zagreb – Rijeka), portiunea cuprinsa intre localitatile Kikovica si Delnice, pe autostrada A7, portiunea cuprinsa intre localitatile Rupa si Diračje, pe drumul national D404, portiunea cuprinsa intre localitatile Draga si Rijeka si pe drumul national D8, portiunea cuprinsa intre localitatile Bakra si Senja", precizeaza comunicatul MAE.

Din cauza ghetii de pe carosabil, este inchisa circulatia pe drumul national D404, portiunea cuprinsa intre localitatile Brajdica si tunelul Pećine.

"Pe drumul national D25, portiunea cuprinsa intre localitatile Gospić si Karlobaga, pe drumul national D54, portiunea cuprinsa intre localitatile Maslenica si Zaton Obrevački, precum si pe drumul national D8, portiunea cuprinsa intre localitatile Senja si Sveta Marija Magdalena, este permisa circulatia numai pentru automobilele personale. La aceasta ora, pe majoritatea autostrazilor din R. Croatia, traficul se desfasoara in conditii de vant puternic si ninsoare si exista restrictii de viteza", mentioneaza sursa citata.

Cetatenii romani care doresc sa se deplaseze sau sa tranziteze Croatia sunt sfatuiti ca, inainte de a pleca la drum, sa consulte paginile de internet ale:

- Ministerul Afacerilor Externe - http://www.mae.ro

- Compania Nationala Croata de Autostrazi – http://www.hak.hr

- Compania Nationala Croata de Cai Ferate - http://www.hznet.hr

- Autoritatea Portuara Croata - http://www.portauthority.hr

- Agentia Croata de Aviatie Civila - http://www.ccaa.hr

Pentru evitarea eventualelor probleme, se recomanda ca autovehiculele sa fie dotate corespunzator pentru trafic pe timp de iarna si, cu precadere in cursul noptii, sa existe provizii suficiente de combustibil si alimente. MAE reaminteste cetatenilor romani care calatoresc pe soselele din Croatia ca pe majoritatea drumurilor din tara echiparea mijloacelor de transport cu anvelope de iarna este obligatorie.

MAE atentioneaza totodata cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Slovenia, in perioada 25-27 martie, asupra faptului ca in urma caderilor de zapada masive si a vantului puternic, in aceasta tara au fost impuse restrictii de trafic pentru vehicule de mare tonaj pe autostrada A1 intre Koper si Ljubljana, pe autostrada A3 care leaga Italia de Slovenia, Fernetiči - Fernetti - Postojna si pe drumul H4 intre Nova Gorica-Gorizia – Postojna. "Pe autostrada A1 dintre Ljubljana si Koper se circula cu dificultate. Aceste dificultati pot aparea si pe portiunile de autostrada care leaga Slovenia de Ungaria, Austria si Croatia.

Autoritatile slovene recomanda soferilor de autovehicule grele/camioane "sa evite tranzitarea Sloveniei prin sud-vest catre estul Italiei", mentioneaza comunicatul.

De asemenea, se recomanda celor care doresc sa tranziteze Slovenia sa se informeze din timp asupra situatiei traficului rutier si a restrictiilor existente precum si asupra alertelor meteorologice emise de tarile vecine. Autovehiculele trebuie sa fie dotate corespunzator pentru traficul pe timp de iarna si, cu precadere, in cursul noptii, sa existe provizii suficiente de combustibil si alimente.

Informatiile cu privire la traficul rutier din Slovenia pot fi obtinute 24/24h de la Centrul de informare asupra traficului rutier (http://www.promet.sl), precum si la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) si 00 386 151 885 15 (international).

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
In Capitala, avioanele au zburat in regim de iarna. De pe strazile mici s-a iesit doar cu lopata
In Capitala, avioanele au zburat in regim de iarna. De pe strazile mici s-a iesit doar cu lopata

Furtunile de zapada, care au fortat autoritatile sa ia masuri radicale si sa inchida scolile, n-au paralizat totusi Capitala.

Iarna face legea in Europa. In Marea Britanie e cea mai friguroasa luna martie din ultimii 50 de ani
Iarna face legea in Europa. In Marea Britanie e cea mai friguroasa luna martie din ultimii 50 de ani

Iarna a pus stapanire pe aproape tot teritoriul Ucrainei,  transporturile sunt paralizate si la Kiev a fost decretata starea de urgenta.

Vantul puternic a paralizat nord-estul tarii, iar meteorologii vin cu noi vesti proaste
Vantul puternic a paralizat nord-estul tarii, iar meteorologii vin cu noi vesti proaste

In judetele din Moldova sunt peste 50 de localitati care nu au curent electric dupa urgia care s-a abatut asupra lor.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.