ANM a prelungit avertizarile meteo: COD GALBEN de VANT puternic in estul tarii, pana la ora 17.00

×
Codul embed a fost copiat

ANM a anuntat cod galben de vant pe 23 martie, in intervalul orar 08.00 - 17.00. Zonele afectate sunt in estul si la munte.

Update 23 martie, ora 08:20.

Vantul va mai avea intensificari in regiunile estice, cu viteze ce vor depasi la rafala 60-75 km/h si local in cele sud-vestice, cu viteze de 55-60 km/h.

In zona montana inalta a Carpatilor Orientali si Meridionali vor mai fi rafale de peste 100 km/h.

In Moldova si in nordul Dobrogei seara si la inceputul noptii vantul va mai avea viteze la rafala de pana la 50-55 km/h.

Citește și
vant
Soare cu dinti in Vestul tarii. Meteorologii anunta cod galben de vant
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 

Update ora 18:00

CODUL PORTOCALIU de ninsori si vant puternic expira pe 23 martie, la ora 8.00.

Cand nimeni n-o mai astepta, iarna s-a intors cu ciuda peste Romania si ataca in forta. 16 judete se afla sub avertizare de cod portocaliu de ninsori si vant puternic

Cel mai rau este in Moldova si in centrul tarii, unde ninge zdravan. Situatia se inrautateste de la o ora la alta si deja foarte multi oameni infrunta viscolul puternic pe sosele. Cinci drumuri nationale au fost afectate, iar 2000 de case au ramas fara curent electric din cauza vijeliilor.

Soferilor li s-au parut nesfarsite orele in care i-au asteptat pe drumari: "Nu se da cu clorura de calciu, nu se da cu nimic, au trecut cu sararitele, dar nu dau nici cu nisip doar cu lamele", a declarat un sofer de TIR.

Soferul unui autobuz care nu era echipat cu anvelope de iarna a fost nevoit sa se intoarca din drum, spre Suceava. Soferul nu a reusit sa urce o panta. Cativa pasageri abia au reusit sa-l urneasca.

In sudul tarii vantul puternic a pus probleme serioase.

Un barbat din Drobeta Turnu Severin a ignorat codul portocaliu si s-a aventurat pe Dunare. Avea de gand sa pescuiasca, insa rafalele de peste 70 de kilometri la ora l-au impiedicat sa se intoarca la mal. A innoptat pe o insula si abia dimineata a fost salvat.

Autoritatile ii sfatuiesc pe toti aventurierii sa stea departe de Dunare in aceasta perioada.

Update ora 13 RISC DE AVALANSE LA MUNTE - Vreme apriga la munte unde, chiar si fara cod, ninge, e viscol si ceata. In masivele Bucegi si Fagaras riscul de avalansa este de 4, pe o scara de la 1 la 5. De vina este stratul de 30 de centimetri de zapada proaspata, asternuta peste stratul vechi si inghetat. Pentru schiori, deocamdata, vestile nu sunt proaste. Partiile de pe valea Prahovei si din Poiana Brasov au zapada destula si foarte buna, dar, spun salvamonstii, turistii trebuie sa respecte avertismentele de vreme rea. Astfel, nu trebuie sa se abata de la traseul partiei si sa evite iesirile daca e ceata densa. Deocamdata, din cauza vantului, a fost oprita o singura instalatie de transport pe cablu, la Sinaia. Nu este exclus insa ca si alte telescaune sau telecabine sa ramana pe loc daca viscolul se inteteste, asa cum au avertizat meteorologii.

Update ora 13:00 Meteorologii spun ca situatia se va inrautati din aceasta seara si, dupa ora 18, vor intra sub codul portocaliu 16 judete, iar vijeliile vor cuprinde toata Moldova si o parte din Dobrogea.

In aceasta dimineata, in Suceava, pe un viscol puternic, zeci de TIR-uri au fost oprite pe marginea drumului pentru ca soferii n-au mai putut inainta din cauza zapezii. Din cazua blocajelor, s-au format coloane de masini de cativa kilometri.

"Nu se da cu clorura de calciu, nu se da cu nimic, au trecut cu sararitele, dar nu dau nici cu nisip, doar cu lamele", a dezvaluit un sofer.

Soferii asteapta si acum, in vijelie, ca utilajele de deszapezire sa deblocheze drumurile.

Un autobuz cu calatori, care nu era echipat cu cauciucuri de iarna, a fost nevoit sa se intoarca din drum, spre Suceava, dupa ce nu a mai putut urca o panta. Cativa oameni abia au reusit sa-l urneasca din loc.

Din cauza zapezii si a ghetii de pe sosea, mai multe masini au derapat si au ajuns in sant.

Vremea rea si probleme in trafic si in in judetul Brasov. In Timisul de Sus, viscolul puternic a produs un accident care s-ar fi putut termina tragic. Un TIR a intrat cu viteza prea mare intr-o curba pe DN 1 si s-a oprit intr-un sant. Sute de navete de bere s-au rasturnat din TIR pe sosea. Drumul pe sensul de mers spre Bucuresti a fost blocat mai bine de doua ore.

A nins puternic si in Platoul Bucegilor, dar si in statiunile de pe Valea Prahovei. Cel mai frig a fost la Predeal, unde termometrele au ajuns pana la - 2 grade Celsius, iar zapada proaspat depusa are peste 30 de centimetri.

Pe DN 1 intre Busteni si Predeal se circula greu, iar ninsoarea reduce vizibilitatea la 50 de metri.

Update ora 12:00 Din cauza ninsorii, alimentarea cu energie electrica este afectata, vineri, in mai multe localitati din judetul Suceava. Potrivit reprezentantilor Prefecturii Suceava, in urma ninsorilor s-au inregistrat avarii in reteaua electrica in mai multe localitati, fiind afectati aproximativ 2.000 de consumatori din comunele Balcauti, Serbauti si Calafindesti, iar alti 680 de consumatori din Sadova sunt afectati de o avarie pe linia Campulung- Pojorata.

Update ora 09:40 Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate in judetul Suceava, vineri dimineata, in urma ninsorilor, fiind inregistrate doua incidente in trafic din cauza unor autotrenuri care au ramas blocate pe DN 17 si pe DN 2 E, transmite corespondentul Mediafax. 

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat ca circulatia a fost afectata pe DN 17 in comuna Ilisesti, unde mai multe TIR-uri nu au putut urca o panta din cauza carosabilului alunecos.

El a aratat ca in zona echipaje de politisti rutieri dirijeaza traficul, care nu este blocat.

Sinescu a mai spus ca un alt TIR a ramas blocat pe DN 2 E, intr-o curba din apropierea comunei Cacica, dar circulatia nu a fost afectata, in conditiile in care autocamionul se afla la marginea soselei.

Prefectul a precizat ca utilajele de deszapezire actioneaza de la ora 6.00, de cand a inceput sa ninga, si au imprastiat materiale antiderapante, dar ninsoarea este abundenta si ingheata la sol, stratul de zapada de pe sosea ajungand la doi centimetri.

Din aceasta seara de la ora 18 si pina miine dimineata la ora 8, suntem sub incidenta codului portocaliu de vint si ninsori viscolite vor intra 16 judete din nordul, estul si centrul tarii. Zona cea mai afectata va fi Moldova, unde ninsorile se vor extinde treptat, dinspre nordul regiunii, iar vintul va depasi temporar si 90 km/h. La fel de puternic va fi si in Baragan si Dobrogea, pe alocuri, dar aici precipitatiile vor fi mixte. In Carpatii Meridionali rafalele vor depasi 100-120 km/h, iar zapada va fi puternic viscolita. Restul tarii va ramine cu avertizarea de cod galben, pentru aceleasi fenomene. Meteorologii atrag atentia ca in weekend va fi foarte frig in toate regiunile. Si abia la mijlocul saptaminii viitoare- se va incalzi. Atit...
 

Update ora 09:05 COD PORTOCALIU DE VANT PUTERNIC SI NINSORI VISCOLITE

In intervalul 22 martie, ora 10 – 22 martie, ora 18, in sudul Olteniei si sud-vestul Munteniei, vantul va avea intensificari cu peste 80-90 kilometri la ora.

In Muntii Banatului si in jumatatea vestica a Carpatilor Meridionali va ninge, va fi viscol, iar vitezele la rafala vor depasi 100-120 kilometri la ora.

Update ora 09:00 - COD PORTOCALIU  DE NINSORI VISCOLITE SI VANT PUTERNIC IN MOLDOVA SI COD GALBEN DE VANTIN RESTUL TARII

COD GALBEN

In intervalul 22 martie, ora 10 - 22 martie, ora 18 vor fi intensificari temporare ale vantului in toate regiunile, cu viteze ce vor depasi la rafala 55-60 de kilometri la ora, iar in nord-vestul, nordul si centrul tarii ninsorile vor fi viscolite.

COD PORTOCALIU

In intervalul 22 martie, ora 10 - 22 martie, ora 18, in sudul Olteniei si sud-vestul Munteniei, vantul va avea intensificari cu peste 80-90 de kilometri la ora.

In Muntii Banatului si in jumatatea vestica a Carpatilor Meridionali va ninge, va fi viscol, iar vitezele la rafala vor depasi 100-120 de kilometri la ora.

Update ora 07:00 Precipitatiile vor fi frecvente la inceput in estul si sud-estul Europei. Apoi norii din aceste zone se risipesc, insa un nou val de precipitatii patrunde prin vest si se extinde pana in regiunile centrale si central-sudice.

Aerul rece, polar din nord va cobori treptat in centru si mai apoi in sud-est, inclusiv la noi.

In tinuturile sudice si sud-vestice va fi prezenta o masa de aer cald.

La ora 7, la noi in tara cerul era noros. Ploua in Muntenia, Moldova, Transilvania si pe arii mai restranse in Oltenia si Dobrogea.

In Banat, Crisana si Transilvania erau precipitatii mixte iar la munte predominau ninsorile.

Vantul avea intensificari locale in vestul si sud-vestul tarii, dar si pe crestele muntilor.

Avem si doua avertizari de vant puternic valabile pana la ora 8. In judetele Teleorman si Giurgiu vantul va depasi la rafala 60 de kilometri la ora, iar in Mehedinti, Dolj si Olt se vor atinge chiar 80 de kilometri la ora.

Cel mai frig era la Oravita, Dumbravita de Codru si in Siria, -1 grad, iar cea mai ridicata temperatura se inregistra la Constanta, 11 grade.

Astazi vremea se raceste simtitor. In vest, in nord si centru vor predomina ninsorile si vantul va avea intensificari: poate atinge 60 de kilometri la ora, iar la munte chiar si peste 90 de kilometri la ora si va viscoli sau spulbera zapada.

In sud si sud-est vor fi ploi pe timpul zilei si precipitatii mixte dupa lasarea noptii.

In Moldova ninsorile se vor extinde treptat incepand din nord, iar vantul va capata aspect de viscol, mai ales pe timpul noptii.

Tot noaptea cerul incepe sa se degajeze in vest, dar apar ninsori viscolite in jumatatea estica a tarii. Pana atunci, maximele pornesc de la -1 grad in Dealurile de Vest si se opresc la 10 grade in sudul Munteniei si in Dobrogea.

JOI, 21 MARTIE

Update ora 19:00 Romania se pregateste de vreme rea, pentru ca este vizata de o atentionare a de cod galben de vant, ninsori viscolite si racire accentuata a vremii.

Ministrul de interne care le-a cerut primariilor, politiei si pompierilor sa fie pregatiti sa intervina si sa evacueze oamenii, daca sunt in pericol.

De asemenea, digurile si raurile in pericol de inundatii trebuie sa fie supravegheate.

Masurile vin dupa ce directorul Instititutului de meteorologie a anuntat ca Romania s-ar putea confrunta cu un cod portocaliu de vreme rea.

Update ora 17:45 MAE atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Ungaria ca Serviciul National ungar de Meteorologie a emis o avertizare de vreme nefavorabila, pentru intervalul 21-22 martie, vizand judete din nord-estul si estul tarii.

Atentionarea vizeaza judetele Borsod-Abauj-Zemplen, Szabolcs-Szatmar-Bereg si Hajdu-Bihar (N-E si E Ungariei), se arata in comunicatul transmis de MAE.

Potrivit sursei citate, a fost emisa atentionare de cod portocaliu (intensificari ale vantului cu viteze de pana la 90 km/h si viscol puternic) in judetele Borsod-Abauj-Zemplen, Szabolcs-Szatmar-Bereg si de cod galben (intensificari ale vantului cu viteze de pana la 70 km/h si viscol moderat) in judetul Hajdu-Bihar.

Update ora 16: 22 Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat joi, la videoconferinta de la Minsterul Afacerilor Interne, ca este posibila emiterea unui cod portocaliu de vant puternic, care ar urma sa fie valabil vineri.

 Videoconferinţa organizata la sediul MAI, condusa de ministrul Radu Stroe, are ca scop stabilirea masurilor necesare in contextul previziunilor de vreme rea.

COD GALBEN DE NINSORI VISCOLITE. INTENSIFICARI DE VANT SI RACIRE ACCENTUATA

In intervalul 22 martie, ora 08 - 23 martie, ora 08, in vestul, centrul si nordul tarii vor predomina ninsorile, iar vantul va avea intensificari, cu viteze de 55 - 60 kilometri pe ora si la munte peste 90 kilometri pe ora, viscolind si spulberand temporar zapada.

In sud si sud-est vor fi precipitatii sub forma de ploaie si lapovita, iar rafalele vor depasi local 60 - 70 kilometri pe ora.

In Moldova ninsorile se vor extinde dinspre nordul regiunii, vantul se va intensifica pana la 75 - 80 kilometri pe ora, iar spre seara si noaptea va fi viscol.

La sfarsitul saptamanii vremea se va raci accentuat in toate regiunile, devenind geroasa in cursul noptilor si al diminetilor, cu precadere in nord, nord-est si centru.

FENOMENE METEO PE JUDETE

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Vijeliile au maturat vestul si sudul tarii. Soferul unei Dacii, la un pas sa fie strivit de un copac
Vijeliile au maturat vestul si sudul tarii. Soferul unei Dacii, la un pas sa fie strivit de un copac

Furtuna, iscata din senin, a fost insotita de grindina si a pus la pamant mai multi copaci si panouri publicitare.

Soare cu dinti in Vestul tarii. Meteorologii anunta cod galben de vant
Soare cu dinti in Vestul tarii. Meteorologii anunta cod galben de vant

Patru judete din Vestul tarii au intrat sub cod galben de vant, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

MAE: Romanii blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo si-au reluat calatoriile
MAE: Romanii blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo si-au reluat calatoriile

Ultimii cetateni romani blocati in Ungaria din cauza conditiilor meteo care au afectat situatia drumurilor au parasit, duminica dimineata, adaposturile improvizate, continuandu-si calatoriile, informeaza MAE.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.