ANM: Cod galben și portocaliu de ploi și ninsori pentru mai multe zone din țară
ANM a emis mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de ploi și ninsori abundente.
Începând din seara zilei de duminică (26 noiembrie) aria precipitațiilor se va extinde din vest și va cuprinde treptat cea mai mare parte a țării. În Banat, Crișana, Maramureș și zona de munte aferentă, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15...20 l/mp. Va ploua, iar în Maramureș, nordul Moldovei și al Transilvaniei și în zona de deal din regiunile vestice, trecător se vor semnala precipitații mixte. La munte, treptat vor predomina ninsorile și mai ales în zona înaltă se va depune strat de zăpadă.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 27 noiembrie, ora 16 - 28 noiembrie, ora 16;
Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului;
Zone afectate: Muntenia, estul Olteniei și sudul Moldovei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În intervalul menționat în Muntenia, estul Olteniei și sudul Moldovei va ploua pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp. Local în județele Vrancea, Buzău, Brăila Ialomița, Călărași și Ilfov vântul se va intensifica, temporar cu viteze de 55...65 km/h.
Notă: Cantități de apă de 15...20 l/mp și izolat 30 l/mp vor fi și în Dobrogea și vestul Olteniei. Îndeosebi în dimineața zilei de marți, precipitații mixte se vor semnala local în Oltenia și pe arii restrânse în Muntenia.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 27 noiembrie, ora 16 - 28 noiembrie, ora 18;
Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă, intensificări ale vântului la munte;
Zone afectate: Carpații Meridionali și Orientali, sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei.
În Carpații Meridionali și Orientali, va ninge însemnat cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare mai ales în zona înaltă, cu viteze la rafală de 55...70 km/h.
Îndeosebi în noaptea de luni spre marți (27/28 noiembrie) și în prima parte a zilei de marți (28 noiembrie) precipitații predominant sub formă de ninsoare se vor semnala și în sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei, unde local se va depune strat de zăpadă.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 27 noiembrie, ora 20 - 28 noiembrie, ora 16;
Fenomene vizate: ninsori abundente, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului;
Zone afectate: zona de munte a județelor Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș.
În intervalul menționat, în zona de munte a județelor Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș, va ninge abundent, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 55...70 km/h spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.
Duminică, vreme mohorâtă, cu ceață și burniță
Duminică, avem mulţi nori şi ceața persistă în orele dimineţii prin sud, centru şi est. Din a doua parte a zilei va ploua prin vestul şi nord-vestul ţării iar maximele termice vor fi cuprinse între 6 şi 14 grade.
În Dobrogea şi Bărăgan se anunţă vreme închisă, cu ceatață şi burniţă în orele dimineţii. Vântul devine activ în Deltă iar temperaturile ajung ca şi ieri pe la 12...13 grade.
La fel va fi şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei: cer noros; ceaţa şi condiţii de burniţa. Maximele ating 11...12 grade; iar noaptea ne-aduce temperaturi ridicate, de 7...8 grade.
În nordul Moldovei şi în Bucovina e posibil să zărim soarele prin zonele mai înalte dar în rest cerul va fi acoperit de nori. Dimineaţa apare ceaţă, se încălzeşte uşor şi la amiază vor fi cel mult 11 grade.
În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş, atmosfera va fi mohorâtă şi va ploua din a doua parte a zilei. Temperaturile scad uşor faţă de ziua trecută.
Se strică vremea şi în vestul ţării. Cerul va fi acoperit de nori şi o să plouă spre seară iar în zona de munte la lăsarea nopţii, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Valorile termice scad cu 2-3 grade faţă de ieri.
În ţinuturile centrale, găsim mulţi nori şi ceață dimineaţa dar mai târziu vom zări puţin şi soarele; La noapte o să plouă iar la munte va ninge şi vântul se va înteţi pe crestele montane. Temperaturile scad uşor pe partea vestică şi cresc puţin în zonele estice.
În sud-vestul ţării avem şi astăzi vreme neplăcută, cu ceață şi burniţa pe suprafeţe mari. Temperaturile cresc faţă de ieri şi se opresc pe la 10...11 grade.
În ţinuturile sudice, soarele apare doar prin zonele deluroase; în rest va fi înnorat toată ziua şi iar în orele dimineţii avem ceaţă şi s-ar putea să burniţeze trecător.
În Bucureşti, astăzi cerul va fi mai mult noros, dimineaţa se anunţă ceață cu burniţă şi vântul va sufla slab. La amiază vom avea o temperatură mai ridicatã decât în mod normal la această dată 10 grade şi barometrele vor indica o nouă scădere a presiunii.
La munte, pe timpul zilei va ploua în Occidentali dar noaptea, precipitaţiile se vor extinde şi vor predomina ninsorile, mai ales la altitudini de peste 1500 de metri. Valorile termice vor fi comparabile cu cele de ieri.
Prognoza pentru următoarele 3 zile
Luni se răceşte, mai cu seamă în vest, centru şi nord. La munte va ninge abundent iar prin sudul, centrul şi estul ţării va ploua şi se vor strânge cantităţi mai mari de apă. În rest vor fi ploi şi lapoviţe.
Vreme urâtă avem şi marţi: ninsoare la munte, prin nord şi centru; lapoviţa şi ploi în rest. Vântul va fi mai intens în sudul şi estul ţării.
Miercuri înnorările vor fi temporare şi pe timpul nopţii o să plouă slab în vest şi sud-vest. Dimineaţa şi noaptea în zonele joase va fi ceatã.