Temperaturi cu 12 grade mai mari față de cât ar fi normal: "Nu îngheaţă nici măcar apa”
Trăim zile neobişnuite de ianuarie. Primăvara pare că a furat startul şi în loc să vină zăpada, temperaturile cresc. Nu doar că este o iarnă atipică, dar meteorologii spun că în această lună va fi mai cald chiar şi cu 12 grade față de cât ar fi normal.
Din pacate, culturile agricole s-au dezmorţit şi ar putea fi distruse în cazul în care vine gerul, pentru că nu există un strat de zăpadă care să le protejeze. Vremea neobişnuit de caldă îi bucură doar pe cei care au sere.
Dacă iarna trecută curata zăpadă de pe solarii, ca nu cumva să se prăbuşească peste plante, acum un fermier ară pentru că e dezgheţat pământul
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Fermier:"Anul trecut pe data de 6 ianuarie dădeam toată noaptea zăpadă de pe solar, acum putem sa lucram, chiar acum arăm. Anul trecut ieşeam de 3 ori pentru că temperaturile erau de -20 d egrade şi nu făceau faţă sobele, băgăm din 3 în 3 ore lemne."
Suntem în această situaţie neobişnuită pentru că dinspre Africa a venit o masă de aer cald care a împiedicat iarna să se instaleze. În mod normal ar trebui să se înregistreze ziua 7, 8 grade şi minus 7, minus 8 noaptea.
ANM: ''Temperaturile acum sunt cam cu zece grade mai ridicate faţă de cele normale. Vom avea parte şi de maxime de 16-17 grade".
Pentru agricultorii care au suprafeţe mari cultivate cu grâu sau cu rapită sau pentru cei care au livezi veştile sunt proaste.
ANM: "Pot fi afectate în viitorul foarte apropiat când vor apărea temperaturile scăzute. Semnele fiind la mugurii de creştere, brunificându-se, adică arzându-se, în sensul că nu vor mai permite în perioada de primăvară, când vor relua vegetaţia, să dezvolte muguri vegetativi."
Cel mai cald în luna ianuarie a fost în 2001. La Oraviţa s-au înregistrat 22 de grade Celsius. Temperaturi primăvăratice au fost şi în 2014, când în anumite localităţi s-au înregistrat 17 grade Celsius. Anul acesta meteorologii estimează că va fi vreme frumoasă de Boboteaza.
Sâmbătă, de Boboteaza se vor înregistra între 10 şi 14 grade Celsius în mai toate zonele ţării.
ANM: "Nu îngheaţă nimeni, nici măcar apa. Dacă ne referim la tradiţie, temperatura apei mării va fi undeva la 6-7 grade, cam cu un grad mai ridicată faţă de acea perioada pentru această perioadă".
Spre sfârşitul lunii ianuarie, meteorologii apreciază că iarna ar putea totuşi să sosească. De la an la an, la nivel global, temperatura medie creşte.