Incendiile din Australia aduc fenomene meteo neobișnuite pentru următorii 100 de ani
Incendiile devastatoare din Australia sunt şi în atenţia climatologilor din toată lumea, care anunţă că efectele se vor resimţi pe o perioadă de 100 de ani, la nivel global.
Cantitatea de dioxid de carbon ajunsă în atmosferă, în urma arderii, va duce la creşterea temperaturii medii globale, accelerarea topirii unor gheţari şi fenomene meteo neobişnuite.
Incendiile din Australia sunt atât de puternice şi de întinse, încât pot fi zărite din spaţiul cosmic. Șase milioane de hectare de vegetaţie au ars, iar fumul a ridicat în atmosferă 350 de milioane de tone de dioxid de carbon, adică trei sferturi din cantitatea pe un an întreg emisă de Australia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar asta, spun climatologii, contribuie la creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră pe întregul glob.
O alte problemă gravă observată de climatologi este că funinginea rezultată în urma arderilor a ajuns până în Noua Zeelandă, la peste 2.000 de km depărtare, unde s-a depus pe gheţari care au căpătat o culoare maronie, iar asta înseamnă că vor absorbi mai multă căldură de la soare.
Roxana Bojariu, climatolog ANM: „În timp, această depunere de funingine pe gheţari înseamnă o topire mai rapidă a lor cu efecte atât locale cât şi la scară mai mare. În general, gheţarii continentali au o tendinţă de a se topi, iar asta înseamnă o creştere a nivelului oceanului planetar iar asta se vede deja în micile state din pacific, unde locuitorii încep să-şi părăsească localităţile."
Situaţia este monitorizată în lumea întreagă, inclusiv de specialiştii români, care vorbesc despre formarea unor nori de cenuşă care provoacă în Australia descărcări electrice. Din această cauză, apar noi focare.
Roxana Bojariu: „Sunt şi efecte datorate acestor nori pyrocumulonimbus care injectează particule de funingine în atmosfera înaltă, în stratosferă. Acolo, particulele pot sta până la 5 luni. Iar acolo unde concentraţia e mai mare, se va încălzi mai mult."
În aceste condiţii, apariţia unui ciclon în apropierea Australiei îngrijorează şi mai tare. Nu se ştie dacă vântul puternic şi precipitaţiile pe care acesta le poartă vor ajuta la stingerea incendiilor sau le vor agrava.