Incendiile din Australia aduc fenomene meteo neobișnuite pentru următorii 100 de ani


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 20:36
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 19:54
Categorie: Stiri externe

Incendiile devastatoare din Australia sunt şi în atenţia climatologilor din toată lumea, care anunţă că efectele se vor resimţi pe o perioadă de 100 de ani, la nivel global.

Cantitatea de dioxid de carbon ajunsă în atmosferă, în urma arderii, va duce la creşterea temperaturii medii globale, accelerarea topirii unor gheţari şi fenomene meteo neobişnuite.

Incendiile din Australia sunt atât de puternice şi de întinse, încât pot fi zărite din spaţiul cosmic. Șase milioane de hectare de vegetaţie au ars, iar fumul a ridicat în atmosferă 350 de milioane de tone de dioxid de carbon, adică trei sferturi din cantitatea pe un an întreg emisă de Australia.

Iar asta, spun climatologii, contribuie la creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră pe întregul glob.

O alte problemă gravă observată de climatologi este că funinginea rezultată în urma arderilor a ajuns până în Noua Zeelandă, la peste 2.000 de km depărtare, unde s-a depus pe gheţari care au căpătat o culoare maronie, iar asta înseamnă că vor absorbi mai multă căldură de la soare.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: „În timp, această depunere de funingine pe gheţari înseamnă o topire mai rapidă a lor cu efecte atât locale cât şi la scară mai mare. În general, gheţarii continentali au o tendinţă de a se topi, iar asta înseamnă o creştere a nivelului oceanului planetar iar asta se vede deja în micile state din pacific, unde locuitorii încep să-şi părăsească localităţile."

Situaţia este monitorizată în lumea întreagă, inclusiv de specialiştii români, care vorbesc despre formarea unor nori de cenuşă care provoacă în Australia descărcări electrice. Din această cauză, apar noi focare.

Roxana Bojariu: „Sunt şi efecte datorate acestor nori pyrocumulonimbus care injectează particule de funingine în atmosfera înaltă, în stratosferă. Acolo, particulele pot sta până la 5 luni. Iar acolo unde concentraţia e mai mare, se va încălzi mai mult."

În aceste condiţii, apariţia unui ciclon în apropierea Australiei îngrijorează şi mai tare. Nu se ştie dacă vântul puternic şi precipitaţiile pe care acesta le poartă vor ajuta la stingerea incendiilor sau le vor agrava.

FULLSCREEN
Incendiile din Australia aduc fenomene meteo neobișnuite pentru următorii 100 de ani
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33