Iarna s-a întors în România. Cod galben de vreme rea în câteva regiuni
Este iarnă în toată regula în miez de aprilie. După o sâmbătă cu temperaturi de vară, duminică s-a întors vremea rea.
Până marţi dimineaţă, vremea va fi deosebit de rece în toată ţara, cu temperaturi negative şi brumă la munte şi în anumite regiuni din Moldova, Muntenia şi Oltenia.
33 de judeţe sunt vizate până luni dimineaţă de un cod galben de ninsori şi de vânt puternic
La munte va ninge local şi se va depune un strat de zăpadă, în timp ce în sudul țării va ploua. În aproape toată ţara, vântul va sufla cu putere până luni seară, la ora 21. În Capitală se răceşte accentuat. Marţi se mai încălzeşte puţin, dar vremea rămâne destul de rece pentru luna aprilie.
În zonele de munte, autoritățile sunt în alertă
Pe lângă ploaie, zăpada de pe versanți se topește ceea ce face ca riscul de inundații să fie și mai mare. La munte ninge abundent, iar rafalele de vânt suflă cu peste 90 de kilometri pe oră. La Rânca, drumul este acoperit de zăpadă, iar în Pasul Tihuța, șoferii s-au trezit în mijlocul unui peisaj complet schimbat. Mașinile fără cauciucuri de iarnă au avut nevoie de ajutor, și drumarii au intervenit. Până mâine la ora 9, este în vigoare un cod galben de vreme rea, cu ploi și ninsori, în zona Carpaților, în Moldova și Transilvania.
În Pasul Tihuța a început să ningă de dimineață, iar pe carosabil s-a așternut un strat de zăpada de 12 centimetri. Însă viscolul este cel care le-a dat cele mai multe bătăi de cap șoferilor. Chiar și camioanele au înaintat cu greutate.
Reporter: Ați schimbat cauciucurile?
Șofer: „Nu, nu le am schimbat. Am de toate la mine, lanțuri, lopată, am știut prognoza și m-am pregătit."
Reporter: Au înghețat ștergătoarele ?
Șofer: „Un pic!”
În Maramureș, Pârtia Izvoare pare pregătită de un nou sezon, cu utilajele aflate lângă munții de zăpadă, iar pe Transalpina, la Rânca, a viscolit puternic încă de azi-noapte.
Sandu Florea, director firmă deszăpezire: „Avem iarnă, ninge, se vede, noi suntem pregătiți să degajăm zăpada de pe carosabil, să predăm traficul rutier în condiții normale.”
Mulți șoferi s-ar fi încumetat să urce mai departe pe munte dacă circulația pe Transalpina nu era închisă pe sectorul dintre Rânca și Obârșia Lotrului. Și, la cum stau lucrurile, nici nu va fi redeschisă în următoarea lună.
În stațiune, în schimb, puținii turiști prezenți aici s-au putut bucura din plin de noul strat de zăpadă.
Turistă: „Noi am venit pentru zăpadă, pentru fetiță și am prins și ninsoare, pe drum ningea.”
Reporter: Acum, aproape de Paști.
Turistă: „E frumos, dar e frig."
Constantin Pănescu, cabanier: „Până în jur de 1 Mai mai ninge, mai dă soarele și iar mai ninge și e posibil ca de Paște să tăiem mielul că porcul de Crăciun. Orice e posibil aici la Rânca, la cota 1700."
Pe principala pârtie din stațiune se poate schia în continuare, deși sezonul pare încheiat pentru că nu mai sunt doritori. A nins putrenic și în nordul Moldovei, iar în Harghita a fost nevoie de utilajele de deszăpezire pentru că drumul să nu se transforme într-un coșmar pentru cei prinși de valul de ninsori în trafic.
Și în Bucegi, la peste 2000 de metri, a nins atât de mult încât zăpada a ajuns la fereastra refugiului Salvamont Bușteni.
Drumul către Piatra Arsă este închis și abia la finalul lunii va fi din nou accesibil pentru turiști. Aici, la mijloc de aprilie, este vânt și ceață.
Însă, pentru puținii turiști aflați în zonă, a fost prilej pentru o ultimă bătaie cu bulgări.
Reporter: E frig?
Turist: „Frig ne bulgărim, amintiri frumoase."
În județul Mureș plouă în continuu de 24 de ore. În comuna Deda, viitura s-a revărsat în curți și în grădini, după ce canalele și șanturile, pline de apă, au cedat.
Localnic: „A fost cât pănă la câine, la nivelul ăla!"
Localnic: „Când vine apa, se bagă în bucătărie. Dacă mai plouă, intră în pivniță!"