La mijlocul lui noiembrie anotimpul s-a schimbat de pe o zi pe alta. Iarna s-a instalat cu brutalitate in aproape toata tara
Suntem abia la mijlocul lui noiembrie, iar anotimpul s-a schimbat de pe o zi pe alta. Iarna s-a instalat cu brutalitate dincolo de Carpati, in timp ce in sud au venit vijeliile.
Acolo unde a nins,viscolit mai multe localitati au ramas fara curent electric, iar, drumurile nationale au fost blocate de copacii rupti. Sute de soferi si-au blestemat zilele pentru ca utilajele au intervenit cu intarziere sau deloc.
Din cauza vremii cainoase zeci de turisti, printre care si multi copii, au fost evacuati de urgenta. Erau la o cabana in Parang.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In judetul Suceava vicolul, care a muscat cu o forta incredibila, a facut prapad pe sosele. Astfel au aparut si primele blocaje.
Din cauza vitezei, pe un drum inghetat, o masina s-a rasturnat pe un pod. Cinci oameni au ajuns la spital, iar doi sunt in stare grava.
Pentru multi drumul a fost un cosmar mai ales ca ramas inzapeziti in camp deschis.
La Ranca, la poalele muntilor Parang, a viscolit toata noatea. Zapada a acoperit de-a valma drumuri, case si masini.
Echipele de salvare din masivul Parang au decis sa evacueze, pe jos, din statiune 30 de turisti, intre care 20 de copii, intrucat alimentarea cu energie electrica este intrerupta din cauza copacilor doborati de viscol.
A nins puternic si in judetul Brasov. Probleme au fost evident pe DN1, intre Brasov si Predeal, unde un brad doborat de vant a blocat ambele sensuri, iar o masina a derapat si a iesit in decor. Trei persoana au fost ranite usor.
In alte locuri insa, nici vorba de sararite. Pasul Tihuta, cel care face legatura intre Ardeal si Bucovina, a fost blocat ore in sir. Tir-urile nu au avut nici o sansa sa urce, dar nici masinile mici, echipate cu cauciucuri si lanturi, si asta pentru ca, spun soferii, nimeni n-a aruncat cu material antiderapant.
Cei care au tinut neaparat sa treaca au derapat pe gheata si si-au stricat masinile, dupa ce s-au izbit de parapeti.
Iarna s-a instalat si la Zalau, in judetul Salaj. In ciuda frigului si a viscolului, la Baisoara cativa turisti au scos afara gratarele si ceaunul pentru o tocana ca in Ardeal.
Iar altii si-au facut poteci prin zapada care masoara jumatate de metru.
La Cluj, dupa ce a plouat o noapte intreaga, spre dimineata lapovita s-a tranformat in fulgi.
Pentru lipsa cauciucurilor de iarna, amenda este de 1.125 de lei si soferul ramane fara talon.
Vremea s-a stricat brusc si, in judetul Dambovita, in zona Padina-Pestera. Daca vineri era soare si frumos, duminica a fost frig de crapa pietrele.
Privelistea minunata i-a mai imbunat insa pe oameni care au vrut fotografii cu prima zapada.
Imagini din judetul Brasov:
Circulatie in conditii de iarna pe drumurile din judetul Salaj
Circulatia in judetul Salaj se desfasoara, duminica dimineata, in conditii de iarna, dupa ce in urma ninsorii din ultimele ore s-a depus un strat de zapada de pana la patru centimetri, fara a exista insa artere blocate, un total de 16 utilaje intervenind pentru deszapezirea drumurilor nationale.
Seful Sectiei Drumuri Nationale Zalau, Mircea Crisan, a precizat duminica, pentru AGERPRES, ca se actioneaza cu utilaje de deszapezire pe toate drumurile nationale din judet.
"Se circula in conditii de iarna, dar se actioneaza pe toate drumurile cu 14 utilaje cu lama si raspanditor de nisip si sare, un tractor cu semiremorca si un buldoexcavator cu lama. Stratul de zapada depus este intre zero si patru centimetri. Nu sunt drumuri blocate", a afirmat sursa citata.
Zapada cazuta in cursul noptii a cauzat, in Zalau, ruperea unui arbore, care s-a prabusit peste o masina in care nu se afla niciun pasager, la fata locului intervenind Detasamentul de Pompieri Zalau al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj.
Circulatie ingreunata in zona de munte a judetului Suceava, din cauza ninsorilor
Circulatia rutiera in zona de munte a judetului Suceava se desfasoara in conditii de iarna, fiind ingreunata din cauza zapezii, iar in zona de responsabilitate a Sectiei Drumuri Nationale Campulung Moldovenesc se actioneaza cu 11 utilaje de deszapezire, a declarat, duminica, prefectul Constantin Harasim.
El a spus ca autovehiculele mari au avut dificultati, din cursul diminetii, pe tronsonul Vatra Dornei - Mestecanis, TIR-urile circuland cu viteza mica, iar in jurul orei 07,30 s-a luat decizia ca traficul greu sa fie oprit pentru o jumatate de ora, astfel incat utilajele de deszapezire sa poata interveni pentru indepartarea zapezii de pe sosea.
Aceeasi decizie s-a luat si pentru tronsonul Campulung Moldovenesc - Pasul Mestecanis.
Potrivit prefectului, nu s-au semnalat probleme deosebite in urma ninsorii cazute in ultimele ore, iar autovehiculele grele erau echipate corespunzator.
Peste 100 de tone de material antiderapant pe drumurile nationale din Bistrita-Nasaud
Peste 100 de tone de material antiderapant au fost aruncate in noaptea de sambata spre duminica pe drumurile nationale din judetul Bistrita-Nasaud, ca urmare a ninsorilor, potrivit informatiilor furnizate AGERPRES de catre purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Marius Rus.
Zapada de 34 de centimetri la Balea Lac
Stratul de zapada este de 34 de centimetri in zona turistica Balea Lac, aflata la peste 2.000 de metri altitudine in Muntii Fagaras, unde accesul se poate face doar cu telecabina.
Turistii pot ajunge cu masinile pe Transfagarasan, doar pana la Balea Cascada, de aici se poate urca la Balea Lac doar cu telecabina. Un drum la Balea Lac, dus-intors, costa 60 de lei de persoana.
In statiunea Paltinis, din Muntii Cindrel, zapada masoara 26 de centimetri, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. Drumul spre Paltinis este deszapezit, insa se circula in conditii de iarna.
Vremea in zilele urmatoare:
Luni se mai raceste si cerul va fi variabil! Mai apar innorari in nordul, nord-estul si centrul tarii. Va ninge slab în Moldova si in Carpatii Orientali si pe suprafete mici in Maramures, Transilvania si in restul zonei de munte.
Marti va continua sa se raceasca! Se anunta vreme buna si doar în sudul si prin estul tarii mai apar innorari si vor fi posibile fulguieli prin Moldova.
Miercuri predomina vremea frumoasa! Pe timpul zilei e posibil sa ninga slab în regiunile nordice, iar noaptea în cele nord-vestice.