Pregătiri pentru ”asediul” gerului în toată țara. Două zile cu ninsori abundente și temperaturi chiar și de -22 de grade
În ţară, oamenii se pregătesc pentru ninsori abundente şi temperaturi şi cu până la 15 grade mai mici decât cele obişnuite pentru această perioadă.
Autorităţile anunţă că vor închide drumurile dacă vremea va fi severă, gravidele care urmează să nască vor fie duse la spital, iar cei fără adăpost au început să fie duşi în centre sociale. Foarte vulnerabili sunt şi bătrânii singuri, mai ales din satele izolate.
În Buzău, termometrele au arătat duminică minus 6 grade Celsius şi puţini au fost cei care s-au încumetat să iasă afară în frig. La prânz, uliţele satelor erau pustii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca să nu le îngheţe cişmelele şi să rămână fără apă, oamenii le-au învelit cu pături. Cum luni gerul va fi şi mai înţepător, localnicii şi-au făcut provizii de lemne pentru foc şi le-au adus în casă.
De frig suferă şi animalele. Ca să nu piară îngheţate, stăpânii le-au aranjat paturi de paie.
Localnic: "Peste placă de cauciuc care e sus să nu stea să îngheţe picioarele, le pun paiele astea. Stă pe paie să îşi facă şi ele. Oricum nu e ca pe beton."
Valul de frig a cuprins treptat toată ţara. Meteorologii anunţă că, până pe 1 martie, se vor înregistra temperaturi şi cu peste 15 grade mai mici decât valorile normale pentru această perioadă. În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Doborgea, minimele vor ajunge până la -22 de de grade, iar vântul va accentua senzaţia de frig.
În Maramureş, ciobanii veghează permanent turmele, pentru ca mieii abia născuţi să nu îngheţe. La fel fac proprietarii femelor de porci. În case, oamenii nu au lăsat să se stingă focul în soba nici măcar o clipă. În plus, şi-au pus din nou hainele groase.
Pe lângă ger şi ninsorile au început să facă probleme. În Dâmboviţa, un şofer nu a mai controlat maşina pe drumul acoperit de zăpadă şi polei şi a izbit pe contrasens un autorism în care se aflau un bărbat şi soţia lui. În acest caz, nimeni nu a fost rănit.
Însă la Câmpulung Muscel, o maşină a derapat pe şoseaua murdară şi s-a răsturnat într-un şanţ, iar şoferul rănit a fost dus de urgenţă la spital.
De luni dimineaţă, ninsorile vor prinde putere. În 12 judeţe va fi cod portocaliu de viscol până marţi, iar în alte 9 este cod galben.
Autorităţile au luat deja măsuri de prevenire a unor dezastre. Sunt pregătite să închidă drumurile dacă va fi nevoie, gravidele care urmează să nască vor fi transportate la spital şi la fel se va întâmpla şi cu bolnavii dependenţi de dializă.
La Galaţi, Primăria a dat ordin ca toţi oamenii fără adăpost să fie strânşi de pe străzi şi duşi într-un centru comunitar. Dar nu toţi s-au lăsat convinşi.
Om al străzii: "Nu mă puteţi lua cu forţa! Asta e problema mea!”
Avertizările de vreme rea nu îi sperie nici pe cei care se află zilele acestea în staţiunile de la munte. Pentru ei, ninsoarea înseamnă un sezon de schi prelungit.
Cătălin Petrescu, purtător de cuvânt Salvamont Poiana Brașov: "În cazul viscolului şi în cazul frigului, turiştii trebuie să ştie că nu trebuie să se înfofolească. Cea mai mare parte a căldurii se pierde în zona capului şi a gâtului şi trebuie să aibă grijă la aceste zone să le protejeze."
Turiştii sunt, de asemenea, sfătuiţi să nu se abată de la traseele marcate şi să nu iasă de pe pârtiile amenajate.
La mare altitudine există riscul producerii avalanşelor pentru că peste stratul de zăpadă anterior, îngheţat, s-a aşternut deja unul proaspăt.
Avertizările ANM
Meteorologii au emis şi un nou cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, relatează news.ro.
De asemenea, este deja în vigoare o avertizare cod galben de frig emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, până săptămâna viitoare urmând să se înregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă din an.
Potrivit ANM, avertizarea cod portocaliu intră în vigoare luni la ora 10.00, fiind valabilă până marţi, la ora 14.00. În acest interval, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, local peste 70 de kilometri pe oră şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.
De asemenea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, începând de luni, de la ora 7.00 şi până la ora 23.00 este valabilă o avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol, urmând să se depună strat de zăpadă de peste 30-40 de centimetri, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 de kilometri pe oră, temporar viscolind ninsoarea.
Meteorologii au emis şi un cod galben pentru regiunile Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei. Codul va intra în vigoare luni, la ora 4.00, fiind valabil până marţi, ora 20.00.
În acest interval, ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent, vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada şi diminunând vizibilitatea.
Totodată, o avertizare cod galben de frig a intrat în vigoare duminică dimineaţă, până săptămâna viitoare urmând să se înregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă din an. De asemenea, meteorologii au emis o atenţionare cod portocaliu de ger care va intra în vigoare luni, pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde maximele vor fi cuprinse între -12 şi -8 grade, iar minimele vor coborî până la -22 de grade.
Maximele vor fi negative în toate regiunile, va fi ger dimineaţa şi noaptea, la început în jumătatea de nord, apoi şi în restul ţării, iar intensificările vântului vor amplifica senzaţia de rece.
De asemenea, atenţionarea cod portocaliu emisă de ANM va intra în vigoare luni, la ora 03.00 şi va fi valabil până joi, 1 martie, ora 10.00. În acest interval, temperaturile vor fi foarte scăzute, atât pe timpul nopţii, cât şi pe timpul zilei, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
În aceste zone, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.
Din dimineaţa de luni, spun meteorologii, aria ninsorilor se va extinde, în sud şi sud-est vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.
În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.
Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti să monitorizeze măsurile care se impun la nivelul unităţilor sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada atenţionărilor meteo.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, meteo, cod galben, cod portocaliu, viscol, zapada,
Dată publicare:
25-02-2018 12:23