27 de județe se află sub cod galben de vijelii. Cele mai afectate zone sunt Maramureș, Transilvania și Moldova
După un Paște ca-n povești, cu soare în toată țara, furtunile fac prăpăd în jumătatea de nord a țării. 27 de județe sunt sub cod galben de vijelii.
Cele mai afectate zone sunt Maramureș, Transilvania și Moldova. Meteorologii au emis mai multe coduri portocalii, după ce vântul a avut și 100 de kilometri pe ora la rafală și a rupt mai mulți copaci. Grindina a albit curțile oamenilor, iar șuvoaiele s-au revărsat pe străzi.
Scenele au fost filmate în vestul țării. În orașul Petrila, oamenii s-au uitat cu teamă la mașinile lor, bătute de grindina care însoțea ploaia. La Lunca Florii, în județul Hunedoara, pajiștile s-au albit.
Un șofer din Bistrița s-a temut să își continue drumul, speriat de gheața căzută din cer, dar și de vântul care a pus la pământ copaci. Scenariul s-a repetat pe Valea Prahovei, între Nistorești și Breaza. Drumarii au intervenit, după ce vântul a rupt inclusiv indicatoarele rutiere. Cei care se ocupă de sistemul național antigrindină sunt în alertă.
Gheorghe Caunei Florescu, director general al AASNACP: „Până acum am avut intervenții în Vrancea, acum avem pe grupul de sud al țării și la Recaș am avut aseară. Nu au fost semnalate pagube, exceptând că la Vrancea, primăvara se formează un fenomen, izoterma de 0 grade.”
La Cluj au fost rafalele puternice, iar la intrarea în orașul Gherla s-au revărsat șuvoaiele pe șosea. În Oradea s-a frânt un plop de peste 20 de metri înălțime și a blocat drumul.
Martor: „Văd că, ăsta, l-o doborât, copacul. La viscolul care-o fost azi-noapte, sigur că da. Foarte tare o fost viscolul, că s-o auzit și-n geam, am crezut că rămânem fără geamuri.”
Martor: „O ajuns până dincolo, acolo i-o fost vârful. Noroc că n-o trecut nicio mașină, că-l executa. Ăsta era terminat, trebuia tăiat de mult.”
În cădere, plopul a rupt mai multe linii de înaltă tensiune. Localnicii au sesizat autoritățile că la rădăcină copacul era putred, însă primăria nu a apucat să-l doboare înainte să provoace pagube.
Intervenții ale pompierilor la Târgu Mureș
La Târgu Mureș, în doar cinci minute, rafelele au pus la pământ 12 copaci. Pompierii au intervenit pe mai multe străzi ca să elibereze străzi sau mașini parcate.
Pompier: „În urma unui cod portocaliu am intervenit cu patru autospeciale. Intervențiile au fost dificile din cauza pozițiilor copacilor.”
Pompierii au fost la datorie încă de la ora patru dimineață, când doua case, un atelier de tâmplărie și două laboratoare medicale au fost afectate de un incendiu puternic izbucnit în timpul unei furtuni cu fulgere.
Proprietar: „Trăsnetul, fulger! Au fost niște lemne acolo, un dulap.”
Doamnă: „A fost o bubuitură mare.”
Oamenii au chemat imediat pompierii, mai ales că în una dintre case locuia și un bărbat invalid care a fost evacuat, împreună cu soția.
Gagyi Mihaly, ISU Mureș: „Incendiul se manifesta violent cu flacără. În primă fază, colegii mei au evacuat și două persoane, o persoană de sex masculin imobilizată într-un scaun cu rotile și o persoană de sex feminin, ambii peste 65 de ani. Incendiul s-a propagat și la o casă de locuit cu etaj. La parterul acestuia își desfășoară activitatea și un laborator de analzie medicale.”
Pompierii au reușit să domolească flăcările ajutați de echipaje sosite de la 30 de km depărtare. Anchetatorii cred că focul a pornit mai degrabă de la un scurt circuit electric, iar explozia auzită de oameni ar fi fost provocată de o butelie cu gaz. În ultimele trei zile, pompierii au intervenit la 270 de incendii, unele dintre ele fiind provocate și de candele sau lumânări nesupravegheate.