Cum poți să vizitezi țări exotice și să studiezi, în același timp. “Avem 400 de schimburi de studenți pe an”
Anual, AIESEC România ajută sute de studenți să se integreze pe piața muncii și le facilitează accesul în companii românești sau străine, în cadrul unor programe de internship
Cei mai mulți dintre tinerii români pleacă în străinătate, iar apoi se întorc în România să își continue studiile.
Într-un interviu pentru emisiunea "Viitor cu Clasă", Diana Stanciu și Darius Mîndroc de la AIESEC au prezentat programele pe care le dezvoltă la nivelul organizației pentru tinerii interesați de schimburi de experiențe. AIESEC împlinește 75 de ani și activează în România încă din 1990.
,,Avem programul de internship de la nivel internațional pe care noi îl organizăm, care abordează tematica de tineri pe piața muncii și ce o să facem după ce ne terminăm universitatea. La nivel internațional, avem aceste internshipuri unde tinerii aleg să plece încă din facultate sau după ce termină studiile, pentru că vor să aibă o nuanță multiculturală în CV-UL lor și vor să vadă care sunt tendințele occidentale și cum să le compare cu ce se întâmplă pe piața muncii din România.
Programele de internship sunt de de 6-8 săptămâni, după aceea tinerii se întorc și se angajează tot în România”, a declarat Diana Stanciu, Director Național Relații Externe și PR
În plus, în cadrul programele pe care le desfășoară, AIESEC ajută studenții să plece în diferite țări ale lumii. Cei mai mulți aleg țări exotice, cum ar fi India sau Brazilia, unde timp de câteva luni merg să predea la clasele primare, de regulă, limba engleză. În paralel, tineri din diferite state ale lumii vin în România și ajung să predea în școlile românești.
,,În momentul de față avem aproximativ 300-400 de schimburi de experiență pe an. Tinerii sunt tot mai deschiși să meargă afară, să vină în România, și așa mai departe. Aș spune că tinerii sunt tot mai deschiși la asta și tot mai adaptabili la proiecte noi, tot mai deschiși să încerce experiențe la care nu au acces în România”, a spus Darius Mîndroc, președinte AIESEC România.
,,Majoritatea tinerilor aleg să plece în afara Europei, pentru că este mult mai interesant pentru ei să te duci la 20-21 de ani în America de Sud, în Asia sau Africa de Sud. Este foarte interesant pentru ei, și noi, în Uniunea Europeană, lucrăm cu Erasmus, dar în afara Europei sunt cei mai aventurieri, care s-au dus în India sau în Argentina.
Sunt programe de voluntariat pe care noi le avem la nivel internațional, programele de voluntariat se învârt în jurul celor 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU, iar pentru programele de predare, tinerii predau fie o limbă străină, fie matematică”, a declarat Diana Stanciu, Director Național Relații Externe și PR.
Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 75 de ani AIESEC, studenții vor organiza mai multe evenimente pentru elevii din clasele primare. Obiectivul este acela de a-i învăța pe copii cum să mănânce sănătos și cum pot să evite risipa alimentară.
“O să fie cinci școli din București la care noi o să ne ducem la clasele primare, vor fi peste 2700 de copii la care noi vom ajunge, și peste 220 de facilitatori care vor ține aceste lecții. O să avem o prezentare pe care noi o ținem copiilor – ea este mai interactivă și îi facem pe ei să intervină și să ne spună ce înseamnă pentru ei mâncare mai sustenabilă și cum pot face acasă alegeri mai sănătoase pentru ei. Ne ducem către copii de clase primare pentru că sunt foarte receptivi , sunt foarte interesați să afle lucruri noi, sunt interesați să afle cum poți să faci o salată să arate bine și să guste bine și foarte des se duc acasă și vorbesc cu părinții lor”, a spus Diana Stanciu, Director Național Relații Externe și PR.
AIESEC este prezentă în România de peste 30 de ani. Studenții care vor să afle mai multe informații despre cum se pot implica în voluntariat pot accesa pagina organizației - https://aiesec.org.ro/