Tot mai mulți tineri români pleacă voluntari în țările defavorizate pentru proiecte umanitare

Dată publicare: 07-06-2018 19:47
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Vor să călătorească, să cunoască lumea, dar şi să-i ajute pe cei greu încercaţi de viaţă. Asta îşi propun tot mai mulţi tineri români, care pleacă voluntari în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, unde se implică în proiecte umanitare.

Uganda, Peru, Brazilia sau Indonezia, sunt doar câteva destinaţii. Dacă în urmă cu câţiva ani studenţii străini erau cei interesaţi să ajungă în România şi să ajute comunităţile defavorizate de aici, acum şi tinerii de la noi simt nevoia să fie utili. Erika are 24 de ani şi a ales să predea engleză în Uganda. Şi-a plătit singura biletele de avion, iar acolo i s-a asigurat cazarea.

"Mă aşteptau peste 100 de copii, alergau toţi să mă ţină de braţe, de mâini, de degete, ca să mă atingă, toţi urlau că mă iubesc, că sunt cea mai drăguţă profesoară de acolo, înainte să merg acasă îmi ziceau mami, pentru mine era foarte mult", spune Erika Csibi.

Ramona a ajuns în Peru, tot ca profesoară. Spune că viaţa ei s-a schimbat după ce a văzut foarte mulţi copilaşi agresaţi în familie.

"Am fost pentru a preda engleză unor fete cu vârsta cuprinsă între 10 şi 17 ani şi să le învăţ despre faptul că bullying-ul este o trăsătură negativă şi am petrecut acolo 6 săptămâni în centrul lor de plasament", spune Ramona Maniceanu.

Programele de voluntariat sunt monitorizate de organizaţia internaţională a tinerilo - AIESEC - însă cei interesaţi pot să fie sprijiniţi şi de diverse ONG-uri. Tudor a strâns bani la Londra pentru oamenii fără adăpost .

"Am participat zilnic la un centru care are grijă de aceşti oameni, îi ajută atât cu hrana, cât şi cu haine, oferă diferite traininguri, lecţii care să îi ajute pe viitor să-şi găsească un job", spune Tudor Burlacu.

Voluntarii români au nevoie de aproximativ 500 de euro dacă vor să plece în astfel de misiuni.

"El trebuie să se înscrie pe platforma noastră, AIESEC.ORG, iar noi îl vom contacta în 24 ore. După aceea, el poate să aplice pe orice fel de oportunitate din cele 126 de ţări în care suntem prezenţi, va trece printr-un interviu cu cei de acolo, iar după ce este acceptat poate să plece în experienţa de voluntariat", a explicat Rada Albuțiu, preşedinte AIESEC Cluj-Napoca.

În funcţie de ţară aleasă, doritorii îşi pot negocia cazarea şi masă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO