Ciprian Ghișa, cofondator "Școala Încrederii": Vrem să scoatem din școlile de stat frica și neîncrederea

×
Codul embed a fost copiat

Ciprian Ghișa, cofondator al "Școlii Încrederii", a fost invitatul Roxanei Hulpe la emisiunea „Viitor cu clasă”, care apare vinerea, de la 20:30, pe www.stirileprotv.ro

El a explicat cum vrea să schimbe experiența pe care copiii o au la școală și să elimine frica, bullying-ul și abuzurile din instituțiile de învățământ.

Ciprian Ghișa: „Școala Încrederii” este procesul prin care am început să transformăm experiențele de învățare ale copiilor și, implicit, relația lor cu școala (și cu adulții din școală). Mai simplu spus, vrem să scoatem din școlile de stat frica, abuzul emoțional și fizic, neîncrederea, bullying-ul și alte comportamente care le frâng aripile copiilor. Evident, munca începe cu adulții din școli, personalul didactic și nedidactic, care învață cum să-și gestioneze emoțiile, cum să fie bine cu ei înșiși, ca să fie o prezență pozitivă în viața copiilor.

Procesul „Școala Încrederii” se întinde pe o durată de 5 ani.

Roxana Hulpe: Cu câte școli ați muncit până acum si ce schimbări ați observat?

Citește și
Monica Anisie
Ministrul Educaţiei: "Inadmisibil ce se întâmplă în Bucureşti". Creşele, after-school-urile şi universităţile rămân deschise
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ciprian Ghișa: Lucrăm la încrederea din 54 de școli și grădinițe de stat din țară (urban și rural), adică ajungem la peste 25.000 de copii, iar, din toamnă, vor intra în proces în cel puțin 25.000 de copii. Rezultatele de până acum ne încurajează enorm: Sunt școli în care profesorii și-au propus și au reușit să dea feedback pozitiv timp de câteva zile și au văzut niște copii complet schimbați, mult mai încrezători.

Ciprian Ghișa: Într-o școală dintr-un sat din județul Mureș, directoarea a dat jos lambriurile vechi de vreo 30 de ani, a colorat pereții și i-a inscripționat cu diferite mesaje motivaționale. Sunt școli speciale sau cu elevi cu dizabilități, unde “elevii nu se mai bat și-și comunică nevoile”.

Mulți dintre profesori au învățat să vorbească mai puțin, 30% din durata unei ore, pentru a le oferi mai mult spațiu dedesfășurare copiilor.

Ciprian Ghișa: În unele școli, elevii sunt implicați în luarea deciziilor, atunci când vine vorba de alegerea zilei când dau un test, ce activități să facă la dirigenție sau cum să se organizeze pentru săptămâna Școala Altfel. Sălile de clasă arată mult mai prietenos, sunt pictate de copii sau sunt afișate mesaje motivaționale; își aranjează singuri băncile, în cerc sau în funcție de echipele cu care lucrează.Tocmai am încheiat procesul de înscriere a școlilor care vor fi parte din Școala Încrederii din toamnă. S-au înscris 280 de școli și grădinițe de stat la nivel național, doar patru județe de pe harta noastră neavând nicio reprezentare: Arad, Ialomița, Teleorman și Covasna. Dintre acestea, vor fi selectate 50 de școli și grădinițe.

Ciprian Ghișa: Până în 2030, țintim ca peste 1 milion de copii să studieze într-o Școală a Încrederii. Costurile implementării sunt asigurate exclusiv din sponsorizări și contribuții ale persoanelor fizice, iar pentru anul 2021 bugetul estimat este de un milion de euro.

Roxana Hulpe: Cum susțineți acest proiect?

Ciprian Ghișa: În curând, vom lansa campania de fundraising în rândul companiilor, care vor avea ocazia să sprijine financiar o clasă, o școală mai mică/școală mai mare sau o comunitate de școli. Ulterior, vom anunța și persoanele fizice cum se pot implica; e nevoie de doar 85 de lei/an este pentru susținerea unui copil în cadrul procesului Școala Încrederii.
Procesul Școala Încrederii a fost fondat de Ruxandra Mercea, director executiv al Transylvania College, Ciprian Ghișa, director al liniei române din Transylvania College, și de Domnica Petrovai, CEO al Mind Education.

Școala Încrederii are la bază rezultatele studiului “Cercetarea şi cultivarea încrederii în şcolile din România”, care au relevat că lipsa încrederii între directori, profesori, părinţi şi elevi este una dintre principalele probleme cu care se confruntă învățământul de stat și se regăseşte, în egală măsură, în școlile din mediul urban și rural.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Sorin Cîmpeanu, despre încheierea anului școlar 2020/2021:
Sorin Cîmpeanu, despre încheierea anului școlar 2020/2021: "Examenele naționale se vor derula"

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anuntat, în emisiunea „Viitor cu clasă” alături de Roxana Hulpe, că examenele naționale din acest an școlar se vor derula cu prezență fizică.

Ministrul Educaţiei:
Ministrul Educaţiei: "Inadmisibil ce se întâmplă în Bucureşti". Creşele, after-school-urile şi universităţile rămân deschise

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a elucidat, pentru corespondentul Ştirilor ProTV Roxana Hulpe, ce instituţii de învăţământ se închid de marţi în Capitală, după ce prefectura a făcut anunţuri contradictorii.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.