Sorin Cîmpeanu, despre încheierea anului școlar 2020/2021: "Examenele naționale se vor derula"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anuntat, în emisiunea „Viitor cu clasă” alături de Roxana Hulpe, că examenele naționale din acest an școlar se vor derula cu prezență fizică.

"Acest an școlar 2020/2021 se va încheia", a afirmat șeful învățământului, care a precizat că școala românească nu va mai fi la fel cum era înainte de pandemia de Covid-19.

Roxana Hulpe: "Să-mi spuneți, vă rog, dacă dumneavoastră considerați, în acest moment, că școala românească se îndreaptă spre un viitor cu clasă...".

Sorin Cîmpeanu: "Școala românească trebuie să se îndrepte spre un viitor cu clasă. În această perioadă, au fost scoase în evideță toate problemele cronice ale sistemului de educație din România. Sigur, asta prezintă și oportunități. Dacă tot le-am vizualizat atât de clar, dacă tot nu le mai poate nega nimeni, suntem obligați să acționăm mai determinați decât am făcut-o până acum. Avem și oportunitatea unei finanțări fără precedent din Planul Național de Redresare și Reziliență. Aș vrea să reamintesc faptul că acest Plan a plecat cu investiții de un miliar de euro pentru educație, iar acum suntem în negocieri cu Comisia de 4,41 miliarde de euro, deci ar fi și resurse. Mai este încă un avantaj... După ce vom fi încheiat această perioadă de criză pandemică, și cu siguranță o vom încheia, sperăm, cu toții, cât mai curând, cine își imaginează că școala își va reveni exact în momentul în care pandemia a găsit școala, momentul martie 2020, se înșeală".

Roxana Hulpe: "Nu va mai fi la fel?".

Citește și
Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu: "Nu va mai fi la fel. Se va merge mai mult pe partea de digitalizare, se va merge mai mult pe partea de predare online, dar predare online acolo unde sunt întrunite condițiile și mă refer aici la conectivitate, mă refer la disponibilitate de echipamente IT și mă refer, foarte important, la profesori pregătiți să predea online".

Roxana Hulpe: "Și ce facem în acest sens, domnule ministru?".

Sorin Cîmpeanu: "Sunt multe alte lucruri punctuale. Unu, este foarte important, procesul didactic are, ca orice proces, un început și un final. Partea de început este crearea de conținuturi specifice predării online. Partea de final este cea de evaluare - examinare. Evaluare - examinare, fără platforme dedicate, fără platforme securizate, nu se poate face în așa fel încât să putem avea o relevanță a rezultatelor acestui proces de evaluare".

Roxana Hulpe: "Cum vor fi pontați, în vederea salarizării, profesorii care au cele mai multe ore la clasele care vor fi în vacanță în luna aprilie, dar predau și câteva ore la clasele terminale?".

Sorin Cîmpeanu: "Salariile trebuie să fie plătite integral. Cei care au câteva ore la clasele terminale, sigur că da, directorii școlilor vor avea un pic mai mult de lucru să vadă care este procentul 10-20-30-40% din normă ore la clasele terminale, aceea va fi prezență, cealaltă parte va fi concediu. Important este că vor fi plătite integral".

Roxana Hulpe: "Ce se întâmplă în cazul în care situația epidemiologică nu va arăta bine, nu va fi bună nici în mai, când revin elevii, ș nici în iunie, când ar trebui să înceapă examenele naționale? Există un scenariu în acest sens, ca evaluările naționale să nu aibă loc, poate, anul acesta?".

Sorin Cîmpeanu: "Mă speriați...".

Roxana Hulpe: "Mă gândesc că autoritățile se pregătesc temeinic pentru orice fel de situație...".

Sorin Cîmpeanu: "Acest an școlar 2020/2021 se va încheia. Examenele naționale, în acest an școlar, se vor derula. Se vor derula cu prezența fizică".

Roxana Hulpe: "Chiar și în localitățile care, poate, vor fi în carantină atunci?".

Sorin Cîmpeanu: "Chiar și în localitățile carantinate. Am inițiat discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, discuții care mă îndreptățesc să sper că va exista înțelegere din partea colegilor pentru a se acorda permisiunea, pentru a se face o excepție, pentru susținerea examenelor naționale având în vedere importanța lor pentru viitorul oricărui tânăr. Și Evaluarea Națională, și Bacalaureatul sunt determinante pentru viitorul tinerilor. Sunt convins că va exista această înțelegere, dacă va fi cazul. Sperăm să nu fie cazul, să nu fie localități carantinate. Acest lucru va putea fi stabilit și confirmat doar în apropiere, în funcție de evoluția epidemiologică. Într-o perioadă de criză pandemică, din păcate, nu suntem capabili, nu este niciun sistem capabil, să asigure predictibilitate".

Mai mult, elevii vor putea participa fizic la orele remediale în școli în timpul vacanței de primăvară, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

„Am analizat împreună cu specialiștii si hotărârile CNSU si ordinele de ministru și cred că acolo unde se va dori analizăm posibilitatea de a permite delurarea orelor remediale inclusiv pe perioada vacanței în localitățile unde pragul nu depășește 6 la mia de locuitori. Sunt convins că ceea ce avansez acum ca propunere va face parte din ordinul de ministru ce va fi semnat”, a mai spus Cîmpeanu.

Citește și...
Sorin Cîmpeanu vrea să vaccineze profesorii în Casele Corpului Didactic. I-a trimis deja adresele lui Valeriu Gheorghiță
Sorin Cîmpeanu vrea să vaccineze profesorii în Casele Corpului Didactic. I-a trimis deja adresele lui Valeriu Gheorghiță

Centre de vaccinare pentru profesori și personalul din învățământ ar putea fi organizate în Casele Corpului Didactic din județe, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu
Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, joi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a purtat o cămașă specială când s-a vaccinat
Ministrul Sorin Cîmpeanu a purtat o cămașă specială când s-a vaccinat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a purtat o cămașă specială la vaccinare. Aceasta avea o mânecă ce s-a putut deschide doar pe porțiunea de braț unde demnitarul a primit înțepătura de seringă.

Recomandări
CNSU a aprobat Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică
CNSU a aprobat Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere solicitarea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare pentru aprobarea PNRSUNR.

Reacția lui Vladimir Putin după presupusul atac cu drone ucrainene asupra Moscovei: „Mai este loc de îmbunătățiri”
Reacția lui Vladimir Putin după presupusul atac cu drone ucrainene asupra Moscovei: „Mai este loc de îmbunătățiri”

Rusia susține că Moscova a fost, marți, ținta unui „atac terorist” cu opt drone, lansat de forțele de securitate ale Ucrainei, însă Kievul a respins categoric și această acuzație. Președintele rus Vladimir Putin a comentat presupusul atac.

Sindicaliștii din Educație, după discuția cu Iohannis: Va fi, probabil, un acord pe care îl va semna și președintele
Sindicaliștii din Educație, după discuția cu Iohannis: Va fi, probabil, un acord pe care îl va semna și președintele

Sindicatele din Educaţie au organizat marți un miting de protest în Piaţa Victoriei, de unde s-au îndreptat la Palatului Cotroceni. Potrivit organizatorilor, la protest au fost prezenţi în jur de 20.000 de participanţi.