Statul ia lectii de la oamenii obisnuiti. Tehnologiile verzi isi fac loc in institutiile hunedorene
Dupa ce au vazut ca foarte multi oameni renunta la sistemul centralizat de incalzire, in favoarea energiilor alternative, din ce in ce mai multe autoritati locale fac cereri de finantare la Ministerul Mediului.
Au realizat tarziu, ca pot incalzi mult mai usor, si mai ieftin, scolile si gradinitele, de pilda. Cea mai mare gradinita din Deva, la care invata aproape 300 de copii, va avea de saptamana viitoare incalzire pe pompe geotermale si apa calda de la panourile solare.
Directoarea recunoaste ca are si acum cosmaruri cand isi aduce aminte de facturile din iernile trecute.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"La 285 de copii este un consum foarte mare. Anul trecut, in ianuarie, s-a platit peste 10.000 de lei pe incalzire", a declarat Lucia LazAr, director de gradinita.
"Cu pana la 60% sunt reduse costurile de incalzire pe aceste scoli. Primaria daca platea undeva la 50.000 de lei pentru o unitate de invatamant, acum platim cu jumatate mai putin", a declarat Cosmin Costa, viceprimarul Devei.
Dar efortul nu a fost mic. Muncitorii au forat mai bine de 100 de metri.
"Am reusit sa efectuam 16 foraje pana la adancimea de 100 de metri.La sfarsitul acestei saptamani. vom reusi sa o dam in functiune", a spus Sorin Otves, reprezentant constructor.
Autoritatile locale recunosc ca s-au apucat sa scrie proiectul ca sa ia 3 milioane de lei de la Ministerul Mediului dupa ce s-au inspirat de la particularii care si-au instalat panouri solare pe case.
"Pe timp de vara toata apa calda este produsa de panouri solare. Centrala nu a pornit deloc si acum, pe timp de iarna, ne asteptam la o reducere la facturi la 50 la suta", a declarat Liviu Cosma, proprietar casa cu panouri solare
In prezent, cei din Ministerul Mediului sunt asaltati de cereri. Statul are doar 100 de milioane de lei de dat, iar solicitarile depasesc 140 de milioane.