Se apropie 1 mai. La Costinești vor ajunge zeci de mii de oameni. După 17 ani fără niciun eveniment pe plajă vor fi organizate două la finalul săptămânii. Unul cu 54 de artiști, plus un festival rock. Rezultatul? Au crescut tarifele la cazare.

Înainte de 1989, zeci de mii de români petreceau până dimineață în stațiunea tineretului. Rămasă în amintirea colectivă prin celebrele simboluri, Epava și Obeliscul, Costinești a ajuns după revoluție, Cenușăreasa litoralului. Lucrurile ar putea să se schimbe de anul acesta de 1 mai.

Un număr de 15.000 de bilete au fost vândute deja la cel mai mare eveniment care se organizează pe plaja de la Costinești. De altfel, Costineștiul a lipsit în ultimii 17 ani de pe scena petrecerilor de 1 mai, iar acum vine din urmă și recuperează cu o serie de concerte maraton, care se desfașoară de la apus și până la răsărit în weekendul ce urmează.

Două festivaluri la Costinești

Pe plajă vor fi organizate două festivaluri în același timp. Unul rock, altul dedicat muzicii electronice. Inițial se vorbea și de un al treilea de manele, însă nu a fost autorizat.

George Caraban, organizator evenimente: „Ne așteptăm la un număr de 20.000 de persoane. Plaja ar acomoda mult mai mult, dar suntem la numărul care trebuie în acest moment. Avem în vedere că noi avem și un cort în cazul în care vremea nu ține cu noi.“

Alexandru Baculea, organizator evenimente: „Am montat cel mai mare cort din România montat vreodată pentru un festival. Este mai mare decât un teren de fotbal, o înălțime de 26 de metri, iar in spatele nostru se ridică scena, o scenă impresionantă care va avea peste 220 de metri pătrați, ecrane led și, în total, undeva la 300 de lumini speciale pentru show.“

Tarifele pentru cazare în Costinești au explodat

Tarifele au explodat odată cu organizarea concertelor. Media este de 400-500 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Chiar și așa, gradul de ocupare pentru 1 mai în Costinești este de aproape 90 la sută.

Dragoș Apostoliceanu, manager complex hotelier: „Noi administrăm mai multe proprietăți, aproximativ 80 de camere. Toate sunt ocupate. 450 de lei camerele care au vedere directă la mare și ceva mai ieftin, cele cu vedere laterală sau la grădină.“

Ilie Marinel, președinte Asociația Patronală din Turism Costinești: „Comuna Costinești are o capacitate de 60.000 de locuri. Peste 80 la sută din capacitatea comunei a fost rezervată. Încă există solicitări.“

Potrivit agenților de turism, stațiunea Costinești era apreciată de turiștii români doar în luna august, în vârful sezonului estival.