Vreme de primăvară la munte. Ce au pățit turiștii care au încercat să schieze

Ultima actualizare: 11-01-2020 19:49

Vremea caldă i-a făcut pe mulţi turişti ajunşi la munte să se relaxeze mai mult la soare, la terase, decât să schieze. La Sinaia, dar şi la Poiana Braşov, pârtiile îngheţate le-au dat bătăi de cap, iar unele porţiuni au devenit impracticabile.

Salvamontiştii avertizează că în această perioadă pericolul de accidentare este foarte mare şi-i sfătuiesc, mai ales pe începători, să nu se aventureze la mari altitudini.

Cei care au pornit către munte, pe Valea Prahovei, în speranţa că vor găsi zăpadă şi temperaturi sub 0 grade s-au cam înşelat. Termometrele arătau 12 grade, cu plus, în zona Nistorești-Comarnic, porţiune de drum în care ca de obicei, au apărut şi coloanele de maşini.

Mai repede au mers pe pârtii schiorii care au urcat la cota 2000 din Sinaia. Doar că aici zăpada este prea îngheţată.

Bărbat: "Căderea cam doare. Aş spune la toţi să îşi ia echipamentul, casca, ochelarii, că e risc mare."

Vremea mult prea călduroasă şi inversiunile termice tot mai numeroase au afectat starea pârtiilor, iar unele porţiuni au devenit impracticabile.

Marius Iordache, salvamont Sinaia: "Să nu încerce să acceseze văile abrupte pentru că perioadă este propice plecării avalanşelor, pentru că dimineaţă este frig și după-amiaza începe să se încălzească."

În Poiana Braşov, soarele generos a făcut ca aglomeraţia de la instalaţiile de cablu de pe pârtii să se mute la terase.

Bărbat: ''E frumos la soare. Pentru că pârtiile sunt cu gheaţă, am preferat să stăm la soare.''

Cum şi aici temperaturile au fost ridicate din cauza gheţii formate, pericolul de accidentare a fost foarte mare.

Nicolae Parate, salvamont Brașov: "Recomandăm turiştilor care sunt începători într-ale schiului să nu se aventureze în partea superioară a masivului, deoarece pârtiile sunt foarte îngheţate şi există pericol iminent de accidente.''

Şi la Păltiniş, la peste 1.400 de metri altitudine, soarele a fost darnic, iar în termometre temperatura a urcat la 3 grade cu plus sâmbătă. Se schiază în condiţii execelente spun schiorii.

Bărbat: "E o zi superbă, zăpada e extraordinară, suntem una din staţiunile care avem foarte bună zăpada, fără pietre.''

Femeie: "Nu mai stăm aşa cu mănuşi multe, cu pulovere, schiem mai liberi şi mai relaxaţi."

Un tichet pentru întreaga zi la Păltiniş, care va permite accesul pe toate pârtiile, va costa 90 de lei, iar cei mici plătesc cu 20 de lei mai puţin.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO