Via Transilvanica, un proiect unic în România, este aproape finalizată. Traseul străbate zece județe
Via Transilvanica, drumul care uneşte, un proiect unic în România, este aproape finalizată. Traseul dedicat iubitorilor de drumeţii străbate zece judeţe, printre care şi Mureş.
De acum este gata şi porţiunea din Sovata, care înconjoară Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume.
Pe ultima bornă kilometrică din Sovata, montată în parcul central, a fost sculptată o femeie care face baie în Lacul Ursu. În zonă sunt 21 de kilometri care fac parte din acest traseu ce străbate țara. Și tot atâtea borne menite să îi călăuzească pe cei care pornesc la drum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fülöp László Zsolt, primarul Sovatei: „Am încercat să definim traseul încât să fie cât mai multe de văzut și cât mai multe senzații”.
La zidirea bornei kilometrice a contribuit și ambasadorul Marii Britanii în România.
Andrew James Noble, ambasadorul Marii Britanii: „Noi, în Marea Britanie, avem aceste drumuri peste tot, drumuri care unesc țara noastră. Și dacă este posibilitate să facem concediu, e ceva pentru sănătate și sănătate personală și este ceva și pentru țară”.
Radu Ban, sportiv: „E un proiect constructiv, din punctul meu de vedere, este util tuturor persoanelor care vor să își dezvolte activitatea”.
Papp Jozsef, antrenor: „Pentru noi este un teren de joacă imens. Scăpăm de forfota zilnică de trafic, scăpăm de zonele aglomerate, avem un teren de joacă nou, un spațiu imens pe care putem să ne jucăm cu copiii”.
Via Transilvanica este drumul care unește, după cum îl descriu ambasadorii proiectului - realizat în mare parte din donații și de voluntari ambițioși.
Nicolas Medforth Mills, ambasadorul proiectului: „Este un traseu, un proiect care poate să reînvie sufletul nostru în fiecare comunitate. Putem să promovăm țara noastră frumoasă”.
Marcel Iureș, ambasadorul proiectului: „Într-adevăr, unește, pentru că imaginați-vă un belgian, un canadian sau un indian, el va afla cum să ceară apă, va ști să pronunțe cuvântul apă în românește, o să învețe să spună va rog, să spună mulțumesc”.
Toma Coconea, ambasadorul proiectului: „Anul acesta, în ciuda greutăților și a pandemiei, s-au inagurat cei 258 de kilometri, care este mare lucru”.
Până acum au fost realizați 684 de kilometri din cei aproximativ o mie - câți va avea drumul la final. Traseul începe din Drobeta Turnu Severin și se oprește la Putna, în județul Suceava. Și trece prin localități precum Tihuța, Copșa Mică și Orăștie.