Vaccinurile necesare pentru vacanță în 2023. Pentru ce să te imunizezi, în funcție de zona în care călătorești

Vaccin de calatorie
Shutterstock

Vaccinurile necesare pentru vacanță în 2023 vor depinde de mai mulți factori, inclusiv de destinație, de durata călătoriei, de vârsta ta, de starea generală de sănătate și de imunizările anterioare.  

Este esențial să îți consulți medicul de familie înainte de călătorie pentru a primi sfaturi în funcție de circumstanțele tale specifice.

Zonele cele mai periculoase din punct de vedere al sănătății publice

Determinarea celor mai periculoase țări din punct de vedere al sănătății publice poate fi subiectivă și depinde de diverși factori.

Riscurile pentru sănătatea publică pot varia foarte mult în funcție de factori precum prevalența bolilor, infrastructura de sănătate, condițiile de igienă și de salubritate, accesul la apă curată, ratele de vaccinare și stabilitatea politică.

Iată câteva dintre cele mai periculoase țări din punct de vedere al sănătății publice:

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Yemen

Yemenul s-a confruntat cu o criză umanitară severă, inclusiv un conflict continuu, insecuritate alimentară și un sistem de sănătate în colaps. Țara s-a confruntat cu epidemii de boli precum holera, difteria și rujeola.

Republica Democrată Congo

Republica Democrată Congo (RDC) a avut diverse provocări în domeniul sănătății din cauza conflictelor armate, a strămutării populației, a infrastructurii slabe de asistență medicală și a izbucnirii unor boli. Țara s-a confruntat cu epidemii de Ebola, rujeolă, holeră și alte boli infecțioase.

Siria

Conflictul în curs de desfășurare din Siria a dus la o deteriorare a sistemului de sănătate, la perturbarea accesului la serviciile de sănătate și la deplasarea pe scară largă a populației. Acest lucru a dus la creșterea vulnerabilității la bolile transmisibile, la malnutriție și la un acces limitat la asistență medicală esențială.

Afganistan

Afganistanul se confruntă cu numeroase provocări în materie de sănătate publică din cauza conflictului în curs de desfășurare, a instabilității politice, a accesului limitat la serviciile de asistență medicală în zonele rurale și a ratelor ridicate ale bolilor infecțioase, cum ar fi tuberculoza, malaria și poliomielita.

Sudanul de Sud

Sudanul de Sud s-a confruntat cu o combinație de instabilitate politică, provocări economice și o infrastructură de asistență medicală limitată, ceea ce a dus la rezultate slabe în materie de sănătate publică. Țara s-a confruntat cu epidemii de boli precum malaria, holera și rujeola.

Vaccinuri de care ai nevoie pentru a călători în Europa

Călătoriile în Europa sunt diferite de cele în locuri precum Africa sau America de Sud. Țările europene sunt adesea mai dezvoltate și au puține boli infecțioase.

Majoritatea călătorilor vor avea nevoie doar de vaccinări de rutină, iar acestea includ:

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă)

În ultimul deceniu, epidemiile de rujeolă au devenit mai frecvente în Europa.

Vaccinul TDaP (Tetanos, difterie și tuse convulsivă)

Parțial din cauza modelelor de imigrație, boli precum difteria au reapărut în Europa.

Vaccinul antigripal

Europa a fost lovită în mod deosebit de gripă în acest an. Dacă vrei să călătorești în perioada de mare gripă (din septembrie până în aprilie), asigură-te că ai vaccinul înainte de a pleca.

Dar, unele regiuni vor necesita o pregătire suplimentară. CDC și OMS recomandă următoarele pentru anumite națiuni:

Franța

Vaccinul împotriva hepatitei A

Această boală comună transmisă prin alimente reprezintă un risc scăzut în Franța, dar vaccinul este recomandat pentru cei care mănâncă aventuros.

Vaccinul împotriva hepatitei B

Transmisă prin contact sexual și ace contaminate, ia în considerare acest vaccin în funcție de itinerariul tău.

Vaccinul împotriva rabiei

Rabia este prezentă în Franța, dar este limitată în principal la populația de lilieci. Dacă intenționezi să mergi într-o zonă în care sunt prezenți lilieci, poți lua în considerare acest vaccin.

Germania

Vaccin ROR

Asigură-te că ești la zi cu acest vaccin, deoarece este foarte important pentru călătoria în Germania. Țara a fost un focar de activitate a rujeolei în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că ar putea reprezenta o amenințare pentru călătorii nevaccinați.

Rusia

Vaccinul împotriva hepatitei A

Hepatita A este mai răspândită în Rusia decât în alte țări europene. Din acest motiv, CDC (Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA) recomandă cu insistență vaccinul pentru cei care călătoresc în această țară.

Vaccinul împotriva encefalitei japoneze

În funcție de când, unde și cât timp vei călători în zonele rurale din Rusia, este posibil să ai nevoie de acest vaccin.

Turcia

Deși nu este, din punct de vedere tehnic, o țară europeană, Turcia este o destinație principală pentru mulți călători care vizitează și Europa, în special pentru cei care pot face parte din croaziere sau alte grupuri de turiști care vizitează mai multe țări.

Vaccinul împotriva tifosului

Poți contracta tifosul prin alimente sau apă contaminată în Turcia și în multe alte națiuni. Ia în considerare acest vaccin înainte de a călători.

Vaccin împotriva rabiei

Spre deosebire de Franța, rabia poate fi o problemă serioasă în Turcia. Oricine plănuiește să stea în aer liber pentru o perioadă lungă de timp și poate intra în contact cu animale vagaboande sau sălbatice ar trebui să ia în considerare acest vaccin, scrie passporthealthusa.

Medicamente antipaludice

Deși riscul de malarie este scăzut în Turcia, au fost detectate unele cazuri.

Vaccinuri necesare pentru vacanța în Africa

OMS recomandă următoarele vaccinuri pentru cei care călătoresc în Africa de Nord și de Vest: hepatita A, hepatita B, tifos, holeră, febră galbenă, rabie, antrax și meningită.

De asemenea, sunt recomandate unele vaccinări de rutină, acestea incluzând: rujeolă, oreion și rubeolă (MMR), tetanos, difterie și tuse convulsivă (Tdap), gripă, varicelă, zona zoster, pneumonie și poliomielită.

Dovada vaccinării împotriva febrei galbene poate fi necesară pentru unii călători, în funcție de itinerariul lor specific.

Vaccinarea trebuie făcută cu cel puțin 10 zile înainte de a intenționa să intri într-o zonă cu febră galbenă.

Febra galbenă este răspândită de o specie de țânțari care este comună în "centura febrei galbene", care se întinde în părți din Africa și America de Sud. Este ușor de prevenit cu un vaccin simplu și foarte eficient, disponibil în mod obișnuit la clinicile de călătorie.

Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de câteva zile înainte de a fi protejat în mod eficient și este posibil să ai simptome asemănătoare gripei, care sunt neplăcute pe un zbor de lungă durată.

După ce ți-ai făcut vaccinul, clinica de turism îți va elibera un Certificat internațional de vaccinare sau profilaxie (IVCP) care dovedește că ai fost inoculat.

Unele țări din Africa de Nord și de Vest se încadrează în centura meningitei, o regiune cu transmitere sezonieră activă a meningitei. Asigură-te că ești la zi cu acest vaccin.

Vaccinări de rutină

Unele boli care au devenit rare în multe țări de origine datorită vaccinărilor de rutină pot fi mult mai frecvente în țările în curs de dezvoltare.

Ca atare, se recomandă să mergi la medic cu patru până la șase săptămâni înainte de a călători pentru a te asigura că ești la zi cu următoarele vaccinări de rutină:

• Gripă
• ROR - rujeolă, oreion și rubeolă (rujeolă germană)
• Poliomielită
• Hepatita A și B
• DPT - difterie, tuse convulsivă (tuse convulsivă) și tetanos

Malaria este una dintre cele mai frecvente boli din Africa, dar poate fi ușor prevenită și tratată cu medicamente antipaludice. Mergi la medicul tău pentru a primi sfaturi cu privire la necesitatea de a lua profilaxia antimalarie, de îndată ce știi când și unde vei călători.

Vaccinuri necesare pentru călătorii în Asia

Atunci când călătorești în Asia, este important să verifici cerințele de vaccinare, care pot varia în funcție de destinație, de durata șederii și de factorii individuali de sănătate.

Vaccinări de rutină: rujeolă, oreion, rubeolă (MMR), difterie, tetanos, tuse convulsivă (tuse convulsivă), poliomielită și gripă.

Hepatita A: Vaccinul împotriva hepatitei A este recomandat pentru călătorii care călătoresc în zone cu condiții sanitare precare sau în care siguranța alimentelor și a apei poate fi o problemă.

Hepatita B: Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat în cazul în care este posibil să intri în contact cu sânge sau fluide corporale, cum ar fi prin proceduri medicale, activitate sexuală neprotejată sau consum de droguri recreaționale.

Tifos: Vaccinul împotriva tifosului este recomandat călătorilor care merg în regiuni cu acces limitat la alimente și apă curată.

Encefalita japoneză: Vaccinul împotriva encefalitei japoneze poate fi recomandat dacă vrei să vizitezi zone rurale din anumite părți ale Asiei sau dacă vei petrece o perioadă îndelungată în aceste regiuni.

Rabie: Dacă ai în plan în activități care te pot expune riscului de mușcături de animale sau dacă vei fi în zone îndepărtate cu acces limitat la asistență medicală, vaccinul antirabic poate fi recomandat.

Meningita meningococică: În funcție de destinație și de factorii de risc, poate fi recomandat vaccinul împotriva meningitei meningococice.

Poliomielită: Vaccinul împotriva poliomielitei poate fi recomandat în funcție de destinația specifică și de factorii de risc.

Cerințele de vaccinare pot varia în funcție de țară și de regiunea din Asia în care călătorești. Verifică site-urile instituțiilor, precum MAE român, și cere informații autorităților.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân
”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân

Dr. Aniela Nodiţi, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani.

Prefectul Sibiului: 1 din 5 tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală. Nu detectăm presiunea pe care ei o resimt
Prefectul Sibiului: 1 din 5 tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală. Nu detectăm presiunea pe care ei o resimt

Prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu, a declarat, joi, că, potrivit statisticilor, "unul din cinci tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală", unii dintre ei consumă droguri, deci este nevoie de "implicarea profesioniştilor".

5 lucruri pe care să le faci înainte să bei cafeaua. Zilele tale vor fi mai bune dacă faci asta
5 lucruri pe care să le faci înainte să bei cafeaua. Zilele tale vor fi mai bune dacă faci asta

Cafeaua băută dimineața pe stomacul gol ne face rău, susțin nutriționiștii. Potrivit specialiștilor ar trebui să ne facem o rutină pe care să o urmăm înainte de a bea prima cană de cafea.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.