Vacanțele și excursiile se vor scumpi. Ce i-a determinat pe hotelieri să majoreze prețurile
Vacanțele și excursiile ne vor costa mai mult de acum încolo, pentru că hotelierii sunt nevoiți să majoreze tarifele, din cauza costurilor la energie.
Cazarea s-ar putea scumpi, cu până la 20 de procente, sau chiar mai mult, deși măsura ar putea avea ca efect, micșorarea numărului de turiști. Antreprenorii din turismul balnear, cer Guvernului să plafoneze tarifele la energie, pentru bazele de tratament.
Într-un hotel de trei stele din Predeal, cu 31 de camere și centru SPA, temperatura este menținută încă, în interior, la 27 de grade. Factura i-a îngrozit, însă, pe administratori, care au decis să majoreze tarifele. Inițial, doar pentru weekend.
Dacă în luna decembrie, o cameră ajungea la 250 de lei pe noapte în weekend, în luna ianuarie prețul a crescut la 350 de lei.
Iar de la 1 martie, majorarea se va aplica și în zilele lucrătoare.
Florența Țurțulea, manager hotel: „Intenționăm să creștem tarifele cu 20 la sută. Anul trecut plăteam undeva la 10.000 de lei, acum cheltuielile au crescut la 30.000 de lei”.
Reprezentantii unui alt hotel incearca sa mai taie cheltuielile.
Marian Dobrea, administrator hotel: „Vom reduce becurile, vom reduce partea de încălzire pe zonele de spa, vom încerca pe cât posibil să folosim mai puțin spălătoria și să mergem pe varianta de fețe de masă de unică folosință”.
Unul dintre cele mai mari hoteluri Poiana Brașov are de achitat o factură de 400.000 de lei la gaz, pentru luna ianuarie. În aceste condiții, toți antreprenorii din turism se gândesc la scumpiri, deși sunt conștienți că pot pierde clienți.
Gabriel Roșca, manager hotel: „Vor dispărea foarte multe hoteluri unde vedeți prețuri de 250 și de 200 de lei, nu se susțin aceste prețuri”.
Patronatele din turismul balnear spun că în domeniul lor situația este și mai gravă. Bazele de tratament consumă foarte multă energie, de la aparatură și până la băi încălzite și piscine, în care apa trebuie permanent recirculată.
Facturile au crescut și cu 400 la sută, iar plata lor înseamnă scăderea profitului până la zero. În aceste condiții, responsabilii sunt nevoiți să apeleze la scumpiri. Un antreprenor din Băile Felix ne spune că la fiecare 10 procente în plus la tarife, numărul turiștilor scade cu același procent.
Dumitru Fechete, directorul unui complex balnear: „Practic, cheltuielile cresc din cauza folosirii resurselor naturale. Asta generează niște cheltuieli în plus, tratamentele pe care noi le facem, apa termală pe care o folosim, spre exemplu, la Băile Felix. A fost o creștere de 350 la sută. Dacă în decembrie 2020 aveam o factură de 170.000 de lei, în luna decembrie 2021 am avut o factură de 510.000 de lei”.
Turiștii spun că, dacă prețurile s-ar dubla sau tripla, ar prefera să stea acasă.
Cei care activează în turismul balnear cer plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale la nivelul din 2019.