Turist in Grecia. Cum se vede criza de pe plajele elene. "Pe localnici nici macar nu ii preocupa"

vacanta in Grecia

An de an, zeci de mii de romani se urca in masina sau in avion si pleaca la drum cu directia Grecia, atrasi de peisajele salbatice, preturile mici si portiile generoase de mancare. Cum arata vacanta in 2015?

Ca e criza sau nu, Grecia ramane destinatia de vacanta preferata a romanilor, potrivit unui studiu Vola.ro.

"Grecia este prima destinatie pe care o aleg romanii pentru vacante in strainatate si sunt indragostiti de aceasta tara. Grecia a fost pe primele pagini ale ziarelor din cauza crizei in ultimii ani, cu ideea ca falimenteaza, ca iese din zona euro etc., si totusi numarul turistilor romani a crescut an de an, urmand trendul european", spune si Cristian Pandel, proprietarul agentiei Christian Tour, care trimite cei mai multi turisti romani in Grecia, respectiv peste 100.000 pe an.

Dupa mai multe discutii cu turisti si ghizii de pe insule, Razvan Pascu, fondatorul Travel Communication Romania si al Asociatiei Travel Focus ii asigura pe turistii romani ca nu au motive sa se ingrijoreze:

“Daca as avea cumparata acum excursie in Grecia nu as anula nimic, situatia este OK in insule, cardurile functioneaza aproape peste tot, iar turistii nu sunt afectati. Mi-au spus asta oameni care se afla in Grecia, turisti, dar si ghizi care sunt cu grupuri. Sa aveti totusi bani cash la voi, chiar daca grecii anunta ca nu este nevoie si ca bancomatele elibereaza bani pentru turisti - s-a dovedit de multe ori ca grecii sunt imprevizibili. Iar toata povestea aceasta, chiar si daca se va termina cu exit-ul Greciei din UE, cred ca va aduce pentru turisti exact ceea ce doreste toata lumea: preturi mai mici la vacante in anul viitor pentru ca marii tour-operatori vor specula panica si vor negocia cu grecii la sange pachetele pentru la anul”.

Citește și
turisti grecia
Cum se resimte criza elena in randul turistilor. Povestile romanilor aflati in aceste momente in Grecia
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

#turistingrecia: Ce spun romanii aflati in acest moment in vacanta in Grecia

In timp ce intreaga planeta pare sa-i poarte in acest moment grija Greciei, am fost curiosi sa aflam care e atmosfera pe plaje, la taverne si in casele localnicilor.

De pe sezlongurile intinse pe plaja, romanii aflati in acest moment in insulele grecesti cuvantul criza pare sa nu existe. Turistii sunt, poate, chiar mai panicati decat localnicii.

Ionut, turist in Kallithea: "Sunt pe peninsula Kassándreia (localitatea Kallithea). Am inceput drumul spre Grecia in 29 iunie, prima zi cu banci inchise. Primul contact cu noua situatie de "panica" a fost ca la prima benzinarie de dupa granita de la Makaza plata cu cardul era oprita. Ulterior am observat ca plata cu cardul nu mai era acceptata de micile afaceri si era acceptata, desi nedorita, de cei mai mari (se uitau urat). Benzina am gasit atat pe 29 cat si pe 30 (in nordul Greciei, intre Makaza si Thessaloníki). In statiuni nu vad modificari, probabil pentru ca si inainte erau multi turisti ce plateau cash. La hotelul unde stau e ok sa platesc cu cardul. Localnicilor (celor de aici) pare ca nu le pasa, nu am vazut nici macar preocupare (panica nici vorba)”.

Daca esti in acest moment in Grecia, spune-ne cum se simte criza de la fata locului. Trimite-ne un mail, scrie-ne pe pagina noastra de Facebook sau posteaza un mesaj pe Facebook folosind hashtag #turistingrecia Ce ai trait in vacanta se poate vedea la Stirile ProTV de la ora 19:00!

Gabriela, turista in Lefkada: “Sunt in Lefkada. Sincer, in afara de imposibilitatea de a plati cu cardul (dar poti scoate de la ATM) nu se simte. Oamenii sunt relaxati si extrem de prietenosi cu toata lumea. Nu se simte nicio criza.”

Doina, turista in Thassos: "Am fost si anul trecut in Thassos si nu mi se pare ca s-ar fi schimbat ceva. Tavernele sunt pline de turisti, plajele la fel. Benzina este, o poti cumpara si cu cardul. Singura diferenta majora e ca, spre deosebire de anul trecut, am toti banii cash, iar singurul bancomat pe langa care am trecut nu mergea."

Katerina Makri, cetatean grec: “Problema este pentru greci, parerea mea. Magazinele sunt deschise. Bancile sunt inchise, dar nu este o problema pentru turisti, ci doar pentru greci. Turistii folosesc cardurile de credit fara probleme.”

Daca esti in acest moment in Grecia, spune-ne cum se simte criza de la fata locului. Lasa-ne un comentariu, trimite-ne un mail sau scrie-ne pe pagina noastra de Facebook. Ce ai trait in vacanta se poate vedea la Stirile ProTV de la ora 19:00!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Criza din Grecia a ajuns si in buzunarele romanilor care si-au deschis afaceri la Atena:
Criza din Grecia a ajuns si in buzunarele romanilor care si-au deschis afaceri la Atena: "Nu mai cumpara ca inainte"

O familie de romani tine cu mari eforturi o mica patiserie cu produse traditionale, la Atena.

Cum se resimte criza elena in randul turistilor. Povestile romanilor aflati in aceste momente in Grecia
Cum se resimte criza elena in randul turistilor. Povestile romanilor aflati in aceste momente in Grecia

Atentie, nu plecati in Grecia fara bani in buzunar. Cardurile ar putea fi inutile. In multe zone turistice, atat de pe continent, cat si din insule, bancomatele nu mai functioneaza.

Probleme pentru turistii din Grecia. Insula unde nu mai functioneaza niciun bancomat
Probleme pentru turistii din Grecia. Insula unde nu mai functioneaza niciun bancomat

Daca pana acum guvernul grec i-a asigurat pe turistii straini ca nu vor simti in niciun fel criza financiara din tara lor, situatia pare sa se schimbe.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.