Țările în care pârtiile de schi vor fi deschise în această iarnă. Ce măsuri de protecție s-au luat

×
Codul embed a fost copiat

Sportul de sezon, schiul, devine motiv de dispută între liderii europeni. Franța, Italia și Germania vor să țină stațiunile închise de sărbători, în timp ce Austria își pregătește deja pârtiile.

În Elveția se schiază deja, la fel și în Romania, unde nu există până la această oră nicio restricție.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că nu va impune niciun regulament în ceea ce privește sporturile de iarnă.

Aceste imagini au fost surprinse în urma cu câteva zile, în stațiunea Zermatt.

Iunis, român stabilit în Elveția: „Președintele stațiunii a intervenit imediat și a recunoscut că a fost pentru un sfert de oră și a luat măsuri să nu mai existe așa ceva, au făcut trasee foarte precise.”

Citește și
La schi
Pârtiile de schi, pregătite pentru turiști, în minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie

Franța a anunțat că va face controale la graniță pentru a-I împiedica pe oameni să meargă la schi în Elveția.

Îi testează și îi pune în izolare 7 zile. De altfel, Franța, Italia și Germania vor să țină pârtiile închise cel puțin până după sărbători.

Emmanuel Macron: Dacă există țări din interiorul sau din afara UE care își mențin stațiunile de schi deschise, vom lua măsuri de control pentru a descuraja mai întâi cetățenii noștri să meargă în zone considerate a fi un risc de infecție.”

Austria în schimb a anunțat că vrea să deschidă pârtiile de sărbători. Deocamdată, țara este în carantină până pe 6 decembrie. Dar mai multe regiuni de schi au anunțat deschiderea sezonului de iarnă după 10 decembrie. Tirol de exemplu a stabilit data de 11 decembrie.

Mihaela, român stabilit în Austria: „Se pregătesc, s-au pus luminile de sărbători, pârtiile sunt pregătite, cu tunuri de zăpadă, avem și zăpadă proaspătă, se așteaptă până la doi metri de zăpadă până la sfârșitul săptămânii, sunt încântați de vreme, spera să aibă și turiști.”

Stațiunile de schi din Austria s-au pregătit deja pentru deschidere, cu măsuri de siguranță: fară petreceri, cu dezinfectanți și mese mai puține la restaurante. În Iscghl, când iți cumperi un schi pass primești gratuit o eșarfă multifuncțională, care poate fi folosită ca filtru de protecție facială. Iar la baza pârtiilor au apărut puncte de testare.

Markus Ramsbacher, directorul regiunii turistice Katschberg: „De exemplu, dacă un turist are nevoie de un certificat negativ (n.r.test Covid) pentru a trece granițe, îl va putea lua de aici.”

În prezent, Austria, Franța, Italia, Elveția, Bulgaria și Slovenia sunt pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că românii care se întorc din aceste țări stau 14 zile în carantină, sau 10 zile, dacă își fac un test în a 8-a zi.

Sunt însă și alte variante pentru schi, unde turiștii trebuie să prezinte un test negativ. Slovacia are peste 100 de stațiuni de schi, iar Spania aproape 300 de kilometri de partie. Cel mai important resort de schi – Sierra Nevada – are peste 100 de kilometri de pârtii.

În România avem 164 de kilometri de pârtii, fară nicio restricție în prezent. La Păltiniș tocmai ce a nins.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nu schiul în sine reprezintă un pericol, ci transportul până în stațiuni și în interiorul stațiunilor, de la aeroport, autocare, până la telecabine și teleschi. La care se adaugă restaurantele și hotelurile.

Comisia Europeană a anunțat că nu va impune un regulament în ceea ce privește sporturile de iarnă. Le recomandă liderilor europeni să își armonizeze măsurile anticovid în vacanța de iarna. Deși avem deja situații ca în Pirinei, când pe o parte a muntelui în Spania se schiază și în Franța, nu.

Citește și...
Stațiunea de schi din România unde stratul de zăpadă depășește 50 de cm. „Nu mă aşteptam”
Stațiunea de schi din România unde stratul de zăpadă depășește 50 de cm. „Nu mă aşteptam”

La Păltiniş, staţiune aflată la 35 de kilometri de Sibiu, s-a instalat iarna. Pârtiile sunt perfecte pentru cei pasionaţi de schi, dar şi pentru cei dornici de o porţie zdravănă de săniuş.

Pârtiile de schi, pregătite pentru turiști, în minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie
Pârtiile de schi, pregătite pentru turiști, în minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie

Românii au parte de prima minivacanță, de când criza sanitară a luat proporții odată cu valul de infectări din sezonul rece.

Austria se opune închiderii pârtiilor de schi, cum propune Italia.
Austria se opune închiderii pârtiilor de schi, cum propune Italia. "Dacă UE vrea acest lucru, va trebui să plătească"

Austria se opune propunerii formulate de autorităţile italiene vizând închiderea pârtiilor de schi din întreaga Europă în perioada vacanţelor de sfârşit de an, în ideea de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus.

Recomandări
Traseul parcurs de Vladimir Putin în Mariupol, orașul care s-a aflat cel mai mult timp sub asediu | GALERIE FOTO
Traseul parcurs de Vladimir Putin în Mariupol, orașul care s-a aflat cel mai mult timp sub asediu | GALERIE FOTO

Președintele rus Vladimir Putin a făcut prima sa vizită în Mariupol, orașul din Ucraina care s-a aflat cel mai mult timp sub asediu.

Incendiu la terasa unui bloc din Rahova. Au fost afectați 1.500 de metri pătrați
Incendiu la terasa unui bloc din Rahova. Au fost afectați 1.500 de metri pătrați

Un incendiu la terasa unui bloc din Rahova, București, a avut loc luni dimineață. Două persoane care au suferit atacuri de panică sunt în grija ambulanțelor.

Cum vrea Nicușor Dan să transforme Cheiul Dâmboviței. Va deveni „un traseu de promenadă urbană”
Cum vrea Nicușor Dan să transforme Cheiul Dâmboviței. Va deveni „un traseu de promenadă urbană”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe contul său de Facebook, duminică seară, că vrea să transforme Cheiul Dâmboviței într-un „adevărat spațiu public destinat petrecerii timpului liber”.