Târgul de Crăciun de la Bratislava. Mâncare locală, atmosferă de basm și o bijuterie arhitecturală

Ultima actualizare: 21-12-2019 20:24

Situată chiar în inima Europei, capitala Slovaciei, Bratislava reușește să atragă anual peste două milioane de străini, adică de cinci ori mai mult decât populația orașului.

Toate clădirile din centrul istoric au fost reabilitate și, în mijlocul lor, este organizat, anual, unul dintre cele mai cochete târguri de Crăciun din Europa.

Căsuțele pline de bunătăți locale creează o atmosfera de basm, iar vizitatorii sunt fascinați de aspectul medieval pe care orașul a știut să-l pună în valoare.

Fost oraș în vechea federație austro-ungară, la doar 50 de kilometri de inima imperiului, Viena, Bratislava nu și-a pierdut niciodată farmecul. Pe străduțele înguste și pietruite, zeci de căsuțe îi întâmpină pe turișți cu decorațiuni de poveste sau cu bunătăți locale.

Adam Bojots, specialist în PR la Bratislava Tourist Board: „Să fii la principalul târg de Crăciun, chiar în inima orașului, este o mândrie. Nu găsim aici produse fabricate în China. Aici găsiți doar produse autohtone”.

Statistic, Bratislava primește în luna decembrie peste 120.000 de turișți străini, care se cazează cel puțin o noapte în oraș. Alte câteva zeci de mii vin în croazieră pe Dunăre.

Mulți includ Bratislava în anumite circuite în care vizitează târguri asemănătoare din Austria, Cehia sau Ungaria. Localnicii sunt încântați de oaspeți.

Mâncarea tradițională, la mare căutare

 

Mirosul de vin fiert te ademenește la căsuțele cu mâncăruri tradiționale.

Turiștii se pot înfrupta din hamburgerul slovac numit ciganska sau din lokse, o clătită din cartofi.

Ciganska înseamnă carne de porc sau de pui, cu ceapă și muștar. E foarte gustoasă. Loksa un fel de clatită, dar sărată, e făcută din cartofi, sare, făină albă. Se poate umple cu branză afumată sau cu ficat de pui.

În Bratislava există și români, fascinați de bucătăria stradală.

Turistă: „Am venit special să vedem târgul de Crăciun. Îmi place atmosfera, oamenii sunt destinși. Am încercat o prăjitură cu mac și acum încercăm o clătita sărată".

Ecologia, o preocupare pentru autorități

 

Din acest an, autoritățile sunt foarte atenți și la capitolul ecologie.

Adam Bojots: „Avem aceste pahare reutilizabile. Când cumperi o băutură, le cumperi cu 2 euro. După ce îți bei băutura, te întorci cu paharul la orice stand și primești cei 2 euro înapoi. Am văzut cât de mult gunoi se adună la târgurile de Crăciun și am zis să oprim asta”.

Profitul primăriei din Târgul de Crăciun de la Bratislava se ridică la jumătate de milion de euro, însă banii sunt reinvestiți în îngrijirea centrului istoric. Clădirile construite în stil baroc sunt reabilitate și îngrijite.

În plus, Primăria a mărit amenzile pentru cei care nu își întrețin imobilele, iar la trei amenzi proprietarii nu mai au voie să desfășoare activități comerciale în ele. Iată de ce totul arată la Bratislava, în centrul vechi, impecabil.

Castelul cu patru turnuri, o bijuterie

 

Castelul cu patru turnuri, situat pe un deal stâncos, chiar deasupra Dunării, este o bijuterie a orașului. Construit în secolul al XIII-lea, în stil gotic renascentist, poate fi văzut din orice punct al orașului. Și este deschis vizitatorilor în fiecare zi.

Poartă lui Mihail este cea mai veche poartă din Bratislava, a fost construită în secolul 14, balconul ei se află la înălțimea de 50 de metri, iar de aici pot fi admirate străduțele înguste și pietruite ale centrului istoric.

Restaurant deschis de un român, în centrul istoric

 

Chiar în centrul istoric, un român din Nădlac și-a deschis un restaurant în urmă cu trei ani. Venise că student în Bratislava în 2000, apoi nu a reușit să se angajeze că inginer, și s-a reprofilat pe turism.

Dusan Roskos, proprietarul restaurantului: „De când am venit aici, în Slovacia, întotdeauna, chiar în piața mare, a fost tot timpul foarte multă lume. Foarte mulți români care vin la Viena la Târgul de Crăciun vin și la Bratislava, pentru că e foarte aproape. E cel mai important să ai lucruri locale, să ai vin local, rețete locale, asta aduce oamenii, asta cumpără turiștii, asta atrage. Câteodată cântăm împreună, bem împreună”.

În oraș sunt numeroase puncte de belvedere, multe construite înainte de 1989. și chiar dacă unele priveliști evocă perioada comunistă, nimeni nu se simte stânjenit.

Accesul cu mașana în centrul istoric este interzis, însă nu va faceți griji, există parcări suficiente. Mâine seară se închide târgul de Crăciun, însă atmosfera orașului este plină de farmec în orice zi din an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO