Stațiunile montane, nepregătite pentru primirea turiștilor. Doar una singură a ”înflorit”
Odată cu luna cadourilor vine şi sezonul de ski, dar stațiunile de la munte sunt aceleași, cu mici excepții. În Azuga și Bușteni nu s-a mai făcut nicio investiție de multă vreme, deși ar fi nevoie.
Predealul este în plin șantier pentru două parcări care se construiesc de ani de zile.
Singura stațiune înfloritoare este Sinaia, unde autoritățile locale au investit peste 20 de milioane de euro pentru modernizări. De atunci, numărul turiștilor a crescut simțitor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Predeal, peisajul este dezolant. La mai puţin de 300 de metri de baza pârtiei, lângă o groapă, se înalță munţi de moloz. Primăria intenţiona să construiască o parcare, dar proiectul a fost abandonat pe drum, pentru că nu s-a înscris nimeni la licitaţie.
Localnic: "Aici a fost pădure. A defrișat-o să facă parcare, dar n-au făcut nimic. A rămas pământul gol."
Cerasela Andrei, managerul orașului Predeal: "Săpătura este de vreo cinci ani. S-a început lucrarea cu o firmă, o asociere, şi pur şi simplu s-a lucrat. vom renunţa deocamdată la acea parcare."
La mai puţin de un kilometru distanţă de acest loc, se lucrează la alte două parcări, de 3 ani. Una dintre ele ar putea fi dată în folosinţă la finalul anului.
Alexandru Caciuc, administratorul firmei de construcții: "Când am ajuns noi aici există decât structura de beton şi cam atât. Tot ce ţine de infrastructură, zero."
În staţiune, autorităţile locale au promis din 2013 că fac un centru de agrement. Au trecut 5 ani, clădirea este în stadiu de finisaj, dar înăuntru nu exista nici un bazin de înot, teren de squash sau pista de bowling.
Pentru că proiectul nu a fost gata la timp, autorităţile locale au pierdut finanţarea europeană. Primăria a demarat apoi o licitaţie, la care nu a venit nimeni.
Situaţia nu-i mai bună nici în Azuga, staţiune plină de clădiri vechi, multe abandonate.
George Barbu, primarul orașului Azuga: " Îmi doresc din tot sufletul să venim cu servicii noi în fata turiştilor, să atragem, să promovăm mai mult staţiunea, dar sunt la stadiul de şantier momentan."
Reporter: "Când vom vedea rezultate?"
George Barbu: "Din primăvara anului 2019."
În Buşteni principala atracţie rămâne parcul de distracţie de la baza pârtiei, care conţine, printre altele, o tiroliană şi o pistă de bob. A costat 2,5 milioane de euro.
Romeo Drilea, administratorul domeniului schiabil Kalinderu: "Am avut refacerea pârtiei de schi artificială, am avut şi un toobing pe perioada verii, dar iarna preferam să lărgim pârtia de începători şi să renunţăm la el."
Sinaia sta cel mai bine la capitolul investiţii. Staţiunea a înflorit şi a atras şi mai mulţi turişti. Numărul lor a crescut cu o treime faţă de anul trecut.
Turiști: "S-a renunţat la reclamele stradale, mă...că dădea urât..nu era frumos."
Administraţia locală a cheltuit milioane de euro - din fonduri locale şi europene - pentru modernizarea staţiunii. 22 de milioane de euro s-au dus numai în centru, pentru refacerea reţelei de canalizare, refacerea iluminatului public, îngroparea cablurilor care atârnau pe scări, pavaje noi şi flori.
Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia: "Am înlocuit obiectele de mobilier urban, toate sunt inspirate după modelele făcute de către regele Carol 1 la începutul secolului trecut. Avem aceste panouri, cum e cel din spatele meu, prin care sunt semnalate hotelurile, pensiunile, dar şi obisctivele de interes turistic."
Alte 11 milioane de euro s-au dat pe o telegondolă, care îi transporta pe turişti la 2 mii de metri altitudine.