O fortareata din Romania inclusa in patrimoniul UNESCO, loc de impacare pentru cuplurile certate. In ce consta "ritualul"
Cetatea Calnic, inclusa in patrimonul UNESCO, este o poarta spre vremuri demult uitate. Turistii indragostiti de istoriile cu turniruri si cavaleri au acum sansa sa vada cat de greu se traia in urma cu 7 secole.
La 14 kilometri de Sebes, ascunsa intre dealuri, se afla cetatea Calnic. Initial, a fost resedinta unui nobil, cel care a si dat ordin, in 1296, sa fie construita. Mai intai, muncitorii au ridicat turnul Donjon, inconjurat de ziduri groase de 4 metri si inalte de 20 de metri.
"Materialul a fost adus cu carele cu boi dintr-o zona pietroasa dupa cum se poate observa si in jurul cetatii, iar nobilul locuia chiar in acest turn, turnul Donjon. Accesul in turn se facea cu o scara mobila", explica Ramona Marincas, administratorul cetatatii.
Cu 700 de ani in urma, cetatea - construita intr-o forma circulara - era inconjurata de un sant de apa, iar sistemul de aparare era foarte bine pus la punct.
"Dupa 1450, cetatea a fost vanduta comunitatii sasesti, iar acestia i-au schimbat putin functia din resedinta nobiliara in cetate taraneasca. Datorita muncii care s-a depus aici, in anul 1999 a fost inclusa pe lista patrimoniului UNESCO", spune Ramona Marincas.
Comunitatea saseasca era condusa de un preot, care a comandat amenajarea unei incaperi speciale, de impacare - pentru tinerii casatoriti, care voiau sa se desparta.
"Exista un sigur pat in partea aceasta, cu un singur scaun, o singura masa si li se dadea un singur fel de mancare. Preotul respectiv ii punea in aceasta incapere si ii tinea timp de o saptamana sa se impace. 99% din manuscrise spun ca a dat roade", continua Ramona Marincas.
Si acum domina atmosfera medievala, care ii atrage pe turisti.
"Este o cetate foarte frumoasa. Mi-a placut privelistea. Este foarte bine intretinuta si se vede ca se depune un efort mare pentru a fi conservata in acest fel", spune Ian Schade, turist.
Localnicii sunt si ei incantati: "Sunt foarte mandra de monumentul istoric care a dainuit peste ani aici la noi, la Calnic. Vin multi turisti din strainatate, sunt curiosi sa vada fortificatiile."
Pentru 100 de lei, cei care doresc sa ramana peste noapte la cetate, se pot caza intr-una dintre cele doua camere amenajate ca acum cateva sute de ani.