Vacarul modern are pelerina de ploaie, salopeta, cizme si telefon de serviciu. Ce contine fisa postului

Dată publicare: 06-05-2014 13:27
Dată actualizare: 09-05-2014 06:57


Nici vacarii nu mai sunt ce au fost odata. Nu mai vorbim despre tinerii fara scoala, care mai mult pierdeau vremea pe ulitele din sat, manau animalele cu bate sau chiar isi abandonau vacile pe camp, atunci cand nu-si primeau simbria.

Intr-o comunitate din Botosani a aparut acum vacarul modern cu ranita, pelerina de ploaie, salopeta, cizme si telefon de serviciu.

Localnicii din comuna Vlasinesti, judetul Botosani, spun ca au apus vremurile in care era de rusine sa ramai la coada vacii.

S-a impus deja un nou concept: vacarul modern, asa cum exista in marile ferme din Uniunea Europeana.

Dotat cu un echipament complet din care nu lipsesc ranita, cizmele si pelerina de ploaie, ingrijitorul de animale este angajat cu acte in regula, primeste un telefon de serviciu si un salariu de 1500 de lei pe luna.

Odata cu incepera pasunatului, vacarul primeste fisa postului pe care trebuie sa o respecte cu strictete: sa supravegheze animalele zilnic intre orele 6.00 si 19.00 si sa tina permanent legatura cu proprietarii.

Mihai Danila, pastor de vaci: "Avem responsabilitate de animale sa fie sanatoase, sa instiintez omul prin telefon in caz ca se imbolnaveste animalul. Decat sa ma duc in Italia sau in alta parte, mai mare salariu ca aici nu o sa gasesc".

Pe langa faptul ca trebuie sa aiba grija de animale, vacarii mai au ca sarcina si curatarea adapatorilor din comuna.

Toate acestea se intampla in una dintre cele mai organizate comunitati din judet, unde oamenii s-au hotarat sa se uneasca intr-o asociatie, dupa ce au concesionat peste 1000 de hectare de pasune.

Membrii asociatiei mai au un avantaj: in cazul in care animalul se imbolnaveste pe camp toate costurile cu tratamentul veterinar sunt suportate in comun.

Tags: vacari, ferme,


VIDEO PROTVPLUS.RO