Salina Slanic Prahova, blocata in trecut din cauza lipsei de investitii. "Este o mina de aur, nu de sare, dar nu fac nimic"
Este perioada vacantelor si toata lumea este dornica sa vada cat mai multe lucruri. Salina Slanic Prahova - un loc ideal in care sa te ascunzi de arsita - duce, din pacate, lipsa de investitii, prin comparatie cu minele de sare de la Turda si Praid.
Liftul de aici a cedat in urma cu 3 ani si nu a fost reparat nici pana acum. Accesul se face cu microbuzul, iar drumul este lung si incomod. Cat despre accesarea fondurilor europene, nici vorba, pentru ca autoritatile nu se inteleg intre ele.
Coborarea in Salina Slanic Prahova dureaza peste un sfert de ora. Drumul printre peretii uriasi de sare este serpuit si are 3 kilometri si jumatate.
"Cu microbuzul e o senzatie asa de gol cand face rondurile alea, asta e..", spune o turista.
Alta cale de acces nu mai exista de 3 ani, de cand s-a prabusit liftul. Asa ca, pana sa ajunga in subteran, vizitatorii abia respira din cauza noxelor produse de microbuzele de transport.
E bine sa stiti ca la destinatie, chiar si in toiul verii, te ia frigul. La 208 metri sub pamant sunt cel mult 12 grade Celsius. Activitati insa nu sunt asa de multe ca la Salina Praid sau la Turda. Acolo exista, pe langa parcurile de joaca, si cafenele, un restaurant, o crama, un cinematograf 3D si o capela. In Slanic Prahova o sa gasiti o saltea si doua tobogane gonflabile, doua porti pentru fotbal, o toneta pentru apa, suc, chipsuri si un pat pentru cei cu probleme respiratorii.
Responsabilii spun insa ca vor sa construiaca o pista de bowling si un teren de minigolf. De asemenea, vor sa achizitioneze barci mici de agrement pentru lacul sarat si sa instaleze un sistem de monitorizare video si iluminat.
Investitiile sunt insa uriase, iar autoritatile locale si judetene au cerut sa administreze ele mina, pentru a accesa fonduri europene. Sustin insa ca nici pana acum nu au ajuns la o intelegere cu Salrom - Societatea Nationala a Sarii.
Remus Moraru, Primarul orasului Slanic: "Nu e numai o mina de sare, e si o mina de aur. Eu cred ca nu se vrea sa se faca ceva..."
Chiar si asa, turistii tot vin in numar mare la cea mai mare salina din Europa. Intr-o singura zi s-au inregistrat 3.500 de vizitatori, iar in 2015, profitul a depasit 1,8 milioane de euro.