Ridicarea tuturor restricțiilor atrage turiștii străini să își petreacă vacanțele în România. Însă războiul îi dă înapoi
Ridicarea tuturor restricțiilor înaintea multor țări europene i-a convins pe străini să își programeze vacanțe în România. Doar că războiul din Ucraina le dă planurile peste cap și mulți și-au anulat speriați rezervările.
Mișcarea încurcă socotelile din domeniul ospitalității care și-a revenit ușor, în 2021, după pandemie.
România a devenit tentantă pentru străinii care au aflat că aici nu mai există nicio restricție după criza sanitară. Totuși, conflictul armat de la graniță, poate schimba multe planuri de vacanță.
„Lucrurile sunt în schimbare, într-adevăr, este un mic blocaj din cauza războiului, dar oamenii își cumpără călătorii pentru vară, pentru toamnă. Încearcă să le ia din timp”, spune un specialist în comunicare pe turism.
Litoralul este primul vizat mai ales că de 1 mai sunt programate multe petreceri.
„Sunt mulți turiști străini care și-au manifestat intenția de a veni. Avem rezervări pentru 1 mai chiar destul de multe pentru turiști din Olanda, Marea Britanie, Israel care vin să petreacă câteva zile pe malul marii și ne așteptăm la un sezon destul de bun”, a declarat managerul unui hotel.
Anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, peste 800 de mii de turiști străini au ajuns în România. Împreună au cheltuit în jur de două miliarde de lei.
Cei mai mulți dintre turiștii străini care ajung în țara noastră vin în interes de afaceri, fie participă la diverse congrese, conferințe, târguri sau expoziții. În 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, doar 46,9% au călătorit în scop particular. Adică au mers în vacanțe, au făcut cumpărături, și-au vizitat prietenii sau au participat la diferite evenimente culturale și sportive. Cei mai mulți dintre ei, peste 39 la sută și-au organizat sejurul prin agenții de turism, dar mulți au fost și cei care au venit pe cont propriu. Peste 76 la sută dintre ei au ajuns în România cu avionul, în timp ce doar 17,2 la sută au utilizat autoturismele proprii.
„Dacă vin prima dată, vin pentru două-trei zile. Dacă vin a doua oară și vor să descopere mai mult, își iau și câte șapte zile. Prima dată se gândesc ce aș putea să fac în România, descoperă România, le place și își dau seama că vor să vadă cât mai mult și vin și cu familia”, a mai spus specialistul în comunicare.
Regiunile din centrul, vestul și nordul țării atrag cei mai mulți străini care preferă pensiunile cu circuit închis, unde se pot bucura de liniște și natură.
„Cei care vin la noi vin pentru activități în natură, vin în România pentru Carpații noștri verzi, plin de animale, urși, lupi și toate aceste animele sălbatice, în alte locuri nu mai există”, a explicat vicepreședintele Union of International Mountain Leader Associations.
La categoria city break, cele mai vizitate orașe sunt Cluj, Brașov, Sibiu și Timișoara.