Proprietarii cramelor din Transilvania le propun turiştilor cazare la castel şi degustări cu licori apreciate
Poveşti cu aromă de vin. Asta promit proprietarii cramelor din Transilvania, care le propun turiştilor cazare la castel şi degustări cu licori apreciate.
Este o experienţă inedită pentru cei care vor să afle mai multe despre vinurile româneşti, în liniştea podgoriilor scăldate de soare. Spectacolele sunt puse în scenă de somelieri cunoscuţi. Întâlnirile se fac în condiţii sigure, în grupuri mici de turişti, şi numai pe bază de programare.
La 60 de km de Alba Iulia, pe Valea Târnavei, găsim castelul Bethlen-Haller, vechi de 400 de ani, care a fost restaurat recent.
Grupuri restrânse de turişti îi pot afla povestea la o degustare de vinuri. Aşa descoperă, de pildă, că zilele de ceaţă care încep la sfârşitul verii şi continuă până în septembrie şi octombrie contribuie la o maturizare lentă a strugurilor.
Liana, turistă: "Am mâncat branzneturi cu mucegai, nuci, care se ştie că merg foarte bine în combinaţie cu vinurile".
Degustarea se încheie cu un vinars, maturat în butoaie de stejar măcar trei ani de zile.
Bogdana Corcoz, PR manager: "O degustare începe de la preţul de 100 de lei şi include patru feluri de vinuri şi preparate culinare deosebite. Există cerere, avem cereri cu două luni în avans".
Turiştii care vor să vadă cum trăiau nobilii se pot caza în camerele impunătoare, iar de la geam pot admira domeniul ce se întinde pe câteva hectare.
Adrian Schiopu, turist: "Te simţi ca şi acum 200-300 de ani. Te simţi că un om avut".
La staţiunea de cercetare de la Blaj, înfiinţată în anul 1946, turiştii pot descoperi cele şapte hrube, unde se păstrează vinul spumant la o temperatură constantă de 12 grade. Vorbim de mii de sticle, unele vechi de 40 de ani.
Aurel Dudașca, Crama Blaj: "În această cramă se vor face degustări de vinuri seci şi demiseci, vinuri aromate, pe care le prezentăm din vinuri albe".
Degustările de vinuri pornesc de la 12 euro şi se fac pe bază de programare.