Prima agenție de turism închisă de pandemie. Opera în România de 30 de ani

Ultima actualizare: 28-07-2020 19:43

Pandemia de coronavirus face prima victimă în rândul agențiilor de turism. "Agetur", o agenție care funcționa pe piața românească de 30 de ani, și-a cerut insolvența și nu va mai onora contractele celor peste 500 de clienți.

Criza provocată de coronavirus a lovit întreaga industrie, astfel că Patronatul Agențiilor din Turism se așteaptă să mai apară astfel de situații.

Agetur este una dintre cele mai vechi agenții de turism din țară și vindea destinații exotice, exclusiviste, pentru grupuri mici de turiști. 520 de clienți plătiseră avans pentru vacanțele lor, însă intrarea în insolvență îi lasă fară o parte din bani.

Patronul agenției se plânge că nu a avut susținere din partea statului, deși spune că a virat la buget în cei 30 de ani de activitate milioane de euro - taxe.

Administratorul judiciar, Anton Țigănuș, ne-a spus că agenția are o asigurare mare de 380.000 de euro, dar că despăgubirile se vor face conform legii.

Primii își vor recupera banii creditorii bancari, statul, salariații și după aceea clienții, iar asta înseamnă cam trei ani timp în care agenția va încercă să recupereze sumele plătite partenerilor străini.

Președintele ANAT susține că întreaga industrie e afectată pentru că în ultimele luni nu s-au vândut vacanțe aproape deloc.

De aceea, patronatul a solicitat guvernului să garanteze voucherele compensatorii cerute de clienți în perioada de urgență.

Șeful ANAT a mai spus că 80% dintre clienți și-au amânat sau anulat vacanțele, astfel că cele 2000 de agenții de turism din toată țara traversează cea mai grea criză de până acum.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO