România, în urma Bulgariei când vine vorba de turism. De ce se plâng străinii


Ultimul update: Vineri 13 Septembrie 2019 20:19
Data publicarii: Vineri 13 Septembrie 2019 18:02
Categorie: Stiri Turism

Suntem pe locul 56 din 140 de țări în ceea ce privește turismul, conform unui studiu al forumului economic mondial și am urcat 12 locuri, comparativ cu anul trecut. 

Cu toate acestea suntem încă în urma Bulgariei ori Ungariei, iar străinii care ne vizitează îi mai pot reproșa României multe lucruri.

Deși sunt fermecați de peisaje, mulți se plâng de starea drumurilor, lipsa structurilor de cazare performanțe ori atitudinea personalului din hoteluri ori restaurante.

Turist: „Vrei să vorbești cu oamenii din restaurante, cluburi și ei sunt obosiți ori timizi. Poate dacă ar fi mai deschiși. Trebuie să îi chemi de două, trei ori că să vină la ține. mulți străini se plâng de asta și mai spun că România nu are autostrăzi."

Turist: „Nu mulți dintre proprietarii restaurantelor știu engleză și e mai complicat. Este mult trafic, e aglomerat, șoferii sunt cam agresivi."

Când ascultăm părerile turiștilor, este evident că România mai poate progresa. Am ajuns totuși pe locul 56 din 140 de țări analizate, după Ungaria sau Bulgaria.

Cu toate că avem peisaje spectaculoase, vecinii noștri bulgarii au știut să valorifice puținul pe care îl au. Au construit stațiuni de la zero, ceea ce noi nu am făcut în ultimii 30 de ani și au atras investitori, susțin consultanții în turism. Așa se face că Bulgaria este pe locul 45 în topul competitivității în turism, cu 11 poziții înaintea noastră.

De cealaltă parte, pe primele locuri se află Spania, Franța, Germania, Japonia și Statele Unite, țări cu tradiție turistică și cu cele mai mari calificative la capitolul infrastructură. Aspect care pe noi ne dezavantajează cel mai mult și ne trimite pe locul 83.

Ce ar fi, așadar, de făcut?

Manager hotel: „Avem nevoie de proiecte care să îi țină angajați. Ce nu ar fi bine? Serviciile, atitudinea și amabilitatea angajaților, nu au interes de a rămâne în turism, lucrează în hoteluri pentru că meseria asta e o meserie în care nu am ce face și mă duc să lucrez câteva luni.”

Ciprian Enea, consultant în turism: „Încă avem un PIB foarte mic, am putea spune că PIB-ul pe care îl generează turismul este aproape nesemnificativ în comparație cu alte țări, care ar putea transformă turismul într-un motor mai performat al economiei românești. E destul de greu să descifrăm câți dintre  cei care vin sunt turiști, oameni de afaceri care se transformă în turiști pentru o jumătate de zi sau vin în vizită la rude, faptul că suntem un pic mai bine plasați în acest top e un semnal pozitiv".

Răzvan Pascu, ghid de turism: „Felul în care destinațiile din toată lumea reușesc să crească este sută la sută legat de promovare, se investesc foarte mulți bani în promovare, la fel de mulți ca în produsele tradiționale, cred că asta ar trebui să facă și România și din păcate asta nu prea se întâmplă."

Din 2015 și până astăzi, numărul celor care ne vizitează a crescut timid comparativ cu potențialul pe care îl oferă țara noastră. Ba chiar în acest an a scăzut cu peste 84.000 față de anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ministerul Turismului vrea o nouă marcă pentru pensiunile tradiționale. Care sunt avantajele
Ministerul Turismului vrea o nouă marcă pentru pensiunile tradiționale. Care sunt avantajele
Număr record de turiști la munte, în acest weekend. Locurile cele mai aglomerate
Număr record de turiști la munte, în acest weekend. Locurile cele mai aglomerate
Turiști israelieni, blocați pe munte, în Sinaia. Unde voiau să ajungă
Turiști israelieni, blocați pe munte, în Sinaia. Unde voiau să ajungă
VIDEO PROTVPLUS.RO
cartofi prajiti
Noul concept în materie de cartofi prăjiţi. "Au fost aduşi la un nou nivel"
Stațiunile de la munte pline de turiști datorită vremii bune. Ce atracții au ales
Cât scot din buzunar turiștii tineri pentru a-și petrece vacanțele în stațiuni balneare
Turiștii aleg Delta Dunării și toamna. Cât costă o cameră de 5 stele
Guvernul vrea să plătească prima noapte de cazare pentru turiștii străini
Vestea rea pentru cei care închiriază online. Ce le pregăteşte ANAF
turisti
Românii nu au bani pentru concedii în străinătate. "La Mamaia e musai"
Munții Apuseni, în topul CNN al celor mai frumoase locuri din Europa
Măsuri stricte pentru turiştii care vor să meargă în "insula varanilor" din Indonezia
Zona din România care atrage turiștii ca un magnet. Reacția unei femei venită din Franța
Amsterdam impune turiștilor cea mai mare taxă din Europa. Cât vor avea de plătit
Transfăgărășanul, pe coperta unei renumite reviste britanice. "Cel mai frumos drum"