Obicei periculos în Sibiu. Tinerii învârt un cauciuc în flăcări deasupra capului ca să impresioneze fetele

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 18 Februarie 2018 07:49
Categorie: Travel

A fost o noapte de foc, în comuna Sadu din Sibiu, odată cu Lăsata Secului. Localnicii păstrează cu sfinţenie, de sute de ani, un obicei aparte - mătăuzele.

Dealurile sunt împânzite de flăcări uriaşe, supravegheate de flăcăi neînsuraţi, iar fetele nemăritate sunt strigăte cu patimă.

Mătăuzele este un obicei străvechi prin care tinerii neînsuraţi aprind focuri uriaşe pe dealurile din apropiere. Odată cu lăsarea secului şi cu intrarea în postul Paştelui, flăcăii se adună pe cele patru dealuri mari din Sadu şi urmează tradiţia din bătrâni.

"Fetele sunt jos în sat şi se uita la noi şi luni la şcoală spune care au fost cei mai buni”, spune un băiat. "Am adunat cauciuri cu câteva săptămâni înainte şi le-am urcat. Iau lanţul, leg de un cauciuc, îl pun pe foc şi îl învârtesc deasupra capului."

După ce cauciucurile sunt aprinse rând pe rând, tinerii le învârt deasupra capului şi strigă numele fetelor nemăritate. De pe dealurile vecine ceilalţi flăcăii îşi încearcă şi ei norocul.

Localincii ies la poarta şi-şi amintesc de vremurile trecute. Cei mai curioşi urca sus pe deal să vadă făcliile mai de-aproape. Spun că aşa se leagă cununiile pe la ei. "De obicei aşa se mărita cam toate cu toţi nebunii", spune localnic.

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu: "Acesta pregătire a postului era o formă de pregătire a nunţilor. Dating al zilelor noastre într-o formă arhaică."

Tinerii intra într-o adevărată comeptitie, iar cei care au întreţinut cel mai mult flăcările şi au învârtit cele mai multe rotocoale de foc sunt câştigători. Luni seara flăcăii împreună cu fetele nemăritate petrec într-un bal de poveste, la căminul cultural.

Sătenii cred că acestea aluga spiritele rele şi odată intrând în primvara, străbunii invocau zeul soarelui şi al focului pentru a avea o reclta bogată. De acum încolo, urmează 48 de zile de post şi totodată şi o purificare a ceor care ţin acest post. În alte localizaţi cum ar fi Veștem, Săliște, Alămor sau Orlat, rotile de foc se aruncă la vale de pe dealuri iar mătăuzele se fac şi din paie îmbibate în smoală sau gaz de lampa iar apoi aceste roţi de foc se inavart peste creştet cu diverse strigături.

Obicei unic, în Agnita: Lolele au ieșit pe străzi pentru a alunga iarna
Obicei unic, în Agnita: Lolele au ieșit pe străzi pentru a alunga iarna
VIDEO PROTVPLUS.RO
sorici
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”
A nins în Poiana Brașov. Sezonul de iarnă s-a deschis oficial în stațiunile de munte
Se deschide oficial sezonul de schi în Poiana Brașov. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut
Prețurile pentru o vacanță de sărbători la o cabană izolată, pe munte
Angajații de la stat vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță
cabana
Cât costă o noapte de cazare într-o căsuță cochetă ridicată într-un copac
Sărbătoare cu 30 de Moşi Nicolae, într-un orăşel din Sibiu. Reacţia localnicilor
Locul din România considerat ideal pentru o ”detoxifiere digitală”
Ziua Națională, sărbătorită pe pârtie. Bugetul pentru 3 zile: 1.500 de lei
Luminițele s-au aprins în mai multe orașe din țară: „Intrăm în spiritul Crăciunului”
Prețurile de cazare în Bucegi. La vârsta pensionării, doi soți au văzut prima oară muntele