Numărul turiștilor străini din România crește, dar nu stau mult și cheltuiesc foarte puțin. ”M-am îndrăgostit de locul ăsta”
Din ce în ce mai mulți turiști străini ne vizitează țara. Suntem în Schengen, iar România a fost promovată ca destinație de vacanță de mai multe organizații internaționale.
Antreprenorii din turism mai au, însă, de lucru. Trebuie să-i convingă pe oaspeți să-și prelungească șederile și să cheltuiască mai mult.
Prieteni buni în Statele Unite ale Americii, David, Gabriel și Mirage sunt pentru prima oară în România. Ce i-a convins să vină la noi? Prețurile rezonabile. Bugetul lor pentru întregul sejur de 10 zile nu a depășit 1.000 de dolari de persoană.
Mirage Phetsany, turistă din SUA: „Am fost într-un foarte mare SPA în Bucuresti unde a fost foarte accesibil și chiar ziceam că în America probabil ne-ar fi costat dublu”.
Acum sunt în Brașov și spun că le place orașul mai mult decât Parisul, unde au facut o escală.
David Williamson, turist din SUA: „Orice ai face în Paris, poți să faci și aici, dar cu mai puțini bani și petreci mult mai bine”.
Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, turiștii nerezidenți cheltuiesc în medie aproape 3.000 de lei când ajung la noi. Banii se duc pe cazare, restaurante și baruri, dar și pe diverse cumpărături. Activitățile recreative și transportul îi costă mai puțin.
Veniți din Republica Moldova, Olga și Andrei au petrecut în Poiana Brașov. Bună parte din bugetul de vacanță s-a spulberat, însă, în câteva sesiuni de cumparaturi.
”Reporter: Cât v-au costat cadourile?
Olga Drosu, turistă din R. Moldova: În jur de 600 de euro”.
Iar o familie din Basarabia a venit la noi ca să viziteze împrejurimile Sibiului.
”Sunt foarte generoși pentru serviciile unui restaurant”
Victor Brânză, turist din Moldova: ”Trebuia să ne încadrăm într-un buget de până la 2.000 de euro. Dar pot să fac o remarcă că în România cazările sunt mai ieftine ca în Basarabia”.
De regulă, străinii stau în România doar 2 zile. Un program cu multe experiențe și activități îi poate convinge să aleagă un sejur mai lung. Vizitatorii vin in principal din Uniunea Europeană, însă a crescut și numărul sosirilor din Asia și America.
De exemplu, un turist din Statele Unite a ales Păltinișul, unde a găsit o iarnă în adevăratul sens al cuvântului.
Turist american: "M-am îndrăgostit de locul ăsta și am revenit cu mai mulți prieteni, i-am adus să se bucure de zonă”.
Maria Lupu, proprietar pensiune: "Am avut mai mulți turiști străini din Ungaria, din Germania mai mulți, din Anglia și din Italia. Comportamentul lor este foarte decent, mai puțin zgomotos, sunt destul de discreți, sunt foarte generoși pentru servicile unui restaurant”.
Călin Ilie, Federația Industriei Hoteliere din România: ”Am fost la CNN Travel, am fost la Vogue Magazine, România intră oarecum ușor-ușor în circuit”.
Adrian Voican, vicepreședinte ANAT: „Obiectivul nostru este sa avem o țintă de 10 milioane de turiști străini. Acum ca bariera Schengen a căzut și e foarte simplu de circulat pe șosele, ne așteptăm să crească numărul celor care vin cu mașina proprie sau cu autocarele”.
Anul trecut, circa 2,4 milioane de cetățeni străini ne-au vizitat țara.
Cheltuielile turiștilor nerezidenți în România
Cazare 43,2%
Cumpărături 17,8%
Restaurante și baruri 17,4%
Recreere 10,8%
Transport 5,2%
Altele 5,6%
Sursa: INS, trim. III 2024
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, crestere, turisti straini, bani cheltuiti,
Dată publicare:
08-01-2025 07:38