Noi reguli pentru românii care vor să închirieze apartamente cu ziua prin platforme online
Românii care închiriază apartamente cu ziua, prin intermediul unor platforme online, trebuie să obțină acordul scris al vecinilor. Se întâmplă asta după ce, ani la rând, foarte multi locatari s-au plâns de gălăgie, în miez de noapte.
Un ordin al Ministerului Turismului, intrat de curând în vigoare, stabilește clar în ce condiții se pot acredita astfel de spații de cazare. În plus, sunt anunțate controale.
De 44 de ani, o femeie locuiește într-un apartament aflat în centrul istoric al Brașovului, un important punct de atracție pentru turiști.
În 2019 locuința vecină cu a ei a fost cumpărată și dată spre închiriere pe diverse platforme online.
La scurt timp, spune femeia au început să apară problemele. După cum susține locatara, mizeria și zgomotul făcut de petrecăreți au adus-o în pragul disperării.
Proprietarii care își închiriază acest apartament sunt din alt oraș și nu merg prea des în Brașov, așa că femeia nu are cum să le semnaleze problemele.
Acum, potrivit ordinului de ministru, oamenii trebuie să îi ceară acordul ca să obțină certificatul de clasificare.
„Nu îmi dau acordul nu semnez nimic pentru a se continua acest turism ilegal, ocazional. Așa ceva trebuie cu intrare separată să nu deranjeze pe nimeni”, spune o locatară.
În aceiași situație sunt mulți alții.
„S-a închiriat fără să întrebe pe nimeni nimic. Consumă și băuturi alcoolice, dacă le atragi atenția te ia la păruială”, a spus un locatar.
Ordinul ministrului Turismului, prin care proprietarii sunt obligați să își clasifice locuințele și să obțină acordul vecinilor, a intrat în vigoare de o lună.
Până acum însă, la minister au ajuns doar 43 de cereri din toată țara, în condițiile în care în România, sunt, potrivit estimărilor autorităților, aproape 4000 de astfel de locuri de cazare, care nu apar în evidențe.
Unii proprietari spun că vor respecta regula.
„Nu avem ce face, iar vom depune hartiile din lungul șir de acte, și cereri, avize și ce mai e nevoie. Vom cere acordul vecinilor și speram să-l primim, reasigurându-i că turistii noștri sunt rugați să respecte niște reguli simple”, a spus un proprietar de apartamente.
Angajații serviciului de control vor verifica dacă unitatea respectivă este sau nu în evidențe.
„Poliţia locală, poate protecţia consumatorului - de la caz la caz. Conform prevederilor legale, nu se poate desfăşura activitate turistică daca structura respectivă nu e clasificată”, a declarat ministrul Turismului.
Oricine poate sesiza că un apartament este închiriat ilegal printr-un e-mail sau completând un formular pe site-ul Ministerului Turismului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: platforma online, inchiriere, apartamente,
Dată publicare:
01-04-2022 18:35