Vama Veche din inima munților. Locul aproape necunoscut care ascunde printre munți, lacuri, cascade
Vama Veche încă există, dar nu la malul mării. Este ascunsă între munți, pe Valea Oltului, la marginea unui orășel discret din Vâlcea, aproape necunoscut.
La Brezoi – căci despre acesta este vorba – se strâng în fiecare vară zeci de mii de oameni pentru un festival de blues. Nu numai muzica îi aduce împreună, ci și minunata Vale a Lotrului, care ascunde printre munți, lacuri, cascade și sate necunoscute, de o frumusețe aparte.
Împădurite, încă mai vezi odăi străvechi, la fel ca acelea în care locuiau oltenii în urmă cu sute de ani.
Mircea Onică: „Cred că sunt peste 40 încă în picioare. Din păcate, ele cad pentru că n-au fost întreținute și nu sunt întreținute. Numai aici, pe zona asta, iarna au căzut două.”
Mircea Onică a moștenit o odaie și, pentru că avea un cal, s-a gândit să facă ceva bani, găzduind turiști și hoinărind cu ei prin păduri.
Acum, Mircea Onică are o herghelie – a cumpărat toți caii din vecini și a mai construit un pătuț și o colibă unde primește musafiri dornici să deprindă călăria.
Anca Bădescu, turistă: „Aici este coliba, acesta este patul, un mic dulăpior în care să ne punem lucrurile și sobița asta frumoasă, am fost o dată și iarna și face o căldură, la cât este de mică. Iar vara este frumos că avem un singur geam acolo și poți să dormi liniștit, până pe la 10 - 11, până când trebuie să sari pe cal.”
În gospodăria lui Onică, viața curge liniștit, iar oaspeții nu se feresc să dea o mână de ajutor la strânsul fânului.
Nu trebuie să știi să călărești ca să străbați pădurile în șa. Totul se învață din mers. Caii își duc călăreții pe poteci doar de ei știute, iar excursiile pot dura câteva ore sau câteva zile, după preferințe și puteri.
Mircea Onică, ghid de turism: „Suntem de-ai locului, știm terenul, toate pădurile și toate coclaurile pe aici. Ca atare, nu există un traseu definit anume.”
Serile sunt întotdeauna luminate de foc și fiecare ajută, după puteri, la gătit.
400 de lei pe zi costă o asemenea vacanță – cu masă și cazare în condiții rustice, plus cal și călăuză. Sunt și oaspeți care vin doar să se bucure de natură.
Pe Lotru și afluenții lui sunt 7 lacuri de acumulare de o frumusețe rară. Pe maluri au răsărit vile și pensiuni. Maria și Alexandru Ciutina au fost printre primii antreprenori din zonă. Trecuți de 60 de ani, nu au cui lăsa pensiunea pe care au ridicat-o, așa că au scos-o la vânzare.
Maria Ciutina: „Sinceră, dacă aș întineri de acum încolo, aș ține-o. Dar, cică nu”.
Lotru și afluenții lui au săpat în munte defilee spectaculoase, pe abruptul cărora se ivesc cascade învolburate și răcoroase: Scoruș, Lotrișor, Vultureasa ori Apa Spânzurată.
Pavel Prundurel, directorul Parcului Național Cozia:
„Pe stâncăriile acestea abrupte sunt o mulțime de buchete de flori, de arbori, de arbuști, chiar păduri întregi stau agățate. Labirintul acesta întortocheat de coturi, de săritori dă și ăsta un plus de frumusețe și de atracție. Practic, la fiecare pas vedem altceva, nimic nu e monoton.”
Pe seară ne întoarcem în Brezoi și facem cunoștință cu câțiva turiști veniți la festival. Sunt mulțumiți de bilanțul zilei.
Jacob, turist din Olanda: „Am înotat în lac, ne-am scăldat în râu.”
William, turist din Olanda: „Stăm într-un glamping, la 10 minute de festival. Avem un cort foarte drăguț și confortabil, iar noaptea putem să privim cerul plin de stele.”
Glampingul este amenajat de doi tineri din București. Sunt profesori, dar au lăsat munca la catedră după ce au ajuns la festival.
Totuși, turismul este încă la început în Țara Lotrilor – locurile de luat masa sunt cel mai greu de găsit. Așezată chiar pe drumul spre cascada Scoruș, această terasă e tot timpul plină. I-am descoperit aici și pe prietenii olandezi din festival: sătui, gata de o nouă noapte albă.
William: „Am avut carne de porc și mămăligă. În Olanda nu avem mămăligă. Dar a fost totul foarte bun, aromat, bine condimentat și gustos.”
Autoritățile locale și-au dat seama că turismul e viitorul locului și vor să lungească sezonul. Festivalul de blues de la Brezoi a dat startul. Și, cum acesta crește de la an la an, e un semn că și în turism spectacolul trebuie să continue.