Motivul pentru care românii care vor merge la mare sau la munte nu vor avea unde să mănânce

Ultima actualizare: 10-06-2020 19:45

Turiştii care vor ajunge la mare sau la munte riscă să nu aibă unde să mănânce, deşi au plătit pentru masă, ameninţa patronatele din turism. Terasele unităţilor de cazare acoperă doar 30% din necesarul de locuri.

În aceste condiţii, hotelierii spun că vor da guvernul în judecată dacă nu se vor deschide restaurantele din interior după data de 15 iunie.

Patronatele din turism spun că după 15 iunie jumătate de milion de români şi-au cumpărat vacanţe care includ masă, fie că vorbim de demipensiune sau sistemul all inclusive. Dar multe hoteluri de la mare, de la munte sau din marile oraşe nu au suficiente locuri la terasă cât să acopere necesarul pentru turişti.

Un complex hotelier din Delta Dunării are 100 de camere, iar terasa acoperă doar jumătate din necesarul de locuri. În vacanţa de Rusalii, când camerele au fost ocupate în întregime, a fost o adevărată aventură pentru administratori să acopere toate cererile pentru mese.

Dragoş Anastasiu, proprietar hotel: "Mesele pe terase şi pe câmpiile pe care le avem pe acolo, destul de dificil, logistică nu este simplă şi dacă mai vine şi o ploaie deja avem probleme. ne-am organizat, funcţionează, dar funcţionează greu."

Hotelierii de la malul mării spun că se aşteaptă ca între 15 iunie şi 1 iulie să aibă un grad de ocupare de până la 40%. Aproape toate cazările includ micul dejun, însă mulţi turişti au plătit deja pentru un pachet de două sau trei mese. Hotelierii spun că fără restaurantele din interior şi cu o vreme capricioasă le va fi imposibil să gestioneze situaţia. Nu e o soluţie nici să închidă şi să dea banii înapoi.

Anca Nedea, hotelier: "Noi suntem pe numărul de personal, pe schema de personal de vârf de sezon pentru că îi luăm din timp. Noi am angajat oameni. Știţi cum? Pe linii de credit. Am angajat oameni care aici în Dobrogea din asta trăiesc. Noi, în Dobrogea, şase luni dăm pâine tuturor angajaţilor - nu numai hotelurile - toată HoReCa şi industriile de servicii conexe, iar 6 luni oamenii pot să trăiască din şomaj."

Situaţia se repetă în cele mai căutate staţiuni turistice din România.

Unii patroni din turism ameninţa chiar că vor da guvernul în judecată pentru subminarea economiei naţionale dacă restaurantele vor rămâne închise după 15 iunie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO