Delicatesele ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

×
Codul embed a fost copiat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac loc şi în bucătăria noastră.

Unele păstrăvării au propriile afumători unde peștele este pregătit cu fum de prun sau de fag. Alţi producători mai îndrăzneţi aduc somon din Norvegia şi îl pregătesc după reţete scandinave.

La 50 de kilometri de Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, turiştii sunt atraşi de mirosul preparatelor din peste. Vedeta este păstrăvul: la grătar, în tigaie sau afumat.

Patronii acestei păstrăvarii au mizat şi pe păstrăvul afumat la lemn de carpen şi fag.

Pe lângă păstrăvul românesc, turiştii pot savura şi păstrăvul curcubeu, care costă 80 de lei kilogramul.

Citește și
street food
25 de mii de oameni, prezenti la festivalul culinar din Cluj. Vedeta a fost inghetata thailandeza

Client: "Se simte fumul de pădure, de lemn, e combinaţie de proaspăt şi sănătos".

Cătălin are 33 de ani şi a muncit în Norvegia 10 ani într-o fabrică de procesare a peştelui. Spune că odată întors în Maramureş a dat lovitură după ce a decis să importe somon Norvegian şi să îl proceseze în ţară.

La malul mării pescarii pregătesc tot felul de produse afumate delicioase. La începutul lunii noiembrie, cuptoarele speciale pentru afumat sunt folosite la foc continuu. Lufarul şi sprotul sunt peştii cei mai căutaţi.

Dacă vă plac midiile, atunci trebuie să le gustaţi şi pe cele afumate.

Matei Datcu, pescar: "Astea sunt midiile afumate, nu ştiu dacă e invenţia mea, sunt multe midii afumate în uleiuri".

În medie, pentru un platou de aperitiv veţi plăti 25 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi
Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

25 de mii de oameni, prezenti la festivalul culinar din Cluj. Vedeta a fost inghetata thailandeza
25 de mii de oameni, prezenti la festivalul culinar din Cluj. Vedeta a fost inghetata thailandeza

Mii si mii de gurmanzi au fost pusi la grea incercare. S-a intamplat la Cluj Napoca, unde bucatarii au ademenit multimea cu fructe de mare, sarmale, pastrav sau inghetata thailandeza.

Pastele in Bucovina. Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori in fiecare an
Pastele in Bucovina. Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori in fiecare an

Si in bucatariile din Bucovina miroase innebunitor. Femeile harnice se pregatesc sa isi primesca oaspetii cu pastrav afumat, sarmale cu costita, arsa in jar, si cozonaci indesati cu nuca si rahat.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.