Mocănița de pe Valea Hârtibaciului a fost pusă pe șine. Turiștii sunt fascinați de ea și de priveliștile de pe drum
Vă invităm acum să descoperiți mocănița de pe Valea Hârtibaciului, de lângă Sibiu. Un loc numai bun pentru o vacanță.
O echipă de voluntari a pus pe șine vechiul tren, tras acum de o locomotivă diesel. Vă duce prin locuri pitorești, de-a lungul a 7 kilometri. Cum traseul avea odinioară 52 de kilometri, se fac planuri pentru extindere.
Valea Hârtibaciului s-a trezit la viață după amorțeala din iarnă, iar pe șine bat roțile bătrânei mocănițe care lega odată Agnita de Sibiu. Turiștii sunt fascinați de ea și de minunățiile de pe drum.
Turist: „E foarte plăcut să mergi cu o viteză mică și să observi natura din jurul tău, chiar sunt păsări ce nu obișnuiești să le vezi în oraș. Pe mine mă poartă și în copilărie”.
Turist: „E un pic de istorie a tehnicii, te plimbi în natură, poți să vezi diferite animale, multe sate săsești cu biserci fortificate”.
După un lobby de câțiva ani, Asociația „Prietenii Mocăniței” a convins Ministerul Transportului să cedeze o parte din calea ferată administrației locale.
Mihai Blotor, președinte Asociația Prietenii Mocăniței: „Mocănița a început să aducă turiști aici. Am început cu localnicii din Hosman care s-au asociat și au făcut un tur ghidat al Hosmanului cu mâncare, cu plimbare la biserica fortificată”.
Cum terenul are un statut neclar, cu greu pot fi atrase fonduri pentru reparații. O locomotivă nouă și câteva vagoane restaurate se datorează unui grant nesperat, de 110.000 de euro. Iar voluntarii vin câteva zile pe săptămână ca să întrețină linia.
Și fostul depou al mocăniței, din Sibiu, e renovat tot de voluntari. Pe viitor, poate gazdui și un muzeu.
Diana Oprea, arhitect „Ambulanța pentru Monumente”: „S-ar putea să pice din partea de căpriori, de grinzi care sunt putrede, e neapărat să intervenim”.
Printre voluntari sunt studenți, arhitecți, dar și oameni care vor să dea o mână de ajutor.
Marius Roșu, voluntar: „Este patrimoniu industrial, sfârșit de secol XX, undeva la 1860-1890 realizat”.
Cristian Cismaru, voluntar: „M-am gândit să-mi iau o săptămână și să o dedic mocăniței, la fel cum fac și alți voluntari”.
Anul trecut, peste 8.000 de turiști au călătorit cu acest tren de poveste. Un bilet costă 30 de lei.