"Matahalele", traditia care alunga spiritele rele . Cine sunt mascatii care umbla prin sat si manjesc orice "victima" prinsa"

Ultima actualizare: 30-12-2014 07:13

A fost zarva mare in centrul orasului Bacau. Colindatori din toate colturile Moldovei au purtat mai departe o frumoasa traditie de sarbatori.

Alaiul de colindatori, intre care si cetele de ursi, a fost urmat de fanfare. Timp de 3 ore, peste 2000 de oameni au urmarit spectacolul si s-au cutremurat la bubuiturile de tun. Ceata de ursi de la Dărmăneşti a oferit si in acest an cel mai apreciat moment. De la oameni in toata firea care merg la colindat de mai bine de 30 de ani si pana la copii de 5-6 ani toti au purtat cu mandrie in spate blana de urs.

Cel mai in varsta dintre participanti a venit de la Iasi sa arate cum se joaca cerbul in satul sau.

Costică Hurezeanu: "Suntem din satul Sticlaria comuna Scobinti. Cerbul din satul nostru are o vechime de peste 150 de ani. Avem o formatie de 16 baieti care in seara de Craciun umblam la fiecare fata din sat, 2 zile si 2 nopti."

Spectator: "Trebuie sa ne pastram radacinile, sa stim de unde venim."

Prin multime s-au strecurat si straini, care s-au declarat fascinati de cele vazute.

Cetetean italian: "Frumos, frumos, frumoasa sarbatoare. E o traditie frumoasa. In Italia nu vad asa multime adunata. E frumos."

Ioan Ojog, spectator: "Ca in fiecare an, frumusete. E o traditie care se poarta de cand se stie Moldova."

La Cunta, in judetul Alba, au venit "Matahalele". Baietii satului isi pun masti care te infricoseaza si pornesc pe ulite insotiti de un taraf. Potrivit traditiei, rolul lor este unul extrem de important. Au puterea sa alunge spiritele rele. Dupa ce tot raul de peste an a fost gonit, baietii se strang la un loc si petrec.

"Matahalele" se urca pe garduri si pe stalpi, dau buzna in curtile oamenilor, sperie si manjesc cu negreala pe oricine le iese in cale. Chiar si asa ... gospodarii ii primesc cu bucurie. Obiceiul lor este vechi de cand satul si fara el nu ar fi sarbatoare. Intrusii fac special galagie, ca sa sperie spiritele rele si sa le alunge cat mai departe de comunitate.

Marius Nemes: "Este un obicei din mosi-stramosi si a treia zi de Craciun feciorii din bute se imbraca in haine rele si canesc oamenii cu caneala de soba, crema de papuci, ulei ars. Pentru a alunga spiritele rele."

Si soferii care trec prin sat sunt opriti de "matahale". Mascatii se aseaza in fata masinii, o descanta si spun ca va fi ferita de accidente numai daca proprietarul le cumpara bunavointa.

Localnicii pe la care au trecut "matahalele" se alatura alaiului si colinda apoi tot satul. Chiar daca stiu ca toti cei prinsi vor fi ciufuliti si manjiti, nimeni nu se ascunde si nici nu se supara.

"Sunt imbracati asa urat ca sa alunge spiritele rele si ne canesc pe noi pe fata tot pentru motivul acela" - spun localnicii.

Datina mai spune ca, dupa ce au batut toate ulitele, flacaii se vor strange in jurul unui foc de purificare si se vor pune pe jucat.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO